Quantcast

Vyriausybė pritaria NT mokesčio tarifo ir neapmokestinamos vertės lubų mažinimui

  • Teksto dydis:

Gyventojų nekilnojamojo turto (NT) bendros vertės neapmokestinamąjį dydį nuo kitų metų ketinama mažinti ketvirtadaliu, o mokesčio tarifą - nuo 1 iki 0,5 procento.

Vyriausybė trečiadienį iš esmės pritarė tai numatančioms Seime svarstomoms Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo pataisoms, kurias parengė socialdemokratai Bronius Pauža ir Albinas Mitrulevičius.

Finansų ministras Rimantas Šadžius žurnalistams po posėdžio sakė, kad Seime svarstomos NT mokesčio pataisos atitinka Vyriausybės programą ir bendruosius mokesčių administravimo principus.

„Vertės sumažinimas leistų apimti daugiau mokesčių mokėtojų ir tokiu būdu labai natūraliai pasunkėtų galimybės skaidant turtą, darant fiktyvius sandorius jį išdėlioti taip, kad ta kartelė (neapmokestinama vertė - BNS) nebūtų realiai taikoma konkrečios šeimos atveju. Tokiu būdu mes turbūt sąžiningiau apimtume tą grupę asmenų, valdančių tikrai ne mažos vertės nekilnojamąjį turtą“, - žurnalistams teigė R.Šadžius.

Anot jo, tai padidins mokesčio mokėtojų skaičių, todėl siekiant išvengti mokestinės naštos, kartu mažinamas ir mokesčio tarifas.

„Be abejo, mokesčių našta neturi sunkėti. 1 proc. nekilnojamojo turto mokesčio tarifas yra aukštas tarifas, todėl pritartina minčiai jį sumažinti. Seimo nariai pasiūlė 0,5 proc., Vyriausybė su tuo sutiko“, - sakė R.Šadžius.

Finansų ministerijos parengtame Vyriausybės išvados projekte nurodoma, kad nauja NT mokesčio tvarka tai leistų į biudžetą papildomai gauti apie 12,5 mln. litų pajamų, tuo tarpu R.Šadžius teigė, kad ši suma per metus galėtų siektui iki 15 mln. litų.

„Tačiau atkreipčiau dėmesį, kad kai buvo įvesta 1 mln. litų kartelė, realus mokesčio surinkimas, nors ir nebuvo didelė suma planuojama, neatitiko prognozių. Būtent todėl, kad kai mokesčio mokėtojų nedaug yra galimybės tuo turtu manevruoti. Tie manevrai nėra sąžiningi visų mokesčių mokėtojų atžvilgiu ir šiaip mokestis yra teisingesnis tada, kai jis apima daugiau mokėtojų, kada mokestinė našta nesukoncentruojama vienam ar dviem mokesčių mokėtojams“, - tvirtino finansų ministras.

Pasak jo, būtent todėl dabar pasakyti kiek iš tikrųjų bus surinkta NT mokesčio lėšų yra sunkoka.

„Antra problema, į kurią buvo atkreiptas dėmesys Vyriausybės posėdyje, yra ta, kad Nekilnojamojo turto registre nurodytos apmokestinamosios būsto vertės, pasižiūrėjus į vykstančių sandorių vertes, ne visada atrodo atrodo tikslios. Sprendimio šiai problemai mes šiandien dar neturime“, - teigė R.Šadžius.

Premjeras Algirdas Butkevičius Vyriausybės posėdyje pabrėžė, kad įstatymo pakeitimą inicijuoja ne ministrų kabinetas, o Seimo nariai.

„Čia vakar skambėjo, kad Vyriausybė paruošė įstatymo projektą, kiek aš girdėjau. Tai va ir reikia tą pabrėžti, kad Seimo narių iniciatyva, kad mes tik ruošiame išvadą šitam įstatymo projektui, kad ne mūsų projektas“, - Vyriausybės posėdyje tvirtino A.Butkevičius.

Tuo tarpu kultūros ministras Šarūnas Birutis teigė, kad reikėtų kuo greičiau pereiti prie visuotinio turto apmokestinimo, taip pat aktyvinti darbą su Registrų centrui, siekiant išvengti bandymų sumažinti turto vertę.

„Pasakysiu, kad iš tikro reiktų kuo greičiau pereiti prie turto apmokestinimo ir visuotinio, tai būtų papildomos pajamos biudžetui. Čia yra kai kurių niuansų, ypač jaunoms šeimoms, kurios ima paskolas iš bankų ir deklaruoja visą turtą ir negali kaip tai sumažinti vienokiais ar kitokiais būdais to įsigyjamo turto ir nemokėti mokesčio. Tai pagarba jiems, kurie tą daro priverstinai sąžiningai ir ypač tiem, kurie taip daro sąžiningai“, - posėdyje svarstė Š.Birutis.

B.Pauža ir A.Mitrulevičius siūlo nekilnojamojo turto vertę, nuo kurios skaičiuojamas mokestis, sumažinti nuo 1 mln. litų iki 750 tūkst. litų, tačiau Finansų ministerija ją siūlo apvalinti į patogesnę naudojimui 220 tūkst. eurų sumą (o ne į 217,2 tūkst. eurų).

Siūloma, kad pataisos įsigaliotų nuo 2015 metų sausio 1 dienos ir būtų taikomos apskaičiuojant ir deklaruojant 2015-ųjų ir vėlesnių mokestinių laikotarpių nekilnojamojo turto mokestį.

Pataisoms Seimas pernai gruodį po pateikimo yra pritaręs.

Nuo 2012 metų NT mokestį - 1 proc. tarifą moka tik tie fiziniai asmenys, jeigu jų apmokestinamas turtas viršija 1 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Liuks

Liuks portretas
"Mokestis yra teisingesnis tada, kai jis apima daugiau mokėtojų" - kurgi ne! Vos galą su galu suduriančių visada yra daugiau, negu milijardierių. Todėl ir reikia ne nuo milijardierių, o nuo ubagų mokesčius lupti. Nei vyriausybei, nei seimui, be abejo, nė iš tolo nerūpi, kad skaudžiausiai NT mokestis trenks gaunantiems minimumą ir pensininkams, kažkokiu stebuklu dar sugebėjusiems neprarasti vienintelio savo būsto, ypač jei tas būstas yra "prestižiniame" rajone. Taip jiems ir reikia! Nebeįstengs išlaikyti - turės parduoti (skubiai, o tai reiškia už skatikus) "geresniems ir vertesniems". Gautų skatikų naujam būstui vargu ar užteks, todėl padaugės benamių, o tada vėl teks naujus mokesčius įvedinėt, nes "benamiams padėti" reikės... o paskui vėl trukt už vadžių, ir dainelė vėl iš pradžių...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių