Quantcast

S. Skvernelis žada didinti konkurenciją didiesiems prekybos tinklams

  • Teksto dydis:

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad Vyriausybė sieks padidinti konkurenciją didiesiems prekybos tinklams, o atsakingos institucijos peržiūrės jų susitarimus su tiekėjais.

Ministro pirmininko teigimu, Vyriausybė svarsto skatinti ateiti naujus rinkos dalyvius ir sumažinti reikalavimus kurtis smulkioms parduotuvėms.

„Mes ieškosime ir ieškome sprendimų dėl konkurencijos didinimo“, – interviu LRT radijui antradienį sakė S. Skvernelis.

Premjero teigimu, šiuo metu didžiųjų prekybos tinklų koncentracija yra per didelė.

„Maxima“ šiuo metu turi 242 parduotuves, „Iki“ – 229, „Norfa“ – 143, „Rimi“ - 56, „Lidl“ – 37, rodo viešai skelbiami duomenys.

Mes ieškosime ir ieškome sprendimų dėl konkurencijos didinimo.

Gali mažinti reikalavimus

S. Skvernelis teigė, kad bus siekiama pritraukti naujų rinkos dalyvių ir skatinti smulkias parduotuves, mažinant biurokratinę naštą.

„Vyriausybė pavedė įvertinti biurokratinę naštą. Šiandien smulkiam verslui įkurti parduotuvėlę su reikalavimais – nuo pastovių sutarčių turėjimo iki normatyvų – misija tampa neįmanoma“, – teigė ministras pirmininkas.

Premjeras sakė, kad valstybės institucijos turi peržiūrėti sutartis tarp produkcijos tiekėjų ir prekybininkų, „kokios yra sutartys, kam permetamos rizikos, kokie atsiranda papildomi mokesčiai, kaip marketingo, lentynos mokesčiai, įvairios baudos“.

„Labai svarbu, ar nėra susitarimų, ypač kalbant apie stambius tiekėjus stambiems prekybos centrams, kur tiekiama su aiškiai fiksuota kaina ir sąlyga, kad kitiems prekybos tinklams ta produkcija būtų tiekiama aukštesne kaina arba išvis nebūtų tiekiama“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Jis taip pat teigė, kad aktyviau veikti turi ir už vartotojų teises, konkurenciją ir asmens duomenų apsaugą prižiūrinčios institucijos.

Premjeras teigė, kad sprendimai bus priimti rudenį, ir teigė manantis, kad šios priemonės leis sumažinti kainas vartotojams.

Prekybininkai sako esantys atviri dėl tiekėjų sutarčių

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas sako, kad papildomas dėmesys leistų išsklaidyti nepagrįstus įtarimus.

Jis pabrėžė, kad jau daug metų galioja įstatyme įtvirtintas platus sąrašas draudžiamų veiksmų, kurių atvirai ar paslėptai negali daryti didieji prekybos tinklai, o šias sąlygas griežtai kontroliuoja Konkurencijos taryba, galinti taikyti milžiniškas baudas.

„Dėl sutarčių su tiekėjais tikrinimo priemonės manau, kad tai gali duoti pozityvų rezultatą net patiems prekybininkams. Viešumoje pasirodo tvirtinimų, kad prekybos tinklai lupa devintą kailį nuo tiekėjų įvairiausiais paslėptais mokesčiais“, – BNS sakė L. Vilimas.

„Tad jei Vyriausybė dar kartą galės pamatyti, kaip sureguliuoti tiekėjų ir prekybininkų santykiai, kad nėra jokių draudžiamų ar paslėptų mokesčių, tikiu, jog ir pačių prekybos tinklų vertinimas pagerės tiek valdžios, tiek visuomenės akyse“, – teigė jis.

Taip L. Vilimas komentavo premjero Sauliaus Skvernelio pareiškimą, kad valstybės institucijos turi peržiūrėti sutartis tarp produkcijos tiekėjų ir prekybininkų, „kokios yra sutartys, kam permetamos rizikos, kokie atsiranda papildomi mokesčiai, kaip marketingo, lentynos mokesčiai, įvairios baudos“.

„Labai svarbu, ar nėra susitarimų, ypač kalbant apie stambius tiekėjus stambiems prekybos centrams, kur tiekiama su aiškiai fiksuota kaina ir sąlyga, kad kitiems prekybos tinklams ta produkcija būtų tiekiama aukštesne kaina arba išvis nebūtų tiekiama“, – interviu LRT radijui sakė S. Skvernelis.

Jis taip pat teigė, kad aktyviau veikti turi ir už vartotojų teises, konkurenciją ir asmens duomenų apsaugą prižiūrinčios institucijos.

Abejoja dėl naujo rinkos žaidėjo

Anot S. Skvernelio, Vyriausybė svarsto skatinamąsias priemones, kurios leistų į Lietuva ateiti naujiems rinkos dalyviams, ir mažinti reikalavimus kurtis mažoms parduotuvėms.

L. Vilimas sakė, kad konkurencija iš principo naudinga vartotojams, tačiau perspėjo, kad atėję stiprūs nauji prekybininkai daugiausia rizikos keltų būtent mažoms parduotuvėms.

„Reikia turėti omeny, kad sąlyginai mažoje rinkoje dabar veikia penki tiek Europos, tiek pasauliniu lygiu stiprūs prekybos tinklai, su kuriais tenka konkuruoti ir smulkioms parduotuvėms. Tikėtina, kad naujų daug resursų turinčių prekybininkų atėjimas mūsų rinkoje labiausiai apsunkintų konkurenciją smulkioms parduotuvėms. Tai būtų priešingas efektas Vyriausybės lūkesčiui dėl smulkių pardavėjų gausesnio steigimosi“, – teigė L. Vilimas.

Jis tikino, kad investuotojus gali atbaidyt Lietuvos reguliacinė aplinka, įskaitant svarstymus uždrausti prekybos tinklams dirbti sekmadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žemaitijos kaunietis

Žemaitijos kaunietis portretas
Skvernelį perpirko didieji prekybos tinklai.

...

... portretas
CHA: "Ministro pirmininko teigimu, Vyriausybė svarsto skatinti ateiti naujus rinkos dalyvius ir sumažinti reikalavimus kurtis smulkioms parduotuvėms" - kažko labai priminė anų laikų anekdotus kodėl milicininkai vaikšto po du. NES - viskas pas Sauliuką atvirkščiai: konkurencijos PAKANKA, smulkieji 'pagados' nedaro, o ir reikalavimų prekybininkams mažint jau nebegalima; bet tuo pačiu - jokie nauji rinkos dalyviai NEATEIS, jiems čia rinkos NĖRA. BET - reikia nepamiršt kad pas mus prekybininkai tapo valstybe valstybėje, taip kad privalu NE reikalavimus mažint, o juos padidint. Pirm, stambiesiems PC reikia uždraust prekybą kooperatiniais pagrindais, kai neparduotas prekes jie grąžina tiekėjams. Ir tuo pačiu - REIKIA reikalaut kad stambusis pardavėjas būtų GALUTINIU PVM mokėtoju prekių nurašymo atveju - tuomet nereiks stebėtis kad tie PC visai negeneruoja PVM, o ir - pradėsim maudytis pigių prekių (atpigintų iki PVM) jūroje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių