Quantcast

Seimas spręs dėl ritualinio skerdimo įteisinimo

  • Teksto dydis:

Seimas antradienį svarstys siūlymą nuo kitų įteisinti ritualinį skerdimą, kuris Lietuvos eksportuotojams galėtų atverti arabų šalių ir Izraelio rinkas.

Siūlomos pataisos numato, kad gyvūnai galės būti skerdžiami skerdykloje prieš tai jų neapsvaiginus.

Religinių apeigų skerdimo metodus bei priemones, leisiančias užtikrinti jo kontrolę, apskaitą, tokiu būdu gaunamos mėsos ženklinimą ir realizavimą nustatytų Žemės ūkio ministerija.

Iki šiol įstatymas leido skersti gyvūnus tik juos prieš tai apsvaiginus.

Pataisų autoriai teigia, kad ritualinis skerdimo įteisinimas tapo dar aktualesnis, Rusijai uždraudus įvežti maisto produktus ir žemės ūkio produkciją iš Europos Sąjungos šalių.

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija teigia, kad įstatymo pataisos būtų didelis žingsnis atgal gyvūnų gerovės apsaugos srityje.

Europos Sąjungos reglamentas numato, kad daugelis žudymo metodų sukelia gyvūnams skausmą, todėl prieš nužudant gyvūną arba jo žudymo metu jį reikia apsvaiginti, kad gyvūnas netektų sąmonės ir taptų nejautrus. Kartu ES reglamentas leidžia nukrypti nuo šios nuostatos atliekant religines apeigas.

Ritualinis maistui naudojamų gyvulių skerdimas, kuris yra įprastas žydų ir musulmonų bendruomenėse, nuo 2013 metų sausio 1 dienos buvo uždraustas kaimyninėje Lenkijoje.

Šios šalies Konstitucinis Teismas nutarė, jog tokia praktika nesuderinama su gyvūnų teisių įstatymu.

Lietuvos žydų bendruomenė ir Lietuvos musulmonai sveikina siūlomas pataisas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Krikščionė

Krikščionė portretas
Marijos žemėje bus negailestingai nužudomi pramoniniu būdu užauginti,t.y., nukankinti gyvuliai.Visiškas nužmogėjimas dėl pinigų.

Krikščionė

Krikščionė portretas
Marijos žemėje bus negailestingai nužudomi pramoniniu būdu užauginti,t.y., nukankinti gyvuliai.Visiškas nužmogėjimas dėl pinigų.

otto

otto portretas
Seimas spręs, ar siekiant pelno, priimti puslaukinių diktuojamas sąlygas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių