Quantcast

Trys dalykai, keliantys įtampą prieš Kalėdas

  • Teksto dydis:

Tam, kad likus keletui dienų iki didžiųjų žiemos švenčių nereikėtų patirti streso dėl mikliai tuštėjančios piniginės, namuose netelpančių maisto produktų ir amžinos problemos pavadinimu ,,neturiu ką apsirengti“, jau dabar šventiniam maratonui pradėkite ruošti tris dalykus: savo piniginę, šaldytuvą ir spintą.

Piniginė

Metų pabaigos šventės – tai laikotarpis, kai piniginė ištuštėja itin gretai. Galbūt ir yra žmonių, kurie šventėms taupo ištisus metus, o dovanas paruošia gerokai prieš gruodį, vis dėlto didžiajai daugumai šis metas smarkiai paplonina piniginę.

Asmeninių finansų instituto Lietuvoje vadovė Odeta Bložienė teigė, jog ramiai Kalėdas galėsite švęsti, jei susidarysite viso gruodžio mėnesio išlaidų planą. „Į jį įtraukite visas būsimas šventes: renginius vaikų darželyje, įmonės vakarėlius, Kūčias, Kalėdas, Naujuosius metus ir t.t. bei visoms progoms sudarykite biudžetą. Taip pat svarbu susiplanuoti, kur švęsite didžiąsias šventes – namuose ar svečiuose ir tarp šeimos narių pasiskirstyti, kas ką gamins“, - patarimus dėstė ekspertė. Jos teigimu, tik visa tai susiplanavus, galima įvertinti, kiek pinigų skirsite artimųjų dovanoms.

„Kuo anksčiau pradėsite planuoti savo šventinį biudžetą, tuo mažiau patirsite streso, išvengsite spontaniškų pirkinių ir „finansinių pagirių“ po švenčių, kai net tik nebeišgalima susimokėti mokesčius, bet dar ir įklimpstama į skolas“, - patikino O. Bložienė.  

Šaldytuvas

Tik nesakykite, kad niekada nesusidūrėte su vietos stygiumi šaldytuve šventiniu laikotarpiu. Neseniai kompanijos „Samsung“ inicijuotas tyrimas parodė, jog net 60 procentų apklausoje dalyvavusių europiečių kiekvienais metais per Kalėdas neranda vietos visam maistui sutalpinti! Ieškodami alternatyvių vietų maisto produktams, daugiau nei trečdalis apklaustųjų teigė, jog neša juos į lauką, o kai kurie prisipažino išdėliojantys juos visur namuose, papildomose dėžėse arba netgi uždarantys viryklėje.

Tyrimas atskleidė, kad beveik kas ketvirtas europietis jaučia stresą, kai per Kalėdas nesutalpina maisto savo šaldytuve, o nežinojimas, kur maisto produktai yra paslėpti, arba jų laikymas lauke bei kitose tam neskirtose vietose kelia papildomą maišatį.

Ką daryti, kad sausakimšas šaldytuvas negadintų šventinės nuotaikos? Čia tinka universalus patarimas, laikytis sistemos ir produktus sudėlioti tvarkingai: vieną šaldytuvo lentyną paskirkite jau pagamintiems patiekalams, kuriuos būtų lengva pasiekti, kitą – maisto produktams, iš kurių dar tik gaminsite.

Tai, kad sistema padeda išlaikyti tvarką ir suteikia papildomos vietos šaldytuve pritarė ir „Samsung Electronics Baltics“ buitinės elektronikos padalinio Lietuvoje vadovas Miroslavas Ramanavičius: „Šiais laikais, vadovaujantis tokiu principu, gaminami ir naujausi šaldytuvai. Jie turi zonas skirtingiems maisto produktams. Maistas telpa lengviau ir tai iš tiesų pagerina žmonių gyvenimą tiek per šventes, tiek visus metus.

Spinta

Nesvarbu, kiek iš tikrųjų drabužių kabo spintoje, prieš šventes dažniausiai vis tiek iškyla klausimas, ką rengtis. Norėdami išvengti panikos prie spintos Kalėdų rytą arba Naujųjų metų išvakarėse, jau dabar pasiryžkite ją susitvarkyti, o pamatę, ko joje iš tiesų trūksta, turėdami konkretų tikslą, apsilankykite parduotuvėse.

Tvarkant spintą, ir vėl svarbu turėti sistemą: visus drabužius išdėliokite pagal kategorijas, tokias kaip kelnės, suknelės, megztiniai ir panašiai, taip atitinkamą aprangą rasite žymiai greičiau. Kitas pasiūlymas – prieš tvarkingai sudedant drabužius į spintą, pasimatuokite kiekvieną ir nuspręskite, ar šie jums dar reikalingi. Visus drabužius, kurių, jūsų manymu, apskritai nebedėvėsite, galite atiduoti į komisą, parduoti ar paaukoti labdarai.

Rekomenduotina pagrindinėje spintoje nelaikyti ir šiam sezonui nepritaikytų rūbų – juos galite sutalpinti į dėžes ir padėti toliau, iki kol vėl bus tinkami dėvėti.

Jei matysite, jog šventinį garderobą iš tikrųjų verta atnaujinti, nelaukite paskutinės akimirkos ir skubėkite į parduotuves.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių