Quantcast

VSD vadovas: lėšų mažinimas – nelogiškas ir keistas

  • Teksto dydis:

Asignavimų Valstybės saugumo departamentui (VSD) mažinimas, kai yra sprendimas gynybai lėšas didinti, atrodo „nelogiškas ir keistas“, – sako departamento direktorius Darius Jauniškis.

„Iš esmės šis mažinimas, kai aplink visiems didinama, atrodo nelogiškas ir keistas. Toks minusas yra nedidelis, tačiau minusas yra minusas. Mes prašėme papildomai apie 1,8 mln. eurų, kad galėtume vystyti technologijas ir priimti daugiau darbuotojų į VSD, tačiau siūlomi skaičiai tokius planus apribotų ir mes negalėtume priimti naujų žmonių“, – BNS trečiadienį sakė D. Jauniškis.

VSD biudžetinius asignavimus kitiems metams trečiadienį uždarame posėdyje aptarė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK). D. Jauniškis tvirtino, kad svarstymas komitete „mums suteikė vilčių, kad bus priimtas sprendimas dėl didinimo“.

„Kai aplink matai stiprėjančios Rusijos tendencijas, terorizmo grėsmę, visas kibernetines grėsmes, tuomet atrodo nelabai logiškai, kad valstybė didina gynybos išlaidas, bet mažina žvalgybą. Juk tai – neatsiejamas dalykas. Be žvalgybos gynyba neįmanoma, tai du paraleliniai dalykai, todėl finansų didinimas turėtų būti“, – pabrėžė VSD vadovas.

Jis taip pat pažymėjo, kad kaimyninėse šalyse matoma tendencija didinti žvalgybos finansavimą. „Pateiksiu keletą faktų, pvz., latviai savo žvalgybą didina 50 proc., Švedijoje žvalgybos biudžetas 20 proc. didinamas kitiems metams, britai yra pareiškę, kad smarkiai didina žmonių skaičių, Norvegijoje kilimas siekia apie 18 proc. Finansavimas didinamas atsižvelgiant į grėsmes, kurios kyla šiuo metu, akcentuojamas rytinės mūsų kaimynės agresyvėjimas“, – sakė D. Jauniškis.

Kitų metų biudžeto projekte VSD numatyta skirti 24,55 mln. eurų – 54 tūkst. eurų mažiau nei šiemet. Taip pat siūlomame biudžete keičiasi ir išlaidų struktūra – palyginti su pernai, 205 tūkst. eurų didėja asignavimų dalis darbo užmokesčiui, bet beveik 260 tūkst. eurų mažėja turto įsigijimui.

Tuo metu biudžeto projektą rengusios Finasų ministerijos vadovė Rasa Budbergytė teigia, kad esminėms VSD funkcijoms užtikrinti skiriama kaip tik daugiau asignavimų, o valdymo išlaidos, anot jos, buvo mažinamos visoms institucijoms, įskaitant krašto apsaugą. „Mes jiems skiriame labai daug papildomų asignavimų, todėl tie 54 tūkst. – tik nedidelis lašas“, – BNS anksčiau yra sakiusi R. Budbergytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Matematikas

Matematikas  portretas
Biudžeto didinimas mažėjant gyventojų skaičiui yra logiškas ar nelogiškas nežinau ...

Manau

Manau portretas
Visai logiškas. Nereikia prisigalvoti visokių kliedesių apie Rusijos grėsmes. Užsiiminėti žmonių kiršinamais ir etikečių klijavimais, tai ne darbas. Pakeiskite iškaba iš VSD į KGB ir tai bus logiška, kadangi jūsų darbo metodai ir yra tikrų tikriausiai KGB. Tai kitokią nuomonę turinčių žmonių persekiojimas ir terorizavimas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių