Quantcast

Teismas nutraukė bylą dėl „Gazprom“ susipažinimo su baudos dokumentais

  • Teksto dydis:

Teismas antradienį nutraukė Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ skundo dėl Konkurencijos tarybos nutarimo neleisti įmonei susipažinti su beveik 35,7 mln. eurų baudos skyrimo aplinkybėmis nagrinėjimą.

„Teismas nutraukė ginčo nagrinėjimą kaip nepriskirtiną administracinių teismų kompetencijai. Teismas padarė išvadą, kad Konkurencijos tarybos birželio nutarimas nesukelia „Gazprom“ teisinių pasekmių ir net jei šitas skundas būtų tenkintas, bendrovės teisės ir pareigos nepasikeistų, todėl visas procesas būtų beprasmis“, - BNS teigė Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) atstovė spaudai Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Pasak jos, VAAT birželio 2 dieną pradės nagrinėti kitą „Gazprom“ ir tarybos ginčą dėl Rusijos bendrovei pernai birželį skirtos 35,7 mln. eurų baudos - tuomet „Gazprom“ galės prašyti susipažinti su visa tarybos tyrimo medžiaga.

„Gazprom“ teismo prašė panaikinti tarybos pernai birželį priimtą nutarimą, kuriuo atsisakyta įmonei leisti susipažinti su visa bylos medžiaga. Rusijos koncernas teigė, kad taryba pažeidė jo teisę į gynybą, nes, apkaltinusi konkurencijos pažeidimu ir skyrusi 35,7 mln. eurų baudą, neleido susipažinti su didesne dalimi tyrimo medžiagos.

Tarybos teigimu, tyrimą atlikę pareigūnai sprendimą dėl komercinių paslapčių apsaugos priėmė, paprašius tyrimo metu apklaustoms įmonėms. Tačiau „Gazprom“, gavęs įmonių sutikimą, gali prašyti susipažinti su komercinėmis paslaptimis.

35,7 mln. eurų bauda „Gazprom“ skirta po dvejus metus trukusio tyrimo, susijusio su nesėkmingu bendrovės „Lietuvos energijos gamyba“ bandymu pasirašyti su „Gazprom“ dujų mainų sandorį.

Tarybos ekspertai nustatė, kad „Gazprom“ atsisakymas derėtis su „Lietuvos energijos gamyba“ dėl dujų mainų sutarties 2013-2015 metais sudarė kliūtis bendrovei įsigyti pigesnių dujų iš kito tiekėjo ir taip pažeidė Konkurencijos tarybos leidimo 2004 metais „Gazprom“ įsigyti 34 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų sąlygas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių