Quantcast

Viceministras: socialinio draudimo reforma nedidins pensijų, bet subalansuos „Sodrą“

  • Teksto dydis:

Socialinio draudimo reforma, kuri numato, pensijų indeksavimą, planuojama ne dėl pensijų didinimo, o norint subalansuoti „Sodros“ biudžetą, tvirtina socialinės apsaugos ir darbo viceministras. Ministerijos vadovai kol kas negali pasakyti, ar pensijos didės 2017 metais ir kiek.

„Šita reforma yra daroma ne dėl pensijų didėjimo. Mano supratimu - ne tai, kad nuo 2017 metų, po reformos jinai padidės. Yra pakeičiama sistema aiškesne, padaromi tokie dalykai - lubos, būtinasis stažas, pensinio amžiaus ilginimas, kurie ateityje „Sodrai“ leis likti subalansuotai“, - Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdyje ketvirtadienį pareiškė Laisvūnas Bartkevičius, svarstant „Sodros“ pertvarką numatančių įstatymų pataisas.

Parlamentaras Liutauras Kazlavickas klausė, kokia pensija galėtų būti 2017 metais.

„Jeigu jūs galvojate, kad dabar pensija nuo 2017 metų padidės, ji nepadidės, pakeitus apskaitą, ji truputuką dėl apskaitos pasikeis į didesnę pusę ir pradės veikti indeksavimas, kuris lygiai taip pat nebus gerokai didesnis negu iki šiol buvo daroma Vyriausybės nutarimais“, - pridūrė L.Bartkevičius.

Konservatoriui Rimantui Jonui Dagiui pasipiktinus dėl reformos prasmės, viceministras paaiškino, kad esmė yra bazinės pensijos perkėlimas į valstybės biudžetą.

Vėliau L.Bartkevičius BNS sakė, kad dar negalima pasakyti, kokia senatvės pensija būtų 2017 metais, esą tai apskaičiuoti negalima, kol nepriimti įstatymų pakeitimai. Pasak viceministro, pensijos dėl jų kitokio skaičiavimo, įvedant apskaitos vienetus, padidės vidutiniškai 7,42 euro.

„O Vyriausybė bet kada papildomai dar gali padidinti“, - teigė L.Bartkevičius.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė irgi negalėjo atsakyti, kokio padidėjimo galėtų tikėtis pensininkai.

„Turime įvertinti 7 metų ciklą, kad galėtume pasakyti, kiek prognozuojame - turbūt niekas iš čia negalėtų pasakyti, koks kitais metais bus tikslus darbo užmokestis ir pensija“, - teigė ministrė.

Nauja pensijų apskaičiavimo bei mokėjimo tvarka numato, kad vietoj dabar galiojančio asmens draudžiamųjų pajamų vidurkio koeficiento įsigalios apskaitos vienetų sistemą - darbuotojai matys, kaip jų mokamos įmokos kaupia jiems pensiją – didesnės įmokos garantuos didesnę pensiją. Siekiant paskatinti darbo užmokesčio augimą siūloma per 12 metų po 1 procentinį punktą mažinti pensijų socialinio draudimo tarifą.

Taip pat numatytas automatinis pensijų indeksavimas. Pensijų rodikliai (bazinė pensija, apskaitos vieneto vertė) kiekvienais metais būtų indeksuojama pagal nustatyta tvarka apskaičiuotą indeksavimo koeficientą, kurio dydis priklausytų nuo darbo užmokesčio fondo augimo per kelerius metus.

Taip pat planuojama įvesti „Sodros“ įmokų lubas. Numatoma, kad ateityje - nuo 2027-2028 metų pensijinis amžius gali pasiekti 67 metus, tačiau jo pailginimas priklausys nuo vidutinės Lietuvos gyventojų gyvenimo trukmės, jeigu ji padidės pusmečiu, bus ilginamas pusmečiu ir pensijinis amžius.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

reikia

reikia portretas
reikiaq didint pensiju amziu iki mirties nera pensininko nera problemos va ir klausimo sprendimas valio

Algis

Algis portretas
Gal pensijini amziu reiktu padidint iki 80 metu? Na kaip negeda sitaip negerbt savo vyresnio amziaus zmoniu? Ar 7 Eurai ka pakeis?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių