Quantcast

V. Pranckietis: mokesčių ir pensijų reformos bus patvirtintos birželį

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, jog parlamentarai spės išnagrinėti ir priimti Vyriausybės siūlomas reformas iki liepos mėnesio pradžios.

„Jau yra išdiskutuota ir dėl daugelio klausimų susitarta. Turbūt dabar jau neverta sustoti. Manau, kad mes viską turėtume suspėti laiku. Žmonės dirba intensyviai ir jau eina į diskusijų pabaigą“, – interviu Žinių radijui trečiadienį tvirtino Seimo vadovas.

Vyriausybė tikisi, kad Seimas dėl siūlomų mokesčių, pensijų ir kitų sričių pertvarkų apsispręs dar pavasario sesijoje iki birželio 30 dienos.

Anot V. Pranckiečio, reformų svarstymui Seime gali būti surengti papildomi nenumatyti plenariniai posėdžiai šį ir kitą penktadienį.

Vyriausybė gegužės pabaigoje Seimui pateikė svarstyti reformų paketą mokesčių, pensijų, šešėlinės ekonomikos, švietimo, sveikatos apsaugos ir inovacijų srityse.

S. Skvernelis turi viltį

Premjeras Saulius Skvernelis viliasi, kad Seime pakaks balsų ministrų kabineto teikiamoms mokesčių bei pensijų reformoms priimti iki liepos mėnesio.

S. Skvernelio teigimu, reformų priėmimui parlamentarų balsų gali būti rasta nebūtinai valdančiojoje daugumoje.

„Aš turiu tokią viltį ir nuojautą, kad Seimo narių pakaks priimti šitiems įstatymams. Manau, kad ne vien iš daugumos“, – žurnalistams po Vyriausybės posėdžio teigė S. Skvernelis.

„Turiu tokią tvirtą viltį“, – paklaustas, ar reformos bus priimtos iki liepos, sakė premjeras.

Anot jo, šiuo metu Seime viskas vyksta pagal iš anksto numatytą planą.

„Seime, taip procedūriškai atrodo, kad sunku susigaudyti, bet kol kas viskas vyksta pagal sutartą planą ir pagal mūsų pateiktus pasiūlymus bei sutartus kompromisus. Manau, kad viskas į lentynėles susidėlios plenariniame posėdyje“, – tvirtino S. Skvernelis.

Vyriausybė siūlo didinti neapmokestinamas pajamas, sujungti darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokas, įvesti „Sodros“ įmokų lubas, o bazinės pensijos mokėjimą perkelti į valstybės biudžetą. Pensijų kaupimo pertvarkos planas numato, kad kitąmet „Sodros“ pervedimai į antros pakopos fondus bus nutraukti, tačiau 2 punktais sumažinus darbo pajamų apmokestinimą, gyventojams bus sudaryta galimybė šias lėšas skirti privačiam pensijų kaupimui.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko Ramūno Karbauskio, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininko Gedimino Kirkilo ir S. Skvernelio antradienį registruotuose kompromisiniuose mokesčių reformos pasiūlymuose ketinama mažinti darbo apmokestinimą ir nustatyti 20 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą, o socialinio draudimo įmokos tarifą didinti iki 19,5 proc. vietoje anksčiau planuotų 18,5 procento.

Be to, kiek sparčiau siūloma didinti NPD – 2019 metais jis pasiektų 300 eurų ir kasmet didėtų po šimtą eurų, kol 2021–aisiais būtų 500 eurų (Vyriausybė siūlė kitąmet taikyti 280 eurų, kuris 2021 metais pasiektų 470 eurų). Tuo metu NPD taikymo ribos augimas būtų kiek lėtesnis – 2,5 VDU riba būtų pasiekta ne 2019 metais, kaip siūlė Vyriausybė, bet per trejus metus.

Siūloma ir toliau numatyti socialinio draudimo įmokų lubas (netaikomas tik sveikatos draudimo įmokoms) bei kiek didesnį GPM progresinį tarifą jas viršijančioms pajamos – 27 proc., vietoje Vyriausybės teiktų 25 procentų.

Parlamentiniai Biudžeto ir finansų (BFK) komitetas ketvirtadienį pritarė kompromisiniams mokesčių tarifams ir NPD pakeitimams. Tačiau BFK, anksčiau jau nepritaręs Sodros“ įmokų luboms, šio klausimo trečiadienį iš naujo nesvarstė.

„Sodros“ įmokų lubos du kartus buvo nepritaręs ir parlamentinis Socialinių reikalų ir darbo komitetas, tačiau trečiadienį jis savo poziciją pakeitė ir „Sodros“ įmokų luboms pritarė.

Vyriausybė tikisi, kad Seimas dėl siūlomos mokesčių pertvarkos apsispręs dar pavasario sesijoje ir pakeitimai įsigalios nuo 2019-ųjų pradžios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
'Konservai', prapylę rinkimus, prarado galimybę naujam mokesčių perversmui... BET - nenurimo, toliau Šaliai kenkt savo 'Trojos arkliui' pavedė.

Nu jo

Nu jo portretas
Čia tie patys, kurie žadėjo mokesčių nedidinti... ir valdžiažmogių skaičių sumažinti...

Politologas

Politologas portretas
Ar šios reformos atitinka mokesčių mokėtojų lūkesčius ir interesus? - juk pagrindinis valdžios darbas turėtų būti mokesčių mokėtojų perkamosios galios didinimas ....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių