Quantcast

V. Šapoka žada vėl grįžti prie NT ir automobilių mokesčių

Diskusijas dėl platesnio nekilnojamojo turto (NT) apmokestinimo ir naujo dalies automobilių mokesčio valdžia tęs kitais metais, sako finansų ministras. Nepaisant šiemet kartą jau atmestos šių mokesčių įvedimo idėjos, Vilius Šapoka teigia, jog po Tarptautinio valiutos fondo rekomendacijų reikia rasti sutarimą su visuomene.

„Nemanau, kad būtų išmintinga tai sieti su biudžetu ir prie šitų klausimų reikėtų grįžti kitais metais“, – Ekonomikos komitete trečiadienį pareiškė V. Šapoka, pristatydamas 2019 metų biudžeto projektą.   

„Tam, kad būtų išdiskutuota, ką rekomendavo ir TVF (...), kad būtų rastas su visuomene sutarimas“, – teigė ministras.

Taip jis atsakė į Ekonomikos komiteto nario konservatorius Jurgio Razmos klausimą, ar neketinama „mokestiniais sprendimais“ didinti 2019 metų biudžeto įplaukų, kad būtų galima didinti algas biudžetininkams. 

„Ar nebuvo svarstomi Vyriausybėje kažkokie siūlymai, kad daryti mokestinius tam tikrus, kad ir ne visai populiarius sprendimus, kurie šiek tiek padidintų įplaukas (į biudžetą – BNS) ir leistų kažkaip pastebimiau paspręsti nuskurdinto biudžetinio sektoriaus algų problemą“, – klausė parlamentaras.  

Pirmadienį darbą Lietuvoje baigusios TVF misijos vadovas Borja Gracia (Borcha Grasijas) apgailestavo, kad Lietuvai nepavyko įgyvendinti planų įvesti su aplinkosauga susijusių mokesčių ir išplėsti nekilnojamojo turto mokesčio bazę, rašoma TVF pranešime.

Seimas šį birželį nepritarė Vyriausybės siūlymui 0,3 proc. apmokestinti antrą ir daugiau vieno žmogaus turimus būstus. Premjeras Saulius Skvernelis tuomet teigė, kad NT mokesčiui dabar nėra tinkamas metas.

Rugpjūtį S. Skvernelis teigė, kad visuotinio automobilių mokesčio ši Vyriausybė taikyti neketina, bet gali atsirasti registracijos mokestis taršiems automobiliams.

Lietuvas bankas anksčiau siūlė NT mokesčio bazę išplėsti ir taikyti jį visam būstui, atsižvelgiant į socialiai jautriausias grupes. Mokestis, anot centrinio banko, turėtų būti progresinis, nustatant nedidelę neapmokestinamos vertės ribą: mažiau įkainotam turtui turėtų būti taikomas mažesnis mokestis.

LB skaičiavo, kad toks modelis leistų viešųjų finansų pajamas iš nekomercinio NT mokesčių padidinti dešimteriopai.

Tuo metu TVF jau ne vienerius metus Lietuvai siūlo įvesti ne tik NT mokestį, bet ir automobilių mokestį. Savo ruožtu EBPO Lietuvai siūlė didinti gyventojų NT mokestį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Prie lito geriau

Prie lito geriau portretas
p. Šapoka tik vykdo tam tikrus nurodymus iš viršaus yra suinteresuotas. Mes mokesčių mokėtojai tik esame ir būsime engiami kol išsiaiškinę nepasidarysime tvarkos. Tautos žlugimas be tam tikrų konkrečių veiksmų yra užprogramuotas. Gal kam tai ir yra naudinga?

Bebras

Bebras portretas
Jaigu taip atsitiktu Sapoka ant sakiu o visa baldzia ant muilo kiek gali springt lietuviu liaudies krauju negana to lad kai ivede eura jai tris lart apiplese visus tai dabar is vis nori numaut paskutines kelnes kraugeriu banditu valdzia

...

... portretas
NE mokesčius didinkit, o išlaidas MAŽINKIT! Nes - KODĖL mes turim savo žmones emigracijon vyt, jiems skirtus pinigus skiriant užsienietiškam kariniam ŠLAMŠTUI?.. O nauji mokesčiai (tuo labiau - už tai kas JAU buvo apmokestinta!) tai jau ATVIRAS GROBIMAS, TUO labiau kad paskui BUS 'kaip visuomet': atsiras NT 'mokesčių lubos', sumažintas mokestis antram automobiliui, ir nulinis mokestis kitiems ("MES juk iškart su keliais automobiliais nevažinėjam!"). BET - o kodėl nekalbat apie VISUOTINĮ apyvartos mokestį, dėl 1% joks verslinYkas nenubiednės - jie naudojas MŪSŲ finansine struktūra, tas tranzakcijas priežiūri MŪSŲ valdininkai, finansinių operacijų (ne)teisingumą tiria MŪSŲ pareigūnai, BET - KODĖL visa tai verslinYkams turi nieko nekainuot?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių