Quantcast

R. Šadžius: lėtesnis ekonomikos augimas koreguos 2015-ųjų biudžeto planą

  • Teksto dydis:

Jei artimiausiu metu paaiškėtų, kad Lietuvos ekonomika augs kiek lėčiau bei dabar prognozuojama, bus koreguojamas 2015 metų biudžeto projektas, žada finansų ministras
„Jeigu paaiškėtų artimiausiu metu, kad ekonomikos augimas yra lėtesnis negu prognozuota, atitinkamai koreguotume ir makroekonomines projekcijas - tai įvyktų dar biudžeto svarstymo metu“, - antradienį pareiškė Rimantas Šadžius, Seime pristatydamas 2015 metų biudžetą, kurį jis pavadino „įtemptu, bet realistišku“.

R.Šadžius pranešė, kad nuo liepos ketinama didinti senatvės pensijas bei ligos pašalpas.

„Yra priimti sprendimai, kad nors santykinai ir nedaug, nuo liepos 1 dienos reikėtų padidinti senatvės pensijas, kurios nėra pačios didžiausios ir Baltijos šalyse“, - teigė finansų ministras.

Anot jo, kitais metais 88 proc. valstybės pajamų sudarys PVM, akcizai ir gyventojų pajamų mokestis. Be to, prognozuojamas mažesnis darbo užmokesčio fondo augimas negu šiemet - 6,6 proc. (šiemet - 7,1 proc.).

Pasak R.Šadžiaus, kitais metais gynybai iš viso bus skiriama 1,35 proc. bendrojo vidaus produkto - finansavimas krašto apsaugai didės 114 mln. eurų.

„Gynybai augimas 114 mln. eurų, tai labai rimta suma, ir ji pateisinama. Jeigu imsime vien krašto apsaugos (KAM - BNS) biudžetą, tai pagal procentus nuo BVP, mes pasiekėme 1,11 proc., tačiau į gynybos išlaidas taip pat įtraukiamos kitos išlaidos - daugiausiai Vidaus reikalų ministerijoje, tai sudėjus viską, mūsų paskaičiavimais, gynybai mes skirtume 2015 metais 1,35 proc. BVP. Tai toli nuo 2 proc. BVP, tačiau manau, kad žingsnis kitais metais, atliktas kitais metais, tikrai yra labai svarbus, jisai simbolinis, kadangi Lietuvos ekonominiai pajėgumai nėra tokie, kokie kitų NATO šalių, tačiau tai sudaro mums galimybę lygesnėmis, geresnėmis sąlygomis kalbėtis su mūsų partneriais, o ypač Jungtinėmis Amerikos Valstijomis“, - aiškino R.Šadžius.

Savivaldybių keliams prižiūrėti bus skirta 30 proc. daugiau negu šiemet - 103 mln. eurų.

Siūloma kitąmet didinti tabako ir alkoholio akcizus bei atsisakyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos šildymui, kam kol kas nėra „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ pritarimo.

„Darbietis“ Mečislovas Zaščiurinskas priekaištavo, kad kitų metų biudžete nenumatytas „vaiko pinigų“, algų biudžetininkams didinimas.

R.Šadžiaus teigimu, apie didesnį algos didinimą biudžetininkams kalbėti negalima, bet didinamos viešosios apsaugos sektoriaus darbuotojų algos. Jis pažymėjo, kad 10 proc. padidintos algos biudžetininkams kainuotų 900 mln. litų.


Šiame straipsnyje: biudžetasSeimassvarstymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių