Quantcast

Trišalė taryba narplioja naująjį Darbo kodeksą

  • Teksto dydis:

Trišalei tarybai toliau svarstant Socialinės ir darbo ministerijos siūlomus Darbo kodekso pakeitimus, vienas darbdavių konfederacijos vadovų teigia, kad procesas yra „sudėtingas ir sunkus“, o Vyriausybės lūkesčiai gali būti per aukšti.

„Vaizdas labai sudėtingas ir labai sunkus. Kartais susidaro toks įspūdis, kad socialiniai partneriai apskritai nenori nieko girdėti apie socialinį modelį ir pasitaikė aštrių kampų kai kuriais klausimais, apie kuriuos buvo sunku net kalbėtis“, - BNS sakė Vytautas Zimnickas, komentuodamas antradienį vykusį Trišalės tarybos posėdį.

Ministerija pranešė, kad daugiausiai diskusijų sukėlė siūlymas įteisinti daugiau darbo sutarčių rūšių ir leisti laisviau jas taikyti.

Trišalė taryba antradienį pritarė įdarbinimui per laikinojo įdarbinimo įmones, taip pat darbo vietos dalijimosi, darbo keliems darbdaviams, projektinio darbo sutarčių ir komandiruotų darbuotojų darbo santykių reglamentavimui, tačiau galutinis sutarčių sąrašas vis dar liko nepatvirtintas ir bus svarstomas kituose posėdžiuose.

Sutarta iš naujojo Darbo kodekso išimti reglamentavimo ypatumus pedagogams, kultūros darbuotojams ir sportininkams.

V.Zimnickas BNS teigė, kad sunkiai judant diskusijoms, Darbo kodekso pakeitimus teikti Vyriausybei iki gegužės pabaigos gali būti nerealu.

„Manau, kad Vyriausybė per daug ambicingai tikisi, nes diskusijos vyksta labai sunkios“, - sakė jis.

Kitas Trišalės tarybos posėdis numatomas birželio 16 dieną.

Trečiadienį posėdžiaus kita Trišalės tarybos komisija, kuri nagrinėja galimus socialinės sistemos pakeitimus. V.Zimnicko teigimu, joje klausimų svarstymas galėtų būti greitesnis, bet tai irgi priklausys nuo profesinių sąjungų atstovų pozicijos.

Darbo santykių reglamentavimo pakeitimai tarp socialinių partnerių kelia didžiausias diskusijas. Premjerui tikintis greitu metu pamatyti socialinį modelį Vyriausybėje, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija teisės aktus neseniai pateikė pirminiam derinimui, o trys šalies profesinės sąjungos valdžią viešai paragino neskubėti smarkiai mažinti darbuotojų socialinių garantijų. Profesinės sąjungos pradėjo rinkti parašus prieš darbuotojų garantijų mažinimą, jie bus renkami iki birželio 1 dienos.

Socialinis modelis apima apie 40 teisės aktų.

Profesinės sąjungos kritikuoja planus mažinti darbo užmokestį, atleidimo supaprastinimą, išeitinių išmokų apkarpymą ir įspėjimo terminų sutrumpinimą, maksimalios darbo laiko savaitės ilginimą, įteisinti terminuotas darbo sutartis. Tuo tarpu darbdaviai mano, kad liberalizavus darbo rinką bus galima sukurti nemažai naujų darbo vietų ir įdarbinti dalį bedarbių, kurių interesų dabar negina niekas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zosė

Zosė portretas
Nesuprantu vienus darbuotojus atleis iš darbo o kitus priims tai vadinasi naujos darbo vietos, vaikų žaidimai Jums ponai geriau mulkint akis kaip rusai mus puls...

arte

arte portretas
Ną ką gi, einame prie baudžiavos ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių