Quantcast

Siutina vaisių ir uogų kainos

Maisto prekių kainų šuoliai Lietuvai įsivedus eurą gyventojus vis dar verčia iš padų. Pirkėjai pastebi, kad šiemet, kaip niekada anksčiau, brangūs vaisiai ir uogos. O prekybininkai atremia – nors žmonės skundžiasi, lentynos vis tiek tuštėja.

Už pusę arbūzo ir kilogramą trešnių 32 eurus paklojusi klaipėdietė iki šiol negali atsitokėti. Esą dar niekada šios gėrybės nebuvo tokios brangios, kokios yra dabar.

"Dažniausiai Naujajame turguje perku daržoves ir žuvį, bet šį kartą akis užkliuvo už raudonų prisirpusių trešnių. Truputį neprimatau, bet nė į galvą netoptelėjo, kad nurodyta 100 gramų, o ne kilogramo kaina. Dar pagriebiau arbūzo puselę. Kai pardavėja pasakė kainą, net akyse aptemo. 32 eurai, vaje", – stebėjosi klaipėdietė Ilona.

Moteriai buvo nepatogu grąžinti pirkinius, tačiau viešnagę turguje ji užbaigė ties tuo vieninteliu prekystaliu.

"Ketinau nusipirkti paltusą, bet jau nebūtų užtekę pinigų. Viską trešnėms atidaviau", – tikino moteriškė.

Vieša paslaptis, kad vaisių ir uogų kainos kasmet tik auga, sukeldamos dideles pirkėjų aistras.

Šiuo metu už 100 g trešnių iš Ispanijos prekybininkai prašo 1,5–1,8 euro. Atvežtinių šilauogių 100 g kaina siekia 1,10 euro.

Lenkiškų ir graikiškų braškių kilogramo kaina – 3,5–3,8 euro, o už lietuviškas gali tekti pakloti ir 20 eurų.

Panašiai prašo ir turgaus, ir lauko prekeiviai.

Naujojo turgaus direktorius Viačeslavas Karmanovas kylančių kainų tendencijos nedramatizuoja, tačiau pripažįsta, kad jos išties išaugo žaibiškai.

"Žmonės pyksta ir turguje, ir prekybos centre. Kainos dabar iš tikrųjų yra nesuvaldomos. Bet jeigu yra paklausa, tai kaip jos mažės?" – skėsčiojo rankomis direktorius.

Esą jei nepajėgtų viską išparduoti, prekybininkai tą kainą nuleistų, tačiau pastaruoju metu to tiesiog neprireikė.

Žinokite, perka. Ir po savaitės atvažiuoja dar nusipirkti, nes pritrūksta.

"Vadinasi, lankytojai išperka. Kartu su pavaduotoju ėjome pas savo prekybininkus ir klausėme, ar žmonės perka. Žinokite, perka. Ir po savaitės atvažiuoja dar nusipirkti, nes pritrūksta. Man sunku vertinti, nes į prekeivių kainodarą stengiamės visiškai nekreipti dėmesio ir nedaryti tam įtakos. Rinka pati nustato kainas. Jos dar priklauso nuo sezono, tarkime, ne sezono metu vaisių ir uogų kainos – daug didesnės", – aiškino V.Karmanovas.

Anksčiau pirkėjai turguose ieškodavo pigesnių prekių, dabar jie labiau vertina kokybę.

Kiek vėliau, įsibėgėjus vasarai, vaisių, uogų ir daržovių kainos turguje turėtų sumažėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Turgaus vadovo vizija

Turgaus vadovo  vizija portretas
Senajame turguje sparčiai plečiamos atvežtinių nekokybiškų skudurų pardavimo vietos, o daugiausia uogomis, vaisiais, daržovėmis prekiauja tik perpardavinėtojai.

Birutė

Birutė portretas
jei pirkėjai būtu sąmoningi - nepirktų bent savaitę - tas "auksines " uogas reikėtų išmesti - gal patyrę nuostolius - perpardavinėtojai atsitokėtų.

Nagi

Nagi  portretas
Ateis vasara, užaugs lietuviški vaisiai ir uogos tada ir kainos bus normalios, o dabar dar tik nužydėje ar žydi, reikia perkant mąstyti, o ne dejuoti ir visokį šlamštą nekišti į burną
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių