Quantcast

Per savaitę – keturi nauji kiaulių maro židiniai ūkiuose

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Lietuvoje užregistruoti keturi nauji afrikinio kiaulių maro (AKM) židiniai smulkiuose ūkiuose, pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Pirmą kartą pavojingas virusas nustatytas Druskininkų savivaldybėje - čia AKM patvirtintas dviejose to paties kaimo sodybose. Dar du AKM židiniai patvirtinti Panevėžio ir Biržų rajonuose esančiuose nedideliuose ūkiuose.

Druskininkuose dvi Stračiūnų kaimo gyventojos pranešė privačiam veterinarijos gydytojui, kad jų ūkiuose susirgo po vieną penimą kiaulę. Apžiūrėjus abiejuose ūkiuose laikomus gyvūnus, nedelsiant paimti kraujo mėginiai AKM virusui nustatyti. Įtarimai pasitvirtino - viename ūkyje virusu apsikrėtę buvo 2 iš 4 augintų kiaulių, o antrajame - viena iš 2 augintų kiaulių. Tai pirmieji AKM židiniai kiaulių laikymo vietose, užregistruoti Druskininkų savivaldybėje.

Apie dar vieną atvejį pranešė Biržų rajono Kučgalio kaimo gyventojas, tvarte radęs nugaišusią kiaulę su išryškėjusiais AKM būdingais požymiais. Ištyrus gaišenos mėginius AKM diagnozė pasitvirtino.

Naujausias AKM židinys nustatytas Panevėžio rajono Užuraisčių kaime, kur AKM užsikrėtė 2 penimos kiaulės. Savininko teigimu, į veterinarijos gydytoją jis kreipėsi pastebėjęs, kad viena kiaulė neėda, karščiuoja, nebesikelia ir jos sveikatos būklė sparčiai prastėja. Mėginių tyrimai patvirtino, kad AKM užsikrėtę abi ūkyje laikytos kiaulės.

Visos židiniuose laikytos kiaulės buvo nugaišintos, gaišenos saugiai sunaikintos. Atlikti židinių valymo ir dezinfekcijos darbai. Iš viso per 2017 metus Lietuvoje jau užfiksuoti 23 AKM židiniai kiaulių laikymo vietose. Du iš jų - komerciniuose kiaulininkystės ūkiuose.

„Pastebimos aiškios sąsajos tarp pastarųjų AKM židinių ūkiuose ir pasitvirtinusių AKM atvejų laukinėje faunoje. Pavyzdžiui, Druskininkuose vos prieš savaitę pranešėme apie pirmąjį šioje savivaldybėje AKM užsikrėtusį šerną, o jau po kelių dienų turime protrūkius ir ūkiuose. Taigi dar kartą primename gyventojams, auginantiems kiaules, kad biologinio saugumo priemonės prižiūrint savo gyvulius yra privalomos ir būtinos. Jas ignoruojant ar nesilaikant, pasekmės labai skaudžios", - pabrėžė VMVT Skubios veiklos skyriaus vedėjo pavaduotojas Paulius Bušauskas.

Šią savaitę AKM patvirtintas 1 sumedžiotam šernui ir 30 rastų šernų gaišenoms:

1.    Anykščių r., Debeikių sen. ir Troškūnų sen.-  4 šernų gaišenoms;

2.    Jonavos r. Šilų sen.- 1 šerno gaišenai;

3.    Panevėžio r. Ramygalos, Krekenavos ir Panevėžio sen.- 13 šernų gaišenoms;

4.    Rokiškio r. Južintų sen.- 1 šerno gaišenai;

5.    Širvintų r. Žibalų sen.- 2 šernų gaišenoms;

6.    Ukmergės r. Taujėnų, Siesikų, Žemaitkiemio ir Pabaisko sen. - 6 šernų gaišenoms ir 1 sumedžiotam šernui;

7.    Varėnos r.   Merkinės sen.- 2  šernų gaišenoms;

8.    Zarasų r. Degučių sen.- 1 šerno gaišenai.

2017 m. laukinėje faunoje  AKM patvirtintas 489 vietose 886 šernams (85 sumedžiotiems  ir 801 nugaišusiam).


Šiame straipsnyje: kiaulių maraskiaulių ūkiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Reikia tuos 'židinius' sulygint su seimūnų atostoginiais keliais - ar ne Seime ligos užkratas tūno?

Anonimas

Anonimas portretas
nenaikiname šernus naikiname kiaules juk kiaulės tvarte o šerno ieškoti reikia eiti į mišką
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių