Quantcast

Valdžios dėl krizės sumažintų pensijų ir išmokų skola – 200 mln. eurų

Kiek daugiau nei 200 mln. eurų – tiek siekia valstybės įsipareigojimai šalies gyventojams, kuriems dėl krizės buvo sumažintos ir iki šiol nekompensuotos įvairios pensijos ir socialinės išmokos.

„Bendri įsipareigojimai yra virš 200 mln. eurų dar likę“, – šią savaitę Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete pranešė Finansų ministerijos Fiskalinės priežiūros skyriaus vedėja Eglė Radzevičienė.

Finansų ministerijos Biudžeto departamento direktorės Daivos Kamarauskienės teigimu, šiemet įvairių pensijų kompensacijų mokėjimas bus baigtas. 

„Sumažintų senatvės ir valstybinių pensijų kompensacijos jau bus išmokėtos“, – BNS informavo ji.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis BNS sakė, kad Konstitucinis Teismas nėra valstybės įpareigojęs grąžinti visas sumažintas valstybines pensijas, tačiau, pasak jo, „yra moralu grąžinti“.   

Nekompensuotų valstybinių pensijų suma yra 57,6 mln. eurų: pareigūnams ir kariams reikėtų rasti 29,4 mln. eurų, nukentėjusiems asmenims – 19,2 mln. eurų, pirmo ir antro laipsnio valstybinių pensijų gavėjams – 5,9 mln. eurų, mokslininkams – 2,7 mln. eurų, teisėjams – 0,4 mln. eurų.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė BNS informavo, kad daugiausia negrąžintų lėšų – 105 mln. eurų – yra neišmokėtos slaugos ir priežiūros kompensacijos.

Įvairioms „Sodros“ išmokoms (ligos ir profesinės reabilitacijos, motinystės, tėvystės ir motinystės pašalpoms, kompensacijoms dėl nelaimingų atsitikimų darbe, nedarbo draudimo išmokoms, trumpalaikėms išmokoms pareigūnams ir kariams) kompensuoti reikia 41 mln. eurų. 

Nekompensuotų socialinio draudimo pensijų suma siekia 16,2 mln. eurų: našlių ir našlaičių pensijoms grąžinti reikia 9,5 mln. eurų, kompensacijoms už ypatingas darbo sąlygas – 6,3 mln. eurų, už ištarnautą laiką – 0,23 mln. eurų, maitintojo netekimo  – 0,2 mln. eurų.

Be to, kompensuoti reikia 1,5 mln. eurų rentų: signatarų – 600 tūkst. eurų, sportininkų – 900 tūkst. eurų ir prezidento – 40 tūkst. eurų. Teatrų ir koncertinių įstaigų darbuotojams reikia grąžinti dar 800 tūkst. eurų.

Finansų ministras Vilius Šapoka Seimo narius yra patikinęs, kad dėl krizės gyventojų prarastos pajamos galėtų būti kompensuojamos nebent ateityje, nes dabar, pasak jo, šiam tikslui skirti biudžeto išlaidų kol kas neleidžia fiskalinės drausmės įstatymas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, 2014–2017 metais grąžinta 278,9 mln. eurų dėl krizės sumažintų įvairių pensijų ir socialinių išmokų: 160 mln. eurų senatvės ir netekto darbingumo pensijų, 118,9 mln. eurų pensijų, kai jų gavėjai kartu ir dirbo.

Pasak D. Kamarauskienės, senatvės ir valstybinių pensijų kompensacijoms 2014-2018 metais buvo numatyta 286,5 mln. eurų.

Asmenims, kuriems už darbą apmokama iš valstybės ir savivaldybės biudžeto lėšų, dėl ekonomikos krizės neproporcingai sumažintam darbo užmokesčiui kompensuoti 2016–2020 metais suplanuota 77,204 mln. eurų.

2019 ir 2020 metais tam numatyta po 19,598 mln. eurų. 2020–ieji metai bus paskutiniai kompensacijų dėl sumažintų atlyginimų grąžinimo metai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
KADANGI INICIJAVO KRIZE KONSERVATORIAI TAI IS JU REIK ISLAIKYTI IR TAS SUMAS JIE VISI TURI PAKANKAMAI PRISIPLESE IR SUSLAPSTE UZSENYJE SAVO LOBIUS O TA OZKA SIMONYTE DAR TIK KANDIDATUOJANTI JAU PLIURPIA APIE NAUJA KRIZE IS JOS IR KUBILIAUS VAGNORIAUS VISKA ATIMTI O JUOS I KARCERI

geda

geda portretas
dabar dedule su andriuku stumia savo ingridute i prezidentes idomu kaip ji su akiniais ziures i tuos is kuriu pavoge dali pensiju ir negrazina nors koncervatoriams turintiems kiaules akis tai iprasta

Biudžetininkė

Biudžetininkė portretas
Kodėl niekas nekalba apie sumažintą bazinę algą biudžetininkams ? Vis apie teisėjus ir pareigūnus kalba, o kad yra dar viena kategorija tarnautojų- labai paranku "užmiršti"
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių