Quantcast

Trišalės tarybos misija, svarstant Darbo kodeksą, pasiteisino?

  • Teksto dydis:

Šalies vadovei sukritikavus valdančiųjų sprendimą permesti politinę atsakomybę Trišalei tarybai, svarstant naująjį Darbo kodeksą, profesinių sąjungų atstovė taryboje sako, kad toks sprendimas pasiteisino.

Trišalės tarybos narė, Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė sako suprantanti, kodėl yra kritikuojamas sprendimas politinę atsakomybę perduoti Trišalei tarybai, bet tai, anot jos, išėjo tik į naudą.

„Ji atkreipė dėmesį į iškreiptą politinį procesą, kai buvo priimamas Darbo kodeksas. Su tuo galima absoliučiai sutikti. Ir praėjusi Vyriausybė, ir iš dalies ši tarnauja verslui. Tą reikia pripažinti. Tas permetimas atsakomybės buvo visuomeninei struktūrai. Manau, kad su tuo procesu mes susitvarkėme ir jeigu toliau tie procesai eis tokiu būdu, tai Lietuva tik laimės“, - BNS tvirtino G.Gruzdienė, komentuodama Dalios Grybauskaitės metinį pranešimą.

Ji teigė, kad šalies vadovės metiniame pranešime pasigedo didesnio dėmesio darbo užmokesčio politikai ir emigracijos mažinimui.

„Aš pasigedau aiškesnio pasakymo apie pajamas ir darbo užmokesčio politiką. Užmokesčio politika bus labai svarbi dabar. (...) Daugiau galbūt kalbėti apie tą emigraciją. Jeigu mums pavyks gerai padaryti darbo užmokesčio politiką, tai ji lems ir emigraciją. Tai labai susiję dalykai“, - kalbėjo G.Gruzdienė.

Ji pridūrė, kad D.Grybauskaitė nepateikė jokių didelių staigmenų.

„Kažko galbūt netikėto nebuvo. Man patinka ta kalba ir toks stilius prezidentės. Tokio nustebimo didelio neturėjau. Šiek tiek pritrūko apie pajamas ir apie mokesčių reformą“, - sakė G.Gruzdienė.

Šalies vadovė ketvirtadienį Seime teigė, jog priimdami naują Darbo kodeksą, valdantieji, per rinkimus žadėję subalansuoti darbo santykius, vengė politinės atsakomybės ir ją permetė Trišalei tarybai. Darbo kodeksą svarsčius praėjusios kadencijos Seimui, D.Grybauskaitė atvirkščiai tvirtino, jog Seimas visiškai neatsižvelgia į Trišalės tarybos susitarimus.

Šalies vadovės patarėjas vidaus politikos klausimams Mindaugas Lingė anksčiau aiškino, jog praėjusioje kadencijoje Seimas nesiklausė Trišalės tarybos ir priėmė sprendimus, kurie naudingi tik verslui, tačiau dabar negalima pasikliauti tik patariamąją funkciją atliekančia taryba, nes tokiu būdu būtų paneigta Seimo prasmė, jeigu jo nariai nepriimtų politinių sprendimų.

Seimas antradienį priėmė nuo liepos įsigaliojančio naujojo Darbo kodekso pataisas. Liberalesnis kodeksas buvo priimtas pernai birželį, bet netrukus jį prezidentė vetavo. 2016-ųjų rudenį Seimas veto atmetė, Vyriausybei su profsąjungomis sutarus kodeksą pataisyti iki Seimo rinkimų pabaigos.

Tačiau į valdžią atėjus „valstiečių“ ir socialdemokratų daugumai, kodeksas buvo atidėtas pusmečiui, kad galėtų būti antrąkart pataisytas. Prezidentūros skaičiavimais, Seimas atsižvelgė į į 18 iš 22, arba daugiau kaip 80 proc. prezidentės pastabų, kurias ji buvo nurodžiusi dar pernai.

Šis Darbo kodeksas bus antrasis po Nepriklausomybės atkūrimo. Dabartinis kodeksas galioja nuo 2003-ųjų.


Šiame straipsnyje: Darbo kodeksasTrišalė taryba

NAUJAUSI KOMENTARAI

//////...............

//////............... portretas
grybauskine konservatlyberastine + socdemu Hunta norejo ,kad vieni valstieciai prisiimtu atsakomybe uz Ju teisesmaukiniu mafijos sukurpta ,,,darbo kodeksa,,, nors JY galejo priimti ir patys ,po trisalio susitarimo ---atsakomybe uz ta NIEKALA teks visom gaujom po lygiai.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių