Quantcast

Vyriausybė dar neapsisprendė dėl „Alstom“ sumokėtų 13 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Vyriausybė kol kas nepriėmė sprendimo dėl kyšininkavimu Lietuvoje įtariamo Prancūzijos koncerno „Alstom“ sumokėtos 13 mln. eurų kompensacijos.

Premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas BNS patvirtino, kad pirmadienį ministrų kabinetui buvo pristatytas pasiūlymas dėl šių pinigų panaudojimo, tačiau sprendimas atidėtas. Klausimas buvo svarstomas uždarame Vyriausybės pasitarime.

Bylą, kurioje koncerno Švedijos energetikos padalinys „AlstomPower“ kaltintas korupcija Lietuvoje, nagrinėjantis Londono Sadarko teismas (angl. Southwark Crown Court) dar pernai nurodė išmokėti pinigus Lietuvai.

Lėšos buvo pervestos 2016-ųjų liepą ir, BNS žiniomis, bus atiduotos energetikos grupės „Lietuvos energija“ įmonei „Lietuvos energijos gamyba“ (LEG, buvusi Lietuvos elektrinė), kurią „Alstom Power“ 2004-2009 metais už 208 mln. eurų modernizavo, įrengusi sieros šalinimo įrenginius.

BNS žiniomis, gavusi pinigus LEG grąžins skolą SEB bankui, kuris 2014 metų vasarį refinansavo projektui suteiktas paskolas. Didžiosios Britanijos teismo nurodymo išmokėti pinigus metu 2016-ųjų viduryje paskolos likutis buvo apie 13 mln. eurų, todėl teismas nurodė Lietuvai išmokėti būtent tokią sumą.

Kainų komisijos narys Darius Biekša anksčiau BNS sakė, kad gavusi pinigus, LEG galėtų rinktis du kelius - išmokėti dividendus arba atiduoti pinigus vartotojams. Anot jo, jei įmonė kreipsis į komisiją su tokiu pasiūlymu, komisija perskaičiuos turto vertę ir kartu - kitų metų tarifą.

Britų kovos su stambiu sukčiavimu tarnyba (angl. Serious Fraud Office, SFO) prieš kelerius metus apkaltino Švedijos „Alstom Power“ prisidengus susitarimu dėl konsultacijų ir mokėjus pinigus tuometinės Lietuvos elektrinės tarpininkams ar darbuotojams, kad gautų didelės vertės elektrinės užsakymą. Pasak SFO, tikimasi, kad byla bus pradėta nagrinėti rugsėjį.

Lietuvos teisėsauga taip pat atlieka ikiteisminį tyrimą dėl stambaus masto kyšininkavimo ir papirkimo, kuriame figūruoja „Alstom“. Pastaroji, be Lietuvos elektrinės, už 43 mln. eurų rekonstravo ir Kauno hidroelektrinę.

STT šiame tyrime yra apklaususi buvusius „Lietuvos energijos“ ir Lietuvos elektrinės vadovus Rymantą Juozaitį ir Praną Noreiką, europarlamentarą Viktorą Uspaskichą, kuris yra specialusis liudytojas, prieštaringai vertinamą verslininką Pranciškų Jurgutį, kuris, pasak Seimo nario Naglio Puteikio, jau davė parodymus ir Jungtinės Karalystės teisėsaugai.

2014 metų gruodį „Alstom Power“ ir du jos darbuotojai Nicholasas Reynoldsas ir Johanesas Villius Venskus, kuris įmonėje tuomet jau nedirbo, apkaltinti dėl aštuonerius metus trukusio kyšininkavimo. Kaltinimai susiję su „Alstom Power“ sutartimis su Lietuvos bendrovėmis „Vilmetrona“ ir Lietuvos elektrinė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių