Quantcast

Vyriausybė siūlo plėsti lobistinės veiklos sąvoką

  • Teksto dydis:

Vyriausybė siūlo leisti lobistams atstovauti savo interesams, plėsti lobistinės veiklos sąvoką.

Vyriausybė atkreipia dėmesį, kad interesų atstovavimas ir įtakos darymas gali būti vykdomi ne tik norminių teisės aktų, bet ir administracinių sprendimų atveju, pavyzdžiui projektavimo sąlygų, statybą leidžiančių dokumentų išdavimo, išskirtinių sąlygų ar tam tikrų leidimų suteikimo atvejais.

„Siūlytina plėsti lobistinės veiklos sąvoką, apimant visas veiklas, kuriomis daroma įtaka administracinių sprendimų (ne)priėmimui, nepriklausomai nuo to, kieno interesai (ar trečiųjų asmenų, ar asmeniniai, su ūkine komercine veikla susiję) atstovaujami, taip pat lobistine veikla laikant ir atvejus, kai lobistinę veiklą vykdantis asmuo ir lobistinės veiklos užsakovas sutampa“, - teigiama trečiadienį patvirtintoje Vyriausybės išvadoje Seime svarstomam naujos redakcijos Lobistinės veiklos įstatymui.

Aiškinama, kad dėl apribojimo atstovauti savo interesams susidarytų situacija, kai lobistas galėtų samdyti kitą lobistą, bet pats siekti sau palankaus rezultato negalėtų.

Teisingumo ministerijos rengtoje Vyriausybės išvadoje, be kita ko, siūloma nustatyti apribojimą finansuoti lobistinę veiklą ir valstybės ir savivaldybių piniginių fondų lėšomis.
Vyriausybės posėdyje Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinio direktoriaus pavaduotojas Vytautas Kudzys aiškino, kad pramonininkai nepritaria siūlymui, jog lobistais turėtų registruotis ir epizodiškai įstatymų leidyboje dalyvaujantys visuomenininkai. Jo teigimu, turėtų būti apsiribojama tuo, kad jie „deklaruotų savo interesą“.

„Šiame įstatyme į vieną krūva sudedami ir lobistai, kurie vykdo pastovią ekonominę veiklą, tai yra gauna iš to pajamas ir patys kartais ruošia tuos įstatymus ir jų pakeitimus, ir į tą patį - asociacijos ar viešos įstaigos, ar visuomeniniai kažkokie judėjimai, kurie tiktai kartais pateikia pastabas jau ruošiamiems, paruoštiems aktams. Jeigu mes norime, kad tai būtų skaidru, tai gal galima nekišti visko į Lobistinės veiklos įstatymą, o numatyti tvarką, kad tos visuomeninės institucijos ar asociacijos, kurios nori pateikti pastabas, tiesiog dalyvauti teisės akto priėmime, deklaruotų savo interesą“, - dėstė pramonininkų atstovas.

Jis taip pat pažymėjo, kad dabartinis siūlomas reguliavimas labai išplėtų Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK), registruojančios lobistus, darbą.

„Jeigu iš tikrųjų visos tos visuomeninės organizacijos, kurios kartais sudalyvauja teisėkūroje, turės registruotis ir teikti ataskaitas ir visa kita, tai kas bus su VTEK, kurioje yra šiandien pusė etato, kuris užsiima lobistine veikla, nes tų lobistų tėra keletas. O čia atsiras tūkstančiai“, - dėstė jis.

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis savo ruožtu pažymėjo, kad svarstymo Seime metu turėtų būti sukonkretintos lobisto ir lobistinės veiklos sąvokos.

Seimas balandį po pateikimo pritarė naujos redakcijos Lobistinės veiklos įstatymo projektui. Jį parengė darbo grupė, argumentuodama siekiu sumažinti neteisėtos lobistinės veiklos apimtis.

Pakeitimais siūloma įpareigoti lobistus ne tik vieną kartą per metus, kaip šiuo metu, teikti lobistinės veiklos ataskaitą, bet ir per dvi darbo dienas nuo lobistinės veiklos dėl konkretaus teisės akto pradžios deklaruoti lobistinę veiklą. 

Taip pat siūloma nustatyti trijų kategorijų lobistus: laisvai samdomus asmenis, kurie atlieka lobistinę veiklą už atlygį užsakovo pavedimu ir interesais, įmonių lobistus, kurie būtų įmonės valdymo organų nariai ar darbuotojai ir atliktų lobistinę veiklą išimtinai šios įmonės interesais, bei nevalstybinių organizacijų lobistus.

Pataisomis numatoma patikslinti lobistinės veiklos užsakovo sąvoką ir leisti įmonėms lobistine veikla užsiimti ne tik savo darbuotojams, bet ir savininkams ar vadovams. Jiems pavedimas vykdyti lobistinę veiklą būtų duodamas ne sutarties pagrindu, o pasirašant įsakymą, nustatant funkciją pareigybės aprašyme ar instrukcijoje arba pagal darbo sutartį.

Apibrėžiant lobisto sąvoką siūloma atsisakyti šiuo metu privalomo lobisto įrašymo į lobistų sąrašą ir nustatyti, kad lobistu būtų tas asmuo, kuris vykdo lobistinę veiklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių