Quantcast

Tik pusė Lietuvos gyventojų žino, kaip elgtis su pinigais

  • Teksto dydis:

Tvarkydami finansinius reikalus lietuviai vis dažniau ieško profesionalų pagalbos, nes tik kiek daugiau nei pusė gyventojų teigia suprantantys, kaip veikia pensijų sistema ar kaip pasirinkti tinkamas taupymo priemones, rodo „Aviva“ grupės užsakymu atliktas tarptautinis tyrimas.

Profesionalaus finansų patarėjo poreikis stipriai išaugo per pastaruosius dvejus metus: jei pieš dvejus metus finansiniais klausimais ieškantys profesionalų –  gyvybės draudimo tarpininkų, finansų konsultantų – pagalbos teigė tik 30 proc. apklausos dalyvių, šiemet net  53 proc. apklaustųjų teigia, jog patarimo kreiptųsi ne į draugus ar artimuosius, bet ieškotų finansų konsultanto pagalbos.

„Tinkamiausio taupymo ar investavimo būdo pasirinkimas, nuolatinis padėties finansų rinkose stebėjimas yra ypatingai daug laiko ir specifinių žinių reikalaujantys dalykai. Tad natūralu, jog vis daugiau Lietuvos gyventojų ieško profesionalių patarėjų pagalbos“, – teigia „Aviva Lietuva“ generalinė direktorė Asta Grabinskė.

Mažiausiai asmeninių finansų klausimas nusimano jaunimas iki 24 metų ir vyresni nei 55 metų gyventojai, daugiau apie asmeninių finansų valdymą teigia žinantys didesnes nei  1200 eurų pajamas gaunantys apklaustieji, didžiųjų miestų gyventojai.

Visgi 58 proc. apklaustųjų teigė pirmenybę teikiantys santaupų įdarbinimui per finansinius instrumentus, o ne kaupimui namuose, „kojinėje“.

„Lietuvos žmonės vis dažniau ieško būdų įdarbinti turimas santaupas, kad jos ne nuvertėtų, o duotų  finansinės grąžos. Tačiau tuo pačiu metu nemaža dalis gyventojų taupymo ir investavimo priemonėmis vis dar nesinaudoja“, – tyrimo rezultatus komentuoja A. Grabinskė.

„Aviva“ Vartotojų taupymo įpročių tyrimas atliekamas nuo 2004 metų. Šiemet tyrime kovo 23 d. – balandžio 3 d.  tarptautinė tyrimų bendrovė „Ipsos MORI” apklausė 17 545 gyventojų 17-oje pasaulio valstybių, 1000 iš jų – Lietuvoje.

„Aviva Lietuva“ yra Lietuvos gyvybės draudimo rinkos lyderė. Bendrovė priklauso vienai stambiausių draudimo grupių Europoje „Aviva“. Iš viso „Aviva Lietuva“ aptarnauja 261 tūkst. gyvybės draudimo ir pensijų fondų klientų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Žinot galit sau iki ausų, ir smulkiu šriftu surašytas sąlygas skaityt iki apsivėmimo, tik visa tai nepadės, kol bankams leidžiama ne tik keisti "sutarčių" sąlygas kada tik jiems patinka, bet net ir be pakeitimo klientų pinigus "teisėtai" savintis.

aš tai žinau

aš tai žinau portretas
kai tik gaunu algą, einu pirkti batono, pieno ir vištų šlaunelų, kurių šiaip katinas tai neėda. Bet mes ėdam.

gafas

gafas portretas
Geriausia priemonė kaupti pensijai ,tai mokėti valstybei mokesčius. Taip yra daugumos Europos sąjungos šalyse. Nereikia klausyti privačių fondų kūrėjų, nes jie reiškia savo nuomones dėl save, nes matomai neturi ,kito pragyvenimo šaltinio.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių