Quantcast

Soduose bus uždrausta ūkinė-komercinė veikla?

Mėgėjiško sodo teritorijoje siūloma leisti vykdyti tik tokią veiklą, kuri yra tiesiogiai susijusi su mėgėjų sodininkyste, o bet kokią ūkinę-komercinę veiklą uždrausti.

Tokią nuostatą į Sodininkų bendrijų įstatymą siūlo įrašyti šio įstatymo pataisas Seimo posėdžių sekretoriate įregistravusios Seimo narės Asta Kubilienė, Vida Ačienė, Aušrinė Norkienė, Rimantė Šalaševičiūtė ir Laimutė Matkevičienė.

Pagal siūlomą projektą, „mėgėjų sodininkystė - veikla, kurios tikslas - sodo sklype susikurti aktyvaus poilsio ir gyvenimo sąlygas, užsiauginti ar pasigaminti žemės ūkio produktų (vaisių, uogų, daržovių, gėlių, bitininkystės ir kitų produktų), taip pat tvarkyti kraštovaizdį ir naudotis juo rekreacijai, puoselėti ir tausoti jo išteklius“.

Seimo narės siūlo įstatyme apibrėžti, kas yra sodininkas mėgėjas. Tai, jų nuomone, „fizinis asmuo, nuosavybės ar kitomis teisėmis valdomame žemės sklype užsiimantis mėgėjų sodininkyste“.

Įstatymo pataisas parengusios Seimo narės pastebi, kad daugėja teisinių ginčų dėl sodininkų bendrijose vykdomos komercinės veiklos, kuri nėra susijusi su mėgėjiška sodininkyste.

„Neaiškiu būdu iš valstybinių institucijų yra gaunami leidimai įvairiai veiklai, visai nesusijusiai su mėgėjiška sodininkyste. Šis procesas galimai didina korupcijos sklaidą. Valstybės institucijos, nepaisydamos įstatymo nuostatų bei sodininkų bendrijų vidaus dokumentuose nustatytų draudimų, išduoda leidimus fiziniams ar juridiniams asmenims kitai veiklai vykdyti, todėl sodininkų bendrijų teritorijose kuriasi vaikų darželiai, automobilių remonto dirbtuvės, viešbučiai, degalinės ir kt. Be to, sodininkų bendrijų valdymo organai dažnais atvejais negauna informacijos apie turto pardavimą, sklypų formavimą, nekilnojamojo turto įkeitimą bankams ar antstoliams, todėl kyla įtampa tarp sodininkų bendrijų narių dėl įsiskolinimų nepadengimo“,- aiškinamajame rašte pažymi parlamentarės.

Neaiškiu būdu iš valstybinių institucijų yra gaunami leidimai įvairiai veiklai, visai nesusijusiai su mėgėjiška sodininkyste.

Jos atkreipia dėmesį į tai, kad sodininkų bendrijos steigėsi ir kūrėsi daug dešimtmečių, o šio reiškinio tikslas „teisingai ir naudingai organizuoti laisvalaikį, keisti kraštovaizdį, užsiauginti vaisių, daržovių“.

Įstatymo pataisas parengusios Seimo narės pastebi, kad pastaruoju metu sodininkų bendrijų veiklai neigiamą poveikį daro asmenys, įsigiję sklypus sodininkų bendrijų teritorijose, nestojantys į bendrijas ir nenorintys mokėti jokių mokesčių bendrijai.

Pagal siūlomą projektą, „nario mokestis - sodininkų bendrijos narių susirinkimo nustatyto dydžio įmoka, skirta sodininkų bendrijos veiklai užtikrinti“, o tiksliniai įnašai - „sodininkų bendrijos narių susirinkimo patvirtinti įnašai, skirti numatytiems projektams įgyvendinti“.

Įstatyme siūloma apibrėžti ir tuos gyventojus, kurie turi sodo sklypą, tačiau nenori tapti sodininkų bendrijos nariu.

Siūloma numatyti, kad „ne sodininkų bendrijos narys - fizinis asmuo, kuris mėgėjų sodo teritorijoje įsigijo sodo sklypą ir nepageidauja tapti sodininkų bendrijos nariu, išstojęs iš sodininkų bendrijos arba iš jos pašalintas, taip pat juridinis asmuo, kuris nuosavybės ar kitomis teisėmis valdo sodo sklypą mėgėjų sodo teritorijoje“.

Ne bendrijos narys, pagal siūloma projektą, turi pareigą „pagal bendrijos pateiktas sąskaitas apmokėti bendrijos administravimo išlaidas, tikslinius įnašus, pagal įstatymų ir kitų teisės aktų nustatytus privalomuosius statinių naudojimo ir priežiūros reikalavimus apmokėti bendrijos išlaidas, susijusias su mėgėjų sodo teritorijos bendrojo naudojimo objektų valdymu, priežiūra, remontu ar tvarkymu, taip pat bendrojo naudojimo žemės naudojimu ir priežiūra, atsižvelgiant į sklypo dydį, jeigu bendrijos įstatuose nenustatyta kitaip“.

Tokio asmens pareiga taip pat būtų tinkamai naudoti ir prižiūrėti nuosavybės ar kitos teisės pagrindu valdomą sodo sklypą, nedaryti žalos kaimyninių sklypų naudotojams ir aplinkai, imtis priemonių prieš augalų kenkėjus, augalų ligas, invazines rūšis ir augalų plitimą į kaimyninius sklypus.

Bendrijos nariai ir ne bendrijos nariai prieš perleisdami savo sklypą ar jo dalį kitam asmeniui, privalėtų pranešti bendrijai jos įstatų nustatyta tvarka bei terminais ir gauti pažymą apie atsiskaitymą už prievoles bendrijai. Esant priverstiniam sodo sklypo ar jo dalies perėjimui tretiesiems asmenims sodo sklypo savininkas privalėtų apie tai informuoti bendriją.

Sodininkų bendrijų įstatymo pataisomis taip pat siekiama supaprastinti sodininkų bendrijų susirinkimų šaukimo ir organizavimo tvarką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atgal į CCCP ?

Atgal į CCCP ? portretas
Koks likimas RIMI parduotuvės Dituvoje ? Kurioje dirba Dituvos gyventojai .... Jooo.... 4-5 motriškaitės PAGALVOJO ir tarė.... Leido įkvėpti laisvo oro ir vėl už gerklės smaugia. Velniop viską .....

klp

klp portretas
geras sprendimas. Kam nepatinka, gali kurtis kitur. Sodai, tai bendruomenės su savo specifiniais poreikiais.

Ss

Ss portretas
Žurnalistai nepersisrenkit su straipsnio pavadinimu. Kas uždraus? Tik siulo uždrausti keturios bobuliaikos
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių