Quantcast

„Solidarumas“: Vyriausybės imitacijos žaidimas – mokesčių reforma

Ketvirtadienį prieš skubos tvarka ketinamą priimti naująją mokesčių reformą prie Seimo piketavo dar viena profesinė sąjunga - „Solidarumas“. Piketuotojai ragino Seimo narius nebalsuoti už šią nepakankamai apsvarstytą mokesčių reformą ir kritikavo, kad ši reforma - tik Vyriausybės darbo imitacija.

Profesinės sąjunga yra prieš numatomą mokesčių mažinimą, nes dėl to sumažėjus biudžeto pajamoms nebus galimybių didinti per krizę sumažintus ir iki šiol neatkurtus atlyginimus valstybinių įmonių darbuotojams: gydytojams, mokytojams, gaisrininkams, policininkams ir kitiems darbuotojams.

Grupelė piketuotojų Seimo narių dėmesį mėgino atkreipti arba plakatais „Ne Sodros luboms“, „Šalin rankas nuo Sodros“ ir kitais, arba pro šalį einančių Seimo narių kvietimais sustoti ir padiskutuot.

„Pagrindinis siekis yra, kad Seimo nariai nebalsuotų už mokesčių reformą bei atidėtų tą klausimą, geriau apsvarstytų, ypač su profesinėmis sąjungomis“, - sako Lietuvos profesinės sąjungos ,,Solidarumas“ valdybos narys, ekonomistas Ričardas Garuolis.

Pasak protestuotojo, mokesčių reforma nesprendžia socialinių problemų, ir tai tik padidins emigraciją Lietuvoje. Pasak R.Garuolio, Vyriausybė tik imituoja reformą ir nesiima realių, adekvačių sprendimų.

„Visa reforma mums atrodo nepakankama, per mažai sprendžiamos socialinės problemos, panašiau į reformos imitavimą, nes tie žingsniai, kuriais norima ją pasiekti, yra nepakankami. Mes kategoriškai prieš „Sodros“ lubų įvedimą, mes už didesnį progresyvumą, mes už tai, kad turtingiesiems nebūtų mažinamas mokestis, o dabar norima visiems sumažinti. Reikia palikti, nes valstybė neteks daug pajamų. Iš ko mes tuomet finansuosim mokyklas, ligonines? Jiems valstybiniame sektoriuje atlyginimai nekelti nuo krizės laikų. Jei šitai bus daroma, tai tik didins emigraciją ir sugriaus visą infrastruktūrą“, - sako akcijos dalyvis R. Garuolis.

Pasak piketuotojų, „Sodros“ lubos didina turtinę nelygybę.

„Sodros“ lubų įvedimas didina turtinę nelygybę, kuri jau ir taip Lietuvoje, lyginant su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis, yra viena iš didžiausių. Kitas dalykas, iš verslo pusės žiūrint, aš nesuprantu, kaip „Sodros“ lubų įvedimas padidintų palankias sąlygas investicijoms, juk tai įvestos „Sodros“ lubos paliestų tik labai mažą žmonių grupę“, - teigia protestuotojas Vincas Kunca.

Pasak „Solidarumo“ pirmininkės Kristinos Krupavičienės, priimama naujoji mokesčių reforma su profesinėmis sąjungomis nebuvo aptarta, tačiau, net apie tai joms nepranešus, buvo nuolatos derinama su darbdavių organizacijų atstovais. „Trišalėje taryboje ši reforma, kuri paveiks kiekvieno Lietuvos darbuotojo pajamas, buvo pristatyta tik 15 minučių trukmės pranešime“, - pabrėžia pirmininkė.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, LSDDP lyderis Gediminas Kirkilas bei premjeras Saulius Skvernelis yra įregistravę kompromisinius siūlymus, kuriais siūloma ir toliau numatyti „Sodros“ įmokų lubas - jos 2019 metais būtų taikomos pajamoms, siekiančioms 120 metinių vidutinių darbo užmokesčių (pirmąjį šių metų ketvirtį - 895 eurai), 2020 metais - 84, o 2021 metais - 60. Jų siūloma netaikyti tik sveikatos draudimo įmokoms.

Lietuvos socialdemokratų partijos narys Julius Sabatauskas, komentuodamas šį Seimo narių sprendimą, sako, kad tai prieštarauja logikai.

„Jeigu mes įvedame lubas „Sodros“ įmokoms, tos lubos turi būti kompensuojamos kitu būdu per tam tikrą pajamų mokestį. Jeigu mes įvedame lubas nuo 120 šiemet ir po to sumažėja iki 60 VDU, tai atitinkamai nuo tokios sumos turi būti žymiai didesni pajamų mokesčiai. Man nesuprantami Vyriausybės pažadai, kad mes mažiname socialinio draudimo mokesčius, tačiau mes didinsime pensijas. Iš ko? Tokių pasakų nebūna, kad mažiau surinksim, daugiau išmokėsim“, - Eltai sakė Seimo narys bei pridūrė, kad Vyriausybė suvėlavo teikdama reformą ir dabar bandoma ,,prastumti bet ką“.

„Vyriausybė labai suvėlavo teikdama tuos projektus ir, kaip visada, bandoma birželio pradžioje, kai sesija baigiasi, prastumti greitai, kad nebūtų pernelyg gilinamasi, diskutuojama, turint omenyje, kad kitais metais vyks rinkimai“, - sako J. Sabatauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių