Quantcast

VMI: surinktų pajamų augimas pernai – didžiausias per dešimtmetį

Statybų, viešojo maitinimo, naudotų automobilių prekybos ir remonto bei autodetalių prekybos, mėsos ir jos gaminių gamybos ir prekybos sektoriuose dirbantys verslininkai praėjusiais metais į biudžetą bendrai sumokėjo 28,8 mln. eurų (beveik 49 proc.) daugiau mokesčių nei 2017 metais.

Bendra visų šiuose sektoriuose vykdančių veiklą mokesčių mokėtojų sumokėtų mokesčių suma pernai, lyginant su 2017 m., išaugo 87,3 mln. eurų (beveik 9,5 proc.), informuoja Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

„VMI kontrolės išteklių koncentravimas į rizikingiausias sritis pasiteisina ir duoda teigiamų rezultatų. Pastebima, kad dėl stebėsenos ir kontrolės priemonių didėja ne tik VMI akiratin pakliuvusių įmonių, bet ir visų atitinkamų sektorių mokesčių mokėtojų elgsena, ir tai atsispindi jų veiklos rezultatuose“, – sakė VMI viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas.

Praėjusiais metais skirtingų priemonių taikymui statybų, viešojo maitinimo, naudotų automobilių prekybos ir remonto bei autodetalių prekybos, mėsos ir jos gaminių gamybos ir prekybos sektoriuose iš viso buvo atrinkti 1,7 tūkst. mokesčių mokėtojų.

VMI duomenimis, kontroliuotų mokesčių mokėtojų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) prievolė išaugo 3,9 karto, arba 23,7 mln. eurų, o gyventojų pajamų mokesčio prievolė, susijusi su A klasės darbo užmokesčio išmokomis, padidėjo 16,8 proc., arba 3,3 mln. eurų. Kontroliuotų mokesčių mokėtojų PVM atotrūkis praėjusiais metais lyginant su 2017 m., sumažėjo 4,1 proc.

Šiais metais VMI išteklius ir toliau skirs pajamų neapskaitymo ir mokesčių vengimo rizikų mažinimui keturiuose prioritetiniuose sektoriuose, taip pat verslo sandoriams elektroninėje erdvėje ir elektorinėmis priemonėmis, pelno mokesčio, PVM vengimui ir sukčiavimui, mokesčių mokėtojų, kurie nepasinaudos vienintele pusmečio galimybe deklaruoti praeityje pamirštas pajamas ir sumokėti mokesčius be baudų ir delspinigių, kontrolei.

„Pirmąjį šių metų pusmetį mokesčių administratorius nepradeda naujų mokestinių patikrinimų ir sudaro sąlygas mokesčių mokėtojams atsiskleisti patiems. Tikimės, kad verslas ir gyventojai įsiklausys į raginimą ir pasinaudos unikalia galimybe“, – sakė A. Klerauskas.

Gyventojų susidomėjimą vienintele galimybe atsiskleisti ir praeity pamirštus mokesčius sumokėti be delspinigių ir baudų rodo tai, jog šiais metais VMI telefonu šia tema jau sulaukė beveik 600 skambučių, o savarankiškai VMI svetainėje informacijos ieškojo 9 tūkst. mokesčių mokėtojų. Apie tai, kad gyventojai ir įmonės naudojasi galimybe, byloja ir tai, jog pagal mokesčių mokėtojų pateiktus prašymus jau sudaryti 135 periodinių mokėjimų grafikai 665 tūkst. eurų sumai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių