Quantcast

Šiaudas įsiskolinusiems – daugiau nebeduoti greitųjų kreditų

Seime pateikti siūlymai neleisti greituosius kreditus teikiančioms įmonėms duoti paskolų gyventojams, kurie jau yra joms įsiskolinę.

Greitųjų kreditų bendrovės kritikuojamos dėl lengvo prieinamumo bei per didelių metinių paskolų kainų, kurios dabar siekia 200 proc. Biudžeto ir finansų komitete sudaryta darbo grupė greitųjų kreditų bendrovių veiklai svarstyti, tačiau sprendimų ji nėra priėmusi.

Paskola internetu, sms paskola, paraiškos visą parą – tokiais skelbimais mirga greitųjų kreditų reklamos. Seimo narės Birutė Vėsaitė ir Orinta Leiputė pripažįsta, kad greitieji kreditai mažas pajamas gaunančius žmones įstumia į dar didesnį skurdą.

Parlamentarės įregistravo įstatymo pataisas, kurios neleistų asmenims, turintiems vieną negrąžintą kreditą, gauti ir antrąjį. Taip pat siūloma grąžinant paskolą kas mėnesį išskaičiuoti ne daugiau kaip penktadalį minimalios algos.

Tačiau parlamentarės kol kas nesiūlo pataisų, kurios apribotų greitųjų kreditų prieinamumą ar vartojimo kreditų metinės kainos normą, kuri dabar siekia iki 200 proc. Opozicijos parlamentarai Rytas Kupčinskas ir Povilas Gylys yra pasiūlę šią kainą sumažinti penkis kartus. Tačiau pataisa yra įstrigusi Seimo biudžeto ir finansų komitete.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių