Quantcast

Savarankiškai dirbantiesiems – „Sodros“ įspėjamieji „vyšniniai vokai“

  • Teksto dydis:

„Sodra“ ketvirtadienį išsiuntė 84 tūkst. vadinamųjų „vyšninių vokų“ savarankiškai dirbantiems gyventojams, kurie rizikuoja gauti mažas pensijas, jei jų oficialios pajamos nepadidės. Tai yra ankstesnės akcijos, kuria buvo perspėti samdomi darbuotojai, tąsa.

„Jeigu nepasidinis pajamų, 9 tūkst. gyventojų rizikiuoja nesukaupti net minimalaus 15 metų stažo ir išvis negauti „Sodros“ pensijos, o 57 tūkst. rizikuoja nesukaupti būtinojo stažo, kuris nuo kitų metų ilgėja. Tad apie 60 tūkst. gyventojų, jei nepasididins pajamų, nuo kurių mokamos socialinio draudimo įmokos, rizikuoja gauti žymiai mažesnę pensiją“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Elektroniniai priminimai išsiųsti tiems asmenims, kurių 2016 metais sumokėtos įmokos buvo nepakankamos sukaupti visų vienerių metų stažą. Tarp gavusiųjų laiškus – reklamos agentūros, taksi vairuotojai, statybininkai ir apdailininkai, prekių pristatytojai paštu ir internetu, automobilių remontininkai, kirpėjai ir kitų grožio paslaugų teikėjai.

Esame pamatę, kad apie ketvirtadalis naujai paskirtų pensijos gavėjų neturi vadinamojo būtinojo stažo ir jų pensijos beveik perpus mažesnės.

„Sodra“ nurodo, kad pernai trijų ketvirtadalių tokių asmenų pajamos, nuo kurių sumokėtos įmokos, buvo nepakankamos įgyti vienerių metų stažą.

„Esame pamatę, kad apie ketvirtadalis naujai paskirtų pensijos gavėjų neturi vadinamojo būtinojo stažo ir jų pensijos beveik perpus mažesnės. Jeigu vidutinė pensija su būtinuoju 30 metų stažu yra apie 302 eurai, tai neturinčių būtino stažo yra 167 eurai“, – teigė M. Sinkevičius.

Pavyzdžiui, daugiau nei 3 tūkst. „vyšninių vokų“ gavėjų, kurie teikia kirpimo ir kitas grožio paslaugas, vidutinės metinės pajamos, nuo kurių sumokėtos įmokos, buvo 1 165 eurai per metus, automobilių remontininkų – 1 398 eurai.

Metų stažas sukaupiamas, jeigu per 2016 metus sumokėtos įmokos nuo mažiausiai 4 380 eurų pajamų.

„Vyšniniame voke“ pateikiama informacija, kiek mėnesių stažo sukaupė gyventojas per 2016 metus, kokios buvo jo pajamos, nuo kurių sumokėtos „Sodros“ įmokos, koks yra bendras jau sukauptas stažas pensijai.

„Sodra“ teigia, kad „vyšninio voko“ iniciatyva, skirta samdomiems darbuotojams, buvo sėkminga, dalies jų pajamos pastebimai padidėjo, jie gavo argumentų derėtis su darbdaviu. Tokius laiškus gegužę gavo 138 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tai rožiniai kaspinai, tai vyšniniai 'pomidorai' ...

Almantas

Almantas portretas
O kaip su tais bus kur turi negalia ir nedirba viso etato tai kada jie stažą tures

Aha

Aha portretas
Jei iš anksto žinot, kad žmonės stažo nesukaups ir pensijos negaus, tai nustokit rinkti iš tokių sodros mokesčius. Kaip vadinasi tie, kas pinigus atiminėja, o paskui neatiduoda? Sukčiai? Vagys? Plėšikai? Ar dar kaip?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių