Quantcast

Už kai kurias prekes mokame gerokai brangiau

  • Teksto dydis:

Teisingumo ministerijos ir Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) užsakymu atliktas maisto prekių kainų palyginimo tyrimas, kurio metu buvo lyginamos 40 skirtingų maisto prekių kainos 12 ES valstybių internetinėse parduotuvėse.

„Matome, kad žmonių kalbos dėl aukštų maisto kainų nėra iš piršto laužtos. Vienas svarbiausių Vyriausybės uždavinių yra didinti prekybininkų konkurenciją ir apsaugoti gyventojų perkamąją galią, kad kiekvienam asmeniui Lietuvoje pagrindiniai maisto produktai būtų parduodami už prieinamą kainą, o netaptų prabangos dalyku. Mums svarbu, kad Lietuvos vartotojams maisto prekės būtų prieinamos  kaip ir kitų ES valstybių vartotojams,“ – sako teisingumo viceministrė Irma Gudžiūnaitė.

Kaip matyti iš atlikto tyrimo, maisto produktų kainos sparčiai vejasi ES vidurkį: nė už vieną žinomo gamintojo maisto prekę mūsų šalies piliečiai nemoka mažiausios kainos, o kai kuriais atvejais net lenkiame ES šalyse parduodamo to produkto vidutinę kainą. Tiesa, nė už vieną prekę, kurios kainos buvo lygintos, nemokame ir didžiausios kainos.

Pavyzdžiui, juodosios arbatos „Lipton Yellow Label Tea“ pakuotė Lietuvoje yra ketvirta pagal brangumą 12 valstybių ir kainuoja 1,57 Eur  (Vokietijoje – 2,24 Eur, Prancūzijoje – 1,12 Eur, Lenkijoje – 1,28 Eur).

Populiaraus 600 gramų šokolado ir riešutų kremo „Nutella“ pakuotė mūsų šalyje yra trečia pagal brangumą ir kainuoja 4,99 Eur (brangiau moka tik Slovakijos ir Latvijos gyventojai, o Vokietijoje ši prekė kainuoja 3,03 Eur, Belgijoje – 3,32 Eur).

Tačiau už vieną litrą pieno Lietuvos gyventojai moka beveik mažiausią kainą – 0,95 Eur (pigiau moka tik lenkai ir estai, o Belgijoje šis produktas kainuoja 1,15 Eur).

Naujausias tyrimas dėl maisto produktų kainų bus pristatytas ketvirtadienį Teisingumo ministerijoje vyksiančioje spaudos konferencijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
Jus geriau palyginkite mesos, zuvies ir kt.populiariu produktu kainas. Tos arbatos galima ir kt.rusies nusipirkti,o "Nutelle" man asmeniskai is viso neegzistuoja. Saldus kremas ir tiek. Pakalbekime apie tokius produktus,kurie zmogui reikalingi sveikatai,o ne apie sokoladus ar arbatas, kur ju pasirinkimas milziniskas. Netinka viena kaina,perki kitos rusies uz prieinama kaina. Kad Lietuvoje viskas gerokai brangiau zinoma jau seniai. Zmones keliauja po pasauli ir turi galimybe palyginti, ir nereikia cia mums lia lia apie nereiksmingus produktus. Pasigendame palyginimo rimtu produktu kainu!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių