Quantcast

Seimas uždegė žalią šviesą mažajai daugiabučių renovacijai

Seimas leido valstybės lėšomis remti vadinamąją mažąją daugiabučių renovaciją, kai atnaujinamas tik pastato šilumos punktas.

Vyriausybė pernai spalį tokiai idėjai buvo nepritarusi, tačiau parlamentarai ketvirtadienį priėmė mažąją renovaciją numatančias Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatymo pataisas: už jas balsavo 99 Seimo nariai.

Siekiant taupyti šilumą, būtų leidžiama atskirai modernizuoti daugiabučių šilumos punktus, šiems darbams suteikiant valstybės paramą, kuri dabar skiriama tik viso namo – stogo, langų, sienų, durų ir šilumos vamzdyno – renovacijos atveju.

Gyventojams, kurie pritartų mažajai renovacijai, valstybė papildomai padengtų 30 proc. investicijų. Tokiems gyventojams taip pat būtų taikomos ir kitos anksčiau numatytos valstybės paramos priemonės, pavyzdžiui, palūkanų kompensacijos, renovacijos projektų išlaidų dengimas.

Kai kurių parlamentarų teigimu, mažoji renovacija labiausiai reikalinga didmiesčių senamiesčių gyventojams, nes ten yra labai daug pastatų, kurių renovacija, ypač pastatų fasadų, kainuoja labai brangiai.

„Gyventojams, kurie gyvena senuose namuose, kurie dažnai kurie yra ekologiškai ir energetiškai neefektyvūs ir reikalauja labai rimtų investicijų“, – teigė parlamentinio Biudžeto ir finansų komiteto narys konservatorius Mykolas Majauskas.

„Valstietis“ Jonas Varžgalys įsitikinęs, kad žmonės laukia mažosios renovacijos, nes ji leis sutaupyti.

„Dviejų kambarių normalų 60 kvadratų butą, jeigu imame visą renovaciją, turintis žmogus turi prisidėti kažkur 10-12 tūkst. eurų. Jeigu mes imsime tik mažąją renovaciją, tai žmogus prisidės tik 2-3 tūkst. eurų ir pasieksime tą pačią energetinę klasę“, – teigė J. Varžgalys.

Parlamentinio Aplinkos apsaugos komiteto narė Virginijas Vingrienė mano, kad mažoji renovacija paskatins atnaujinti daugiau namų.

„Šiandien turime renovuoti nuo 20 tūkst. namų, o kompleksinės renovacijos paramos kontekste mes per metus galime tik 500 pastatų renovuoti“, – tvirtino V. Vingrienė.

Pasak jos, atlikus mažąją renovaciją šilumos sutaupymai siektų iki 25 procentų.

Energetinio efektyvumo didinimo srityje Lietuva yra iškėlusi tikslą iki 2020 metų siekti kiekvienais metais po 1,5 proc. didinti energijos vartojimo efektyvumą.

Energijos vartojimo efektyvumo didinimo įstatymo pagrindinis uždavinys – užtikrinti, kad diegiant ir taikant energijos vartojimo efektyvumo didinimo priemones iki 2020 metų būtų sutaupyta 11,674 teravatvalandžių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KLAIPĖDOS RINKĖJAI

KLAIPĖDOS RINKĖJAI portretas
Negi dar nepastebėjote, kad jums jau senokai predėjo šilumininkai skaičioti visokius papildomus mokesčius už ,atseit lauko sienų ,stogų, balkonų ,palėpių ir dar velnias vienas težino,kokius bendro naudojimo patalpas. Mokesčiai atsirado, o ,ar papildomai , tų stogų ,katilinių, boilerinių ir kažkokių nematytų ir negirdėtų vamzdžių šildymui papildomai įrengė vamzdžius ,ar įdiegė papildomus skaitiklius. PRASTŪMĖ tik jiems vienėms suprantamą mokestį ir net teisme NEGALIME APSIGINTI, atseit yra tokia formulė,šildo ar nešildo visi turi pagal tą formulę mokėti, atseit yra toks įstatymas, noriu ,kad visi žmonės paklaustų ,kiek dar tokių įstatymų yra PRASTŪMĘ ANT MŪSŲ VISŲ GALVŲ . TAS ĮSTATYMAS NĖRA TOKS, BET, VISI MUS NORI LAIKYTI KVAILIAIS IR NET TEISMAI JIEMS PADEDA. BRANGŪS ŽMONĖS ŽIŪRĖKIME SĄSKAITAS KAS JUOSE PARAĮYTA IR NEBŪKIME JŲ VISŲ DURNINAMI< KOVOKIME UŽ SAVO TEISES, SAVO PINIGUS.NEDUOKIME , KAD VISUOKIE UAB,ai, SUSITARĘ SU MŪSŲ RINKTAIS PONAIS,MUS KVAILINTŲ.

Nerenovavome,nes pavargome

Nerenovavome,nes pavargome portretas
TAIP ,TIKRAI , ŽYMIAI PIGIAU ATSIEITŲ VISA NAMŲ REKONSTRUKCIJA , BET VALSTYBĖ TURI PRIIMTI TOKĮ ĮSTATYMĄ , KAD LĖŠOS SKIRTOS NAMO REKONSTRUKCIJAI IR ATITEKTŲ NAMUI. DABAR VISOS VALSTYBĖS SKIRTOS LĖŠOS ATITENKA ĮVAIRIOMS FIRMOMS ,UŽ VISOKIĄ PRIEŽIŪRĄ< ATSIRANDA ĮVAIRŪS TRUGDYMAI IŠ SAVIVALDYBIŲ ĮVAIRIŲ KLĖRKŲ>, TAD TOS VISOS RENOVACIJOS IŠLENDA PER GERKLĘ IR, TODĖL ŽMONĖS JOMS TAIP PRIEŠINASI. DIDŽIAUSI TRUGDŽIAI YRA PAČIOS SAVIVALDYBĖS ,JOS NEPADEDA BET .JEI DARBUS ATLIKTŲ JŲ SUINTERESUOTI [UAB] ,ai, TADA PADĖTŲ -

supuvusio namo gyventojas

  supuvusio namo gyventojas portretas
Labai būtų malonu,kad leistų patiems gyventojams samdytis firmas ir patiems be vagių kompanijų , Rubikono ar CYTISERVIS dukterinių įmonių.Jos ,visos, dabartinės ," DANĖS BŪSTAS " , MANO BŪSTAS " ir visokie Rubikonui priklausantys UAB- ai 70 - 60 procentų gaunamų lėšų iš valstybės , dabartinėmis teisingumo Lietuvoje sąlygomis puikiai, gautas lėšas namo rekunstrukcijai ĮSISAVINA arba { pavagia } buvę "RUBIKONIEČIAI" } rašau buvę,,nes pavadinimus jie keičia ir keičia, kad niekas galų nebesugaudytų ir nereikėtų už nieką atsakyti, pavadinimus pakeičia ir viasi galai kaip į vandenį . Mes žmonės patys žinome ,ko mūsų namui reikia, ir mokame savo pinigus taupyti, o nevogti, arba įsisavinti. Darbus atlieka nekokybiįkai,samdo firmas savas,dukterines ir galų niekada nerasi nes savi gina svus,darbai vilkinami, prirašinėjami. Mes, Lietuvos žmonės ,prašome apginti mus nuo šių UABŲ savivalės,neteisybės, prirašinėjimo. Valstybei padedant savo namus norime tvarkyti patys.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių