Quantcast

„Sodra“ atnaujino pensijos skaičiuoklę: pasitikrinkite, kiek gautumėte jūs

Nuo šiol gyventojai „Sodros“ puslapyje gali matyti suformuotą ataskaitą apie sukauptą stažą ir apskaitos vienetų sumą bei apsiskaičiuoti savo galimą būsimą pensiją.

„Rekomenduojame kiekvienam dirbančiajam gyventojo skiltį per elektroninę bankininkystę ar elektroninius parašus save identifikuoti, ir žmogus iškart pateks į suformuotą ataskaitą, jei jis yra buvęs portale. Jei nebuvęs - paprašysime kontaktų, kad esant svarbios informacijos galėtume jį informuoti“, - antradienį spaudos konferencijoje sakė „Sodros“ vadovas Mindaugas Sinkevičius.

Anot M. Sinkevičiaus, žmogus matys, kiek jis įgijęs iki 2017 metų gruodžio 21 dienos stažo ir apskaitos vienetų (taškų).

Norėdami apskaičiuoti būsimą pensiją gyventojai „Sodros“ puslapyje turi nurodyti savo amžių, sukauptų taškų sumą ir dabartinį darbo užmokestį (galima pasirinkti, ar nurodyti darbo užmokestį „ant popieriaus“ ar „į rankas“). Tai padarius bus nurodoma prognozuojama pensija tądien, kai žmogus išeis į pensiją.

Taip pat skaičiuoklė nurodys sumą, kuri bus pensininkui išmokėta visą pensijos gavimo laikotarpį, darant prielaidą, kad žmogus gyvens dar 17 metų. Anot skaičiuoklės rengėjų, tokia funkcija yra naudinga besinaudojantiems pensijų kaupimu.

Pasak M. Sinkevičiaus, „Sodra“ 2 mln. darbingo amžiaus žmonių suskaičiavo, kokia galėtų būti jų būsima pensija.

„Dėl techninių dalykų šį darbą užvėlinome, iš kitos pusės, nustebome, kad suskaičiavome net 2 milijonams žmonių nepensinio amžiaus. (...) apie 600-700 tūkst. žmonių buvo papildomai suskaičiuoti, visiems išvykusiems nuo 1991 metų mūsų tautiečiams irgi suskaičiavome“, - kalbėjo M. Sinkevičiaus.

Anot jo, sumokėtų įmokų skaičius nebuvo įtrauktas, nes, testuojant skaičiuoklę, įmokų suma sukėlė žmonėms daug dviprasmybių ir neaiškumų, kurių skaičiuoklė ir stengiasi išvengti.

Kaip anksčiau skelbė ELTA, nuo šių metų ilginamas ir būtinasis stažas senatvės pensijai. Jis didės po pusę metų kasmet, kol 2027 m. pasieks 35 metus. Minimalus stažas pensijai - 15 metų.

Anksčiau apskaičiuojant senatvės pensijas buvo sudedamos trys dalys - pagrindinė, papildoma ir priedas už stažą. Nuo šių metų pradžios ją sudaro bendroji dalis, kuri apskaičiuojama atsižvelgus į bazinės pensijos rodiklį (šiais metais jis yra 152,92 euro) ir įgyto bei būtinojo stažo santykį. Individualioji dalis apskaičiuojama pagal sukauptų apskaitos vienetų (taškų) sumą.

Taškai yra susieti su šalies vidutinio darbo užmokesčio verte. Uždirbus dvylika vidutinių darbo užmokesčių (VDU) per metus, įgyjamas vienas taškas (vieno taško vertė - 3,27 euro). Uždirbus mažiau, įgyjama proporcingai mažesnė taško dalis. O daugiau uždirbus ir sumokėjus daugiau socialinio draudimo įmokų įgyjama daugiau taškų, tačiau nustatyta didžiausia riba - 5 taškai per metus.

Pavyzdžiui, jeigu gyventojo atlyginimas šiemet yra tūkstantis eurų, neatskaičius mokesčių, per šiuos metus jis sukaups metus stažo ir įgis 1,25 taško, nes nustatytas vidutinis darbo užmokestis pensijos apskaitos vienetams skaičiuoti šiais metais yra maždaug 808 eurai.

Lygiai taip pat stažas ir taškai skaičiuojami visiems, dirbantiems savarankiškai, tačiau svarbu žinoti, kad jie socialinio draudimo įmokas moka nuo pusės savo pajamų jau atmetus leistinus atskaitymus.

Be to, ir bendroji, ir individualioji pensijos dalis kasmet indeksuojama pagal šalies darbo užmokesčio fondo augimo tempą.

Dabartinė skaičiuoklė buvo atnaujinta atsižvelgiant į 2 proc. infliacijos lygį. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Prie lovio

Prie lovio portretas
Uzdirbantis 400EUR gaus 66% buvusio atlyginimo, o uzdirbantis >4000EUR gaus iki 20%. Tai kodel gerai sedint ir toliau nesedet, arba "pasirupinti" senatve...

Lietuvis

Lietuvis portretas
Žmones atsipeikiket ,kokia pensiją,kol ją pasivisit kojas užversit ,juk pastoviai dadeda ,stažą ilgina,reikia galvoti ar gyviem lįsti į žemę, ar valstybė dar sugebės karsta nupirkti.

Marija

Marija portretas
Noreciau suzinoti, kiek turiu AV isdirbus 40 metu. jei gerai suprantu tai pensija dar sumazinsite . Juk jus skaiciuojate, kad tik zmogus gautu maziau. Tada bus maziau pensininku, nes is bado dauguma ismirs
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių