Quantcast

Seimas uždegė žalią šviesą ,,Sodros“ ir PSDF biudžetams

  • Teksto dydis:

Seime patvirtinti kitų metų „Sodros“ ir PSDF biudžetai.

Priimtas „Sodros“ biudžetas

Seimas ketvirtadienį priėmė perteklinį 2017 metų „Sodros“ biudžetą. Tai pirmasis nedeficitinis „Sodros“ biudžetas po dešimties metų pertraukos. Už balsavo 80 Seimo narių, prieš - 3, o susilaikė 23.

Vidutinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, nuo sausio didės apie 20 eurų iki 287,57 eurų, tam  biudžete numatyta 167,4 mln. eurų.

Nuo sausio bazinė pensija turėtų padidėti 8 eurais iki 120 eurų, o einamųjų metų draudžiamosios pajamos - 31 euru iki 476 eurų.

Didžiausią „ Sodros“ pajamų dalį sudarys draudėjų įmokos – 3,215 mlrd. eurų - ir apdraustųjų įmokos – 340,4 mln. eurų, savarankiškai dirbančių asmenų įmokos - 109,2 mln. eurų, savanoriškos įmokos – apie 7,7 mln. eurų.

Didžiausią išlaidų dalį (70,2 proc.) sudarys išlaidos pensijoms - 2,602 mlrd. eurų, ligos išmokoms – 254 mln. eurų, motinystės išmokoms – 303,6 mln. eurų, nedarbo draudimui – 138,3 mln. eurų, nelaimingų atsitikimų darbe draudimui – 19,3 mln. eurų.

Lėšos, pervedamos į antros pakopos pensijų fondus, sieks 172,7 mln. eurų.

Planuojamos „Sodros“ pajamos 2017 metais siekia 3,739 mlrd. eurų, išlaidos - 3,707 mlrd. eurų, o perviršis - 31,5 mln. eurų. Numatoma, kad pajamos augs 9 proc., o išlaidos – 6,2 procento.

Patvirtintas PSDF biudžetas

Seimas ketvirtadienį pritarė 2017 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetui. Kitąmet numatoma į PSDF biudžetą  gauti 1,574 mlrd. eurų pajamų ir tiek pat išlaidų - 9,5 proc., arba 136,8 mln. eurų daugiau nei numatoma šiemet.

Už balsavo 71 Seimo narys, prieš - 18, susilaikė 25 parlamentarai. 

Prognozuojama, kad 2017 metais PSDF pajamas sudarys: privalomojo sveikatos draudimo įmokos – beveik 1,091 mlrd. eurų, valstybės biudžeto įmokos ir asignavimai – 464,5 mln. eurų, savanoriškos asmenų įmokos – apie 2 mln. eurų, išieškomos ar grąžinamos lėšos už PSDF biudžetui  padarytą žalą – beveik 2,4 mln. eurų. Lėšos, grąžintinos pagal gydymo prieinamumo gerinimo ir rizikos pasidalijimo sutartis, sudarytų 13 mln. eurų.

Pagrindinę PSDF biudžeto išlaidų dalį - daugiau nei 70 proc. visų išlaidų, sudarys lėšos sveikatos priežiūros paslaugų išlaidoms apmokėti.

Sveikatos reikalų komiteto narys Antanas Matulas sakė, kad kitąmet PSDF biudžetas bus 9 proc. didesnis negu suplanuotas šių metų.

Socialdemokratas Juozas Olekas prognozuoja, kad rekordinis biudžetas „leis pagerinti Lietuvos gyventojų sveikatos būklę ir suteikti kvalifikuotas paslaugas“.

Liberalė Auksė Armonaitė ir konservatorius Mylokas Majauskas kitų metų biudžete pasigedo daugiau lėšų psichoterapijai.

„Ne viską vaistais galima išgydyti, kartais terapija efektingesnė“, - teigė A.Armonaitė.

Sveikatos ministras Aurelijus Veryga žadėjo ateityje atkreipti į tai daugiau dėmesio.


Šiame straipsnyje: SeimasSodraPSDFbiudžetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

vabalas,

vabalas, portretas
,, Juk šito tokio jovalo ir stumdimo kaip šitie girtis pradėjo vienas iš geresniu biudžetu yra tik šitas ,bet kodėl tik šitas juk 28 metai buvo stumdomas buldozerio partijos veikėju kas keturi metai biudžetai ir juk praskolino lietuva darbo žmonės pabėgo iš lietuvos ūkio šakos nulinko piniga praradome savo ir toliau pasakos pasakos tiesos nei nerasi, žada žada ir ponia voveruška yra prisidėjusi prie šitos muzikos užsakytos deda savo parašus ir tvarkos nemato kad žmones skursta pragyvenimo lygis nusėdo iki to kad jau baigta nėra ka sakyti kur mes eisim ir kada galas bus šitu mulkiu kombinaciju, žmonės išbėgs ir nuo sekančių metu kaip matys juodas dienas stumdomas ,ant pečiu mūsų, nieko gero nebus nelaukiu , nebus o tas 13 euru imk tu pažadu karalius nuogas eisi ir liksi ,,

jei

jei portretas
dar nepraradot zmoniskumo tai 1siai pasirupinkit pensininkais ir indeksuokit pensijas atatinkamai lt. kursu nes jus jas automatiskai sumazinot pagal euro pirkimo galia 3.4 sykius
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių