Quantcast

Siūloma darbdaviams apmokėti daugiau darbuotojų nedarbingumo dienų

  • Teksto dydis:

Siekiant iš dalies subalansuoti „Sodros“ biudžetą, būtina didinti darbdavių apmokamą darbuotojo ligos laiką, teigia „Sodros“ vadovas Mindaugas Sinkevičius. Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė šią idėją vertina skeptiškai - anot jos, tai neskatins verslumo ir naujų darbo vietų steigimo.

„Problema yra ta, kad darbdaviai dabar tik dvi dienas (darbuotojo ligos - BNS) apmoka, kai daugelyje Europos šalių yra po 10-14 dienų. Vien dėl to, kad darbdaviai neprisiima tam tikros naštos, dabar turime labai nesubalansuotą ligos draudimą. Kad darbdaviai moka per mažai - čia didžiausia problema ligos draudime“, - ketvirtadienį Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete tvirtino M.Sinkevičius.

Anot jo, tai yra „realiausiai diskutuotinas galimas sprendimas“, todėl su darbdaviais reikia pradėti diskusijas apie tokią galimybę.

Vėliau M.Sinkevičius BNS sakė, kad nusprendus didinti darbdavio apmokamų ligos dienų skaičių, būtų galima svarstyti ir dėl „Sodros“ įmokų mažinimo, tačiau kiek jos galėtų mažėti, neprognozavo.

A.Pabedinskienė tokią idėją vertina skeptiškai - anot jos, tai neskatins verslumo ir naujų darbo vietų steigimo.

„Direktorius („Sodros“ - BNS) remiasi tarptautine, europine praktika, bet jeigu mes žvelgsime į tai, kad mes turime vis dėlto tą verslumą pas mus skatinti, darbo vietų kūrimąsį, tai, ko gero, šiai dienai būtų diskutuotinas klausimas“, - BNS teigė A.Pabedinskienė.

Pasak jos, apie ligos išmokų tvarkos pokyčius bus galima diskutuoti pavasarį, kai bus pateiktos tyrimo dėl socialinės draudimo sistemos tvarumo išvados.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovė socialdemokratė Kristina Miškinienė BNS tvirtino, kad be Trišalės tarybos diskusijos šiuo klausimu būtų beprasmės.

„Yra Trišalė taryba ir tą klausimą turėtų spręsti“, - teigė komiteto vadovė.

Anot jos, nusprendus didinti darbdavių apmokamų darbuotojo ligos dienų skaičių, tai reikėtų daryti laipsniškai.

„Reikėtų žingsnį po žingsnio eiti link to. Tegul nebus iš karto penkios dienos, gal pradžioje trys, gal kažkoks pereinamasis laikotarpis būtų“, - svarstė K.Miškinienė.

Vyriausybė jau yra pritarusi siūlymui nuo kitų metų į ikikrizinį lygį atstatyti ligos pašalpas už 3-7-tą nedarbingumo dienas, kai pašalpas moka „Sodra“, jos siektų 80 proc. kompensuojamojo darbo uždarbio. 

Šiuo metu pašalpos mokamos ne nuo visos algos, o tik nuo dalies, kuri neviršija 3,2 draudžiamųjų pajamų dydžio - beveik 4762 litų. 

Dabar darbdavys moka ligos pašalpą už dvi pirmąsias nedarbingumo dienas, ji sudaro 80 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Nuo trečiosios dienos ligos pašalpą moka „Sodra“ - iki septintos ligos dienos jos dydis yra 40 proc., o nuo aštuntosios - 80 proc. atlyginimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mokėkime mokesčius

mokėkime mokesčius portretas
valstybei,o ji mums tik špygą taukuotą.Labai gudriai mąsto.Kai sėdintys valdžioje nustos vogti,tai pakaks pinigų viskam.

Hm

Hm portretas
Jei darbuotojų nedarbingumą privalo apmokėti darbdaviai, tai gal nebereikia PSD ir sodros mokesčių mokėti? Kur tie mokesčiai pradingsta, jei tiesioginei paskirčiai jų nebelieka?

idiotai

idiotai portretas
vel smaugti pradeda versla. Biaurybes, vietoj to, kad patys neislaidziautu, mazintu savo algas sitie prakeikti islaikytiniai tai pradejo idiotai siulyti didinti pasalpas tinginiams bedarbiams alkoholikams, o dabar ir dar nedarbinguma moketi papildomai. Kodel mes turim moketi??? juk susikta sodra ir mokesciai ir taip lupa klaikius mokescius. Uzsprinkit idiotai su tokiais siulymais. Runkeliai besmegeniai vadovauja, nesupranta kad patys kerta saka ant kurios savo kiausius trina
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių