Quantcast

Smuktelėjo pasitenkinimas darbu ir atlyginimu

  • Teksto dydis:

Tarptautinė personalo paieškos kompanija „CV-Online“ lapkričio mėnesį vykdė dirbančiųjų apklausą, kurios metu teiravosi, ar jie yra patenkinti savo darbu apskritai ir, ar, jų manymu, jie gauna teisingą atlyginimą.

Pasitenkinimas darbu apskritai (darbo sąlygomis, atlyginimu, karjeros galimybėmis) nuo 2016 metų 5,73 balo sumažėjo iki 5,69 balo (dešimtbalėje sistemoje).

Šiemet Lietuvoje labiausiai darbu apskritai nepatenkinti (įvertinimas mažiau nei 5 balai) sveikatos apsaugos darbuotojai, tuo tarpu 2016 tokių sričių buvo daugiau. Mažiau nei 5 balais pasitenkinimą darbu pernai įvertino bankų, draudimo, inžinerijos ir transporto srities darbuotojai, šiemet šių sričių darbuotojai yra sąrašo viršuje pagal pasitenkinimą darbu. O labiausiai patenkinti darbu yra IT, žiniasklaidos ir rinkodaros sričių darbuotojai.

18-25 amžiaus grupės respondentai pasitenkinimą darbu įvertino vos 4,48 balo, 26-35 metų amžiaus grupę galime vadinti labiausiai patenkintą darbu, jų įvertinimas – 6,14 balo. 36-47 metų respondentų pasitenkinimas darbu mažėja, tačiau vis tiek yra didesnis nei darbo rinkos naujokų ir siekia 5,59 balo.

Tokiam įvertinimui yra kelios priežastys, 18-25 metų amžiaus jaunimas dar tik pradeda savo karjeros kelią, dirba mažiau apmokamus, žemos kvalifikacijos, įgūdžių ir patirties nereikalaujančius darbus ar nuolat juos keičia, dažnas derina darbą ir studijas, jie nėra lygiaverčiai su patyrusiais darbuotojais, todėl jų pasitenkinimas darbu yra ganėtinai žemas.

O štai 26-35 metų darbuotojai yra  karjeros zenite, dažnas jau yra atradęs savo darbo sritį, pakilęs keliais karjeros laipteliais, turi sukaupęs patirties ir reikalingų kompetencijų, o darbdavių ir kolegų pasitikėjimas leidžia šiek tiek aukščiau įvertinti pasitenkinimą darbu.

Įdomesnė situacija – atlyginimų srityje. 2013 metais 79 proc. apklausoje dalyvavusių Lietuvos darbuotojų nurodė, kad jie gauna per mažą atlyginimą, 2016 metais nepatenkintų atlyginimu skaičius išaugo +1.45 proc., iki 80.45 proc., o šiais metais tokių yra 81,76 proc. Nuo 2013 iki 2017 metų manančių, kad gauna neteisingą atlyginimą skaičius išaugo beveik 3 proc., nors atlyginimų augimas šiuo laikotarpiu Lietuvoje buvo vienas sparčiausių tarp Europos Sąjungos šalių. 

18-25 metų amžiaus respondentų atlyginimo vidurkis siekia 510 Eur (į rankas), o jų manymu teisingas atlyginimo vidurkis turėtų būti 710 Eur, t. y. 40 proc. didesnis.

Panašūs atlyginimo lūkesčiai yra ir kitose amžiaus grupėse, štai 26-35 metų amžiaus apklausos dalyviai tikisi vidutiniškai 30 proc. didesnio atlyginimo. Šiuo metu jų atlyginimo vidurkis – 750 Eur (į rankas), lūkesčių vidurkis – 1000 Eur. 

Nieko stebėtino, kad 25 proc. dirbančiųjų aktyviai ieško naujo, geresnio darbo, dar 53 proc. apklaustųjų vis peržiūri naujus darbo pasiūlymus, aktyviai naujo darbo neieško, bet atsiradus galimybei pakeistų į geriau apmokamą.

„CV-Online“ organizuotoje internetinėje apklausoje dalyvavo 1604 respondentai. Ji vykdyta šių metų lapkričio mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių