Quantcast

Verslininkai prezidentės prašo pasirašyti Darbo kodeksą

  • Teksto dydis:

Lietuvos verslo konfederacija prašo prezidentės pasirašyti Darbo kodeksą ir jo neatmesti, o profesines sąjungas kaltina, kad šios bando vilkinti kodekso priėmimą.

Konfederacija spaudoje išplatino 18 verslo asociacijų vadovų pasirašytą viešą kreipimąsi į prezidentę.

„Nors naujuoju Darbo kodeksu darbo santykiai Lietuvoje nėra gerokai liberalizuojami, iš esmės jį vertiname teigiamai. Tikime, kad šie pakeitimai taps tolesnės sėkmingos reformos pagrindu, padės šalyje didinti užimtumą, gerinti darbo santykius ir skatinti investicijas. Tad mūsų vienijamų verslo įmonių ir asociacijų vardu prašome jūsų pasirašyti Darbo kodekso įstatymą“, - teigiama kreipimesi.

Anot verslo atstovų, dabartinė Darbo kodekso versija yra sunkių derybų rezultatas, kuris tenkina darbdavių atstovus. Be to, konfederacija kaltina profesines sąjungas, kad šios bando vilkinti kodekso priėmimą, siūlant „absurdiškas“ pataisas.

„Daugelis pripažįsta, kad Darbo kodekso projekto oponentai - pirmiausia profesinės sąjungos ir joms atstovaujantys Seimo nariai - iš principo siekė vilkinti priėmimo procesą, o registruodami absurdiškus pasiūlymus norėjo sužlugdyti visą projektą. Tai puikiai iliustruoja Seimo narių pasiūlymai sutrumpinti darbo savaitę iki 30 valandų, padvigubinti visiems kasmetines atostogas iki 40 dienų, įpareigoti įmones dalintis 25 proc. gauto pelno su darbuotojais ir panašiai“, - teigiama kreipimesi.

Lietuvos verslo konfederacija teigia, kad atstovauja 28 verslo asociacijoms ir 3,5 tūkst. įmonių. Jos drauge yra sukūrusios 200 tūkst. darbo vietų.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį susitiko su profesinių sąjungų ir darbdavių atstovais. Po susitikimo vienas Darbdavių konfederacijos vadovų, darbdavių interesams atstovaujantis Vytautas Zimnickas atsargiai komentavo naująjį Darbo kodeksą bei neatsakė, kaip jis turėtų būti koreguojamas.

Seimas praėjusį antradienį po pusmečio svarstymų priėmė naująjį Darbo kodeksą. Jei jam pritars prezidentė Dalia Grybauskaitė, jis įsigalios nuo 2017 metų pradžios.

Darbo kodekse supaprastintas darbuotojų atleidimas, sumažintos išeitinės išmokos, padidintas leistinų viršvalandžių skaičius, sutrumpintos atostogos, numatyta platesnė darbo sutarčių tipų įvairovė. Vyriausybė sako, kad darbo santykių reforma leis pritraukti investicijų ir sukurti naujų darbo vietų. Kritikai tvirtina, kad kodeksas palankus tik darbdaviams, o darbuotojų  apsauga smarkiai sumažinta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ADLER

ADLER portretas
Čekija turi 10,5 mln gyventojų, o jos politinį elitą Seimą sudaro 200 parlamentarų. Lietuva realiai turi 2,3 mln gyventojų, o Seime - 141 narį. Naujasis DK buvo priimtas 90 parlamentarų balsais. Ar ne metas Lietuvai mažinti parlamentarų skaičių? Į šį klausimą taip pat atsakytų REFERENDUMAS.

ADLER

ADLER portretas
Lietuvos irbantieji prieštarauja naujojo DK įteisinimui, tuo tarpu darbdavių susivienijimai forsuoja jo įteisinimą. Esant tokiai situacijai teisingiausias sprendimo būdas yra REFERENDUMAS, kuris atsakytų ar tauta PASILIEKA SU SENUOJU DK, AR PRITARIA NAUJOJO DK ĮTEISINIMUI. LR KONSTITUCINIS TEISMAS turėtų išaiškinti, ar Seimas priimdamas naująjį DK nepažeidė viešąjį interesą, o Seimo nariai, balsavę už šio įstatymo priėmimą, nesulaužė SEIMO NARIO PRIESAIKOS. LR Prezidentę renka LR piliečiai ir LR Prezidentas duoda PRIESAIKĄ, ar nesulaužys šios priesaikos Prezidentė tauta sužinos artimiausiu laiku.

Lietuvis

Lietuvis portretas
Visus buozes pas putina i sibira kokie jie verslininkai jie slykstus gobsus isnaudotojiai be jokios sazines.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių