Quantcast

Urėdijų pertvarka: staigių permainų nebus

Nuo šių metų įsigaliojo Miškų įstatymo pataisos dėl valstybinių miškų reformos – vietoj 42 urėdijų bus steigiama viena valstybės įmonė.

Tačiau kol kas realiai pertvarka neprasidėjo, nors nemažai urėdijų jau neteko urėdų: vieni išleisti į pensiją, kiti – išėjo patys. Sąjūdžio „Už Lietuvos miškus“ atstovai tvirtina, kad reformai nepasiruošta.

Joniškio, kaip ir kitų urėdijų veikla tokia pati, kaip ir pernai. Urėdija kol kas savarankiška, turi vadovą, vyksta medienos ruoša.

„Tikimės, kad kitą savaitę ateis nauji nurodymai iš Vilniaus, kaip uždaryti sąskaitas  ir sutvarkyti likusį turtą, ir tada žiūrėsim, kaip čia klosis toliau“, – sako Joniškio urėdas Aleksas Abromavičius.

Tiesa, nemažai kitų urėdijų jau neteko urėdų, vieni išleisti į pensiją, kiti pasitraukė. Pasak aplinkos viceministro, per artimiausias savaites sujungus 42 miškų urėdijas, Miškotvarkos institutą ir Generalinę urėdiją į vieną įmonę, turėtų būti įsteigta Valstybinė miškų urėdija. Dar svarstoma, kiek padalinių ji turės, ministerija siūlo 26 padalinius, o galutinai dėl to spręs naujosios įmonės valdyba.

„Mūsų laukia keletas darbų. Pirmiausia – reorganizacinių sąlygų patvirtinimas, kuomet jau įvyks pats prijungimo faktas, įregistravimas Registrų centre, ir tada įmonių vadovams arba laikiniesiems vadovams – išregistravimas iš iki šiol dirbusių urėdijų. Iš esmės, per sausio mėnesį privalo viskas įvykti“, – paaiškina aplinkos viceministras Martynas Norbutas.

Kol kas pasirinktas tik laikinasis būsimos įmonės vadovas. Per sausį bus skelbiamas naujo vadovo konkursas.

Sąjūdžio „Už Lietuvos miškus“ atstovai tvirtina, kad reformai nepasiruošta.

„Tie žmonės, kurie prižiūri miškus, ant kurių pečių gula atsakomybė, šiandien yra didelėje nežinioje. Vien Telšių urėdijoje iš darbo išeina daugiau kaip 30 žmonių, tai reiškia, kad valstybė iš biudžeto turės sumokėti daugiau kaip pusę milijono eurų kompensacijų. Paskaičiuokim, kiek kainuoja reforma vienoje urėdijoje“, – sako sąjūdžio „Už Lietuvos miškus“ pirmininkas Gintautas Kniukšta.

Tuo metu ministerija sako, kad jų siekis – kad daugelis darbuotojų liktų dirbti. „Faktiškai veikla pirmą pusmetį bus labai analogiška tai, kuri vyko iki šiol, tik vėliau, nuo 2019 m., bus pereinama prie naujos struktūros. Šių metų viduryje darbuotojai bus informuoti apie tai, kokia bus nauja struktūra, ir jiems pasiūlytos darbo vietos su jų darbo aprašymu, keičiasi šiek tiek ir pareigybės, ir darbo aprašai“, – teigia aplinkos viceministras M. Norbutas.

Kiek reikės sumokėti kompensacijų atleistiems darbuotojams, pasak viceministro, bus tikslinama. Aplinkos ministerija skaičiuoja, kad užbaigus valstybinių miškų ūkio valdymo pertvarką, kasmet būtų sutaupoma po 13 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių