Quantcast

T. Povilauskas: degalų kainų pokyčių artimiausiu metu neišvysime

  • Teksto dydis:

Pasaulinė naftos rinka jau kurį laiką nematė didesnių pokyčių - populiariausios „Brent“ rūšies žaliavinės naftos kainos svyravimo amplitudė jau kelis mėnesius yra mažesnė nei 10 JAV dolerių už barelį. Tokį stabilumą turėtume matyti ir artimiausiu metu, kol kas nesikeis ir degalų kainos, Eltai sakė SEB banko vyriausiasis ekonomistas Tadas Povilauskas.

Pasak ekonomisto, nors naftos kaina laikosi stabiliai, tačiau stebimas šioks toks augimas į viršų. Dabar žaliavinės naftos kaina svyruoja apie 80 JAV dolerių už barelį, o tai - pakilimas prie aukštesnės ribos.

„Tai aukščiausia kaina per ketverius metus, todėl tai vėl yra palypėjimas iki tos viršutinės ribos. Tai siejasi su Irano santykiais, nes iš Irano naftos eksportas mažėja. Tai, kaip šie įvykiai rutuliosis toliau, daugiausiai ir lems naftos kainą. Naftos paklausa yra pakankamai stipri, ekonomika dar auga, ir nors yra ženklų, jog ekonomikos augimas lėtėja Euro zonoje ar Kinijoje, bet naftos paklausa ir toliau yra pakankamai stipri, o čia dar yra problemų, kaip Iranas “, - Eltai sakė T. Povilauskas.

SEB bankas kitais metais tikisi vidutinės 85 JAV dolerių už barelį žaliavinės naftos kainos, todėl, jei nebus žymesnių ekonomikos nuosmukių, nafta gali būti apie 7 proc. brangesnė nei šiemet.

„Visais laikotarpiais yra savų problemų. Iranui sankcijos jau buvo įvestos prieš penkerius metus. Kiekvieną kartą būna kažkokių grėsmių, kurios daro didesnę ar mažesnę įtaką, ir dabar nėra kažkas išskirtinio“, - teigė ekonomistas.

Degalų kainoms žaliavinės naftos pabrangimas iki 85 JAV dolerių atsilieptų ne daugiau 5 proc., tačiau apie didesnį naftos pigimą dar kol kas negalima galvoti.

„Aktualus ir JAV dolerio ir euro kurso klausimas. Kai nafta buvo atpigusi iki 72 JAV dolerių už barelį, diskutuota, kodėl pas mus degalinėse neatpigo degalai. Tačiau tuo metu euras buvo susilpnėjęs, o JAV doleris sustiprėjęs. Kuo stipresnis doleris, tuo mums, kaip degalų pirkėjams, yra blogiau“, - Eltai kalbėjo T. Povilauskas.

Pasak ekonomisto, tikėtina, kad euras ateityje pradės stiprėti, o tai atsvertų kylančią žaliavinės naftos kainą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DĖL SNORO AFEROS

DĖL SNORO AFEROS portretas
D.GRYBĘ - MAGNOLIJĄ Į KALĖJIMĄ!

Hm

Hm portretas
Ar nafta brangsta,ar pinga mums,,dalampački". Pas mus degalai gali tik brangti ir tam atrandama tūkstantis ir viena priežastis.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių