Quantcast

Šilumos ir saulės trūkumas gerokai pavėlino sodininkystės sezoną

Netipiškai šaltas pavasaris, šiluma džiuginti pradėjęs tik pastarosiomis dienomis, gerokai pakoregavo sodininkų ir daržininkų įprastus planus. Paprastai lauko darbus pradedantys kovo mėnesio pabaigoje, panašu, kad šiais metais sodininkai į lauką darbus galės perkelti tik balandžio pabaigoje.

Nors tokio šalto kovo mėnesio nebuvo nuo 2002 m., o tokį vėsų ir žvarbų balandį pastarąjį kartą turėjome 2005 m. „Žmonės pajuto vėluojantį pavasarį dėl to, kad yra išsiilgę saulės ir šilumos, tačiau toks vėlavimas sodininkystės ir daržininkystės sezonui katastrofiškų padarinių neturėtų sukelti. Esant palankioms sąlygoms, lauko darbus paprastai galima pradėti balandžio mėnesio pradžioje, o šiais metais tai darysime keliomis savaitėmis vėliau“, – kalbėjo agrofirmos „Sėklos“ Daržovių sėklų produkto vadovė Jolita Grigienė.

Paprastai sodininkai pomidorų, agurkų, paprikų daigais pradeda rūpintis kovo mėnesio viduryje. Siekiant kompensuoti lauko darbų sezono vėlavimą, specialistai siūlo iš anksto pasirūpinti ne tik šių augalų daigais. „Vėluojant pavasariui šilumamėges daržoves, tokias kaip moliūgai, cukinijos, agurkai, į lauką rekomenduotume sodinti daigais. Šias daržoves sėkite į daigyklas, o vėliau, atėjus laikui, į lauką perkelkite jau daigus. Taip turėsite ankstyvesnį derlių“, – sakė J. Grigienė.

Pasak specialistų, jei sinoptikų prognozės pasitvirtins ir prasidėjęs pavasaris toliau džiugins šiltais orais, sodininkams gali jau nebepavykti pasidžiaugti pirmuoju kai kurių rūšių daržovių, pavyzdžiui, salotų, ridikėlių, krapų, derliumi. „Šioms daržovėms užaugti reikia 1–1,5 mėn., o pirmąjį jų derlių paprastai užauginame nešildomuose šiltnamiuose. Tad šiais metais gali nebepavykti to padaryti, nes jau netrukus gali tekti šiltnamiuose sodinti pomidorų daigus“, – kalbėjo pašnekovė.

Gali būti, kad vėlyva lauko darbų pradžia neturės įtakos derliaus gavimui. „Niekas negali pasakyti, kaip bus, viskas priklauso nuo orų. Galbūt vėlavęs prasidėti pavasaris iš tiesų bus labai šiltas ir sodininkai netrukus galės pradėti darbus lauke, taip užtikrindami derlių“, – svarstė J. Grigienė.

Ji pastebi, kad darbų pradžia priklauso ir nuo dirvos. Lengvesnė dirva pradžiūsta greičiau, tuo tarpu priemoliai ir molingos dirvos – vėliau.

„Paprastai tai yra balandžio pradžia. Šiais metais, žinoma, šis procesas jau vėluoja kelias savaites, nes ne taip seniai dar baltavo sniegas, o pavėsingose vietovėse jo rastume dar ir šiandien“, – sakė specialistė.

Ūkininkaujantiems gyventojams patariama rinktis nepalankioms auginimo sąlygoms ir ligoms atsparias hibridines sėklų veisles.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių