Quantcast

Vyriausybė nepritaria prekybos sidru sugriežtinimui

  • Teksto dydis:

Vyriausybė nepritaria Seime svarstomoms įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma griežtinti sidro ir stipraus alaus gamybos, prekybos, gabenimo ir laikymo reikalavimus.

Trečiadienį patvirtintame Vyriausybės nutarime, kurį parengė Ūkio ministerija, teigiama, kad Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės inicijuotos pataisos pastebimai nesumažins šių gėrimų vartojimo, tačiau pablogins verslo sąlygas.

Pagal pataisas, natūralios fermentacijos sidras, taip pat stipresnis kaip 7,5 proc. alus ir alaus mišiniai turėtų būti paženklintas banderolėmis, būtų draudžiama pardavinėti pilstomą sidrą firminėse gamybos įmonių parduotuvėse bei masiniuose renginiuose, parodose ir mugėse.

L.Graužinienės teigimu, įstatymo pataisos teikiamos atsižvelgiant į kasmet augantį sidro vartojimą, todėl būtina mažinti jo prieinamumą.

Tačiau, pasak Ūkio ministerijos, sidro bei stipraus alaus ir alaus mišinių ženklinimas banderolėmis nepakels jų kainos tiek, kad mažintų jų prieinamumą, draudimas prekiauti pilstomu sidru neturės įtakos bendram alkoholio suvartojimo lygiui, be to, Statistikos departamento duomenimis, sidro gamyba Lietuvoje mažėja nuo 2008 metų.

Ūkio ministerija taip pat nurodo, kad alkoholinius gėrimus ženklinant banderolėmis siekiama ne mažinti alkoholio vartojimą, o užtikrinti, kad rinkoje būtų parduodami tik legalūs produktai. Duomenų, kad Lietuvoje būtų nustatyta nelegali prekyba sidru, alumi ir alaus mišiniais, anot ministerijos, nėra.

Šiuo metu Alkoholio kontrolės įstatymas draudžia parduoti, gabenti, laikyti banderolėmis nepažymėtus alkoholinius gėrimus, išskyrus alų, alaus mišinius su nealkoholiniais gėrimais ir nestiprų natūralios fermentacijos sidrą. Be to, Lietuvoje draudžiama parduoti pilstomus alkoholinius gėrimus ne viešojo maitinimo vietose, tačiau alui, alaus ir nealkoholinių gėrimų mišiniams bei natūralios fermentacijos sidrui reikalavimai švelnesni.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių