Quantcast

Virtualus buhalteris nuo kitų metų pats suformuos pajamų deklaraciją

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) kuriama nemokama programa pati apskaičiuos, kiek mokesčių reikia sumokėti, leis stebėti, ar verslas pelningas, fiksuoti įgyjamus, parduodamus prekių kiekius ar informuos, kada reikia registruotis pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėtoju.

Supaprastintos buhalterinės apskaitos programa (virtualus buhalteris) bus skirta gyventojams, kurie vykdo individualią veiklą pagal pažymą ar yra įsigiję verslo liudijimą. VMI sistemoje ji pradės veikti nuo 2019 metų pradžios, skelbiama Finansų ministerijos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, „Sodros“ bei VMI bendrame projekte „KIEK“.

Virtualaus buhalterio naudotojams bus suformuojamos ir preliminarios gyventojų metinės pajamų deklaracijos, kurias jiems beliks tik pateikti.

Virtualus buhalteris turės duomenų peržiūros ir analizės funkcijas, kurios leis verslininkams stebėti, ar jų vykdoma veikla yra pelninga, kokios gaunamų pajamų, patiriamų išlaidų tendencijos. Programoje gyventojai matys apskaičiuotas mokėtinas GPM, PVM bei „Sodros“ administruojamų mokesčių: PSD ir VSD įmokų sumas (jas apskaičiuos ir pateiks „Sodra“).

Kaip teigia programėlės rengėjai, programos naudotojams nereikės rūpintis ir gaišti laiko įsigyjant apskaitos dokumentus: tiesiogiai programoje jie galės išrašyti PVM sąskaitą-faktūrą ar prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvitą. Išrašytų dokumentų duomenys automatiškai bus perkelti į pajamų ir išlaidų žurnalą. Klientų ir kita dažnai naudojama informacija bus saugoma, tad pasikartojančių duomenų nereikės suvesti kas kartą iš naujo.

Jei pageidaus, programos naudotojai bus informuojami, kokias mokesčių deklaracijas ir iki kada turi pateikti. Taip pat matys, kokia yra PVM riba ir kokia pajamų suma liko iki jos, gyventojui pačiam nieko nereikės skaičiuoti.

Vykdantys individualią veiklą įsigijus verslo liudijimą galės stebėti, kokia yra jų sandorių su juridiniais asmenimis apyvarta, kada tikslinga keisti veiklos formą. Jei jie, išrašydami dokumentus, nurodys tikslius prekių (paslaugų) gavėjo juridinio asmens duomenis, programa perspės apie tokią pat juridinio asmens vykdomą (įregistruotą) veiklą.

Individualią veiklą pagal pažymą vykdantys gyventojai matys ir ilgalaikio turto, apie kurio naudojimą veiklai pranešė VMI, duomenis, jiems nereikės patiems apskaičiuoti ir pildyti ilgalaikio turto nusidėvėjimo duomenų.

Virtualaus buhalterio naudotojui nereikės pačiam aiškintis, kokios išlaidos yra priskiriamos leidžiamiems atskaitymams, kokios nepriskiriamos, o kurių priskyrimas yra ribojamas - tai nustatys programa pagal naudotojo įvestą išlaidų rūšį.

Taip pat gyventojas žinos, kiek konkretus klientas jam šiuo metu yra skolingas (pagal atskiras sąskaitas ir bendrą neapmokėtos skolos sumą), ir atvirkščiai, kiek skolingas yra pats.

Šios programos projekto vertė - 277 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad bendra programos nauda verslui, jei virtualiu buhalteriu naudosis 30 proc. individualią veiklą vykdančių asmenų, kasmet sudarys daugiau nei 1 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių