Quantcast

Rusijos sankcijų padariniai išryškės po mėnesio

Verslo atstovai prognozuoja, kad tikrieji Rusijos sankcijų padariniai daržovių ir vaisių įmonėse išryškės jau po mėnesio, o visiškam rinkos pakeitimui kita joms gali prireikti ir metų ar dvejų. Dėl to baiminamasi, kad dalis greitai gendančius produktus eksportuojančių įmonių nukentės anksčiau, nei galės pertvarkyti verslą.

Verslo atstovai prognozuoja, kad tikrieji Rusijos sankcijų padariniai daržovių ir vaisių įmonėse išryškės jau po mėnesio, o visiškam rinkos pakeitimui kita joms gali prireikti ir metų ar dvejų. Dėl to baiminamasi, kad dalis greitai gendančius produktus eksportuojančių įmonių nukentės anksčiau, nei galės pertvarkyti verslą.

Siūlo, ką gali

Vyriausybė patvirtino Ūkio ministerijos parengtą 2014–2015 m. veiksmų planą, kuriuo siekiama įvairinti Lietuvos eksportą ir sumažinti Lietuvos įmonių nuostolius dėl Rusijos Federacijos Vyriausybės paskelbtų sankcijų. Juo yra siūlomos įvairiausios talkinimo verslui priemonės, tačiau nenumatomos jokios tiesioginės kompensacinės išmokos ar laikinos mokesčių lengvatos.
Veiksmų plane numatytomis priemonėmis, anot ministerijos, siekiama trijų pagrindinių tikslų: padėti verslo atstovams ieškoti naujų verslo rinkų ir verslo partnerių, pagerinti priėjimą prie finansavimo šaltinių ir stiprinti ekonominį atstovavimą užsienyje.

Ūkio ministerija įsipareigojo organizuoti įmonių dalyvavimą parodose, verslo misijose, teikti konsultacijas ir rinkos tyrimų paslaugas norintiesiems persiorientuoti į kitas eksporto rinkas. Planuojama apmokėti dalį komerciniais pagrindais samdomų konsultantų, mokančių tam tikros šalies kalbą, išmanančių šalies specifiką ir padedančių Lietuvos verslininkams patekti į tos šalies rinką, paslaugų. Žemės ūkio produkcijos, maisto prekių ir logistikos sektoriaus įmonėms ketinama nemokamai teikti potencialių verslo partnerių paieškos paslaugą.

Be kitų priemonių, numatoma pasinaudoti bendrovės "Žemės ūkio paskolų garantijų fondas" teikiamomis garantijomis ir vėl atkurti palūkanų subsidijavimo priemonę žemės ūkio produkcijos gamintojams.

Visa tai – gana lėto veikimo priemonės. Gera žinia ta, kad Europos Komisija (EK) vakar pranešė Žemės ūkio ministerijai, jog padengs vaisių ir daržovių augintojų nuostolius, kuriuos jie patyrė dėl to, kad dėl Rusijos sankcijų negalėjo realizuoti greitai gendančios produkcijos. Naujienų agentūros BNS žiniomis, Lietuva ir Lenkija bus vienos pirmųjų, gausiančių paramą.

Persiorientavimas trunka ilgai

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos valdybos pirmininkas Martynas Laukaitis su džiaugsmu sutiko žinią, jog EK planuoja paremti įmones, kurios užfiksavo praradimus dėl greitai gendančios produkcijos nerealizavimo.

"Jeigu įmonė eksportavo į Rusiją mažą procentą produkcijos, kompensavimas jai turės mažesnę reikšmę. Tačiau įmonėms, kurios buvo smarkiai orientuotos į Rytų kaimynę, tai bus naudinga priemonė. Tai labai sveikintinas dalykas", – sakė M.Laukaitis.

Vis dėlto daržovių augintojams ir agrofirmoms nebus lengva persiorientuoti į kitas rinkas – tai lėtas procesas, įsitikinęs asociacijos pirmininkas. M.Laukaičio teigimu, įmonėms persiorientuoti į kitas rinkas yra įmanoma, bet tai yra sunkiai ir negreitai pasiekiama.

"Dažniausiai kitos rinkos turi tam tikrą specifiką, joms gali būti nepatrauklūs, neįdomūs mūsų produktai. Viskas įmanoma tik ilgalaikėje perspektyvoje", – komentavo pašnekovas. Jis pabrėžė, kad įmonei persiorientuoti į kitą rinką gali prireikti vienų, dvejų ar trejų metų, o kai kurioms įmonėms, jeigu tai buvo specifiška produkcija, – ir beveik neįmanoma.

Pasak M.Laukaičio, valdžios ketinimas įmonėms pagerinti priėjimą prie finansavimo, kreditavimo šaltinių problemos iš esmės nesprendžia ir yra tik tarsi minkšta pagalvėlė šiokiam tokiam pagelbėjimui.

Asociacijos pirmininkas mano, kad pirmieji realūs ekonominių sankcijų padariniai pasimatys po mėnesio dviejų. "Per tiek laiko situacija pradės aiškėti. Be to, pasimatys, kas dedasi šalia esančiose rinkose. Svarbu ir tai, kaip ūkininkams pavyks nuimti derlių. Tuomet jau bus galima skaičiuoti viščiukus", – sakė M.Laukaitis.

Europa prisisotinusi

Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas taip pat yra įsitikinęs, kad įmonėms bus sunku persiorientuoti į kitas rinkas.

"Visa ES yra "uždaryta, tad suprantama, kad produktų persiskirstymas vyks sudėtingai. ES 30 proc. savo daržovių ir vaisių eksportavo į Rusiją, tai – didžiulis kiekis. Taigi mūsų daržininkams būtų sudėtinga grįžti į kažkokias europines rinkas. Jeigu embargas būtų tik Lietuvai, tai būtų paprasčiau, kitos rinkos būtų likusios laisvesnės", – mano A.Stančikas.

Jo teigimu, sudėtinga pasakyti, kiek laiko prireiks įmonėms mėginti persiorientuoti į naujas rinkas. Kai kurias daržoves galima kurį laiką sandėliuoti, tačiau bent per kelis mėnesius turės persiorientuoti visi. Pasak A.Stančiko, tikrieji prekybos embargo padariniai išryškės po mėnesio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pasiklydę matricoje

pasiklydę matricoje portretas
O prie ko čia Grybauskaitė ir vienų jos besaikis dergimas,o kitų-idiotiškas liaupsinimas? Esmę tai pamirštate! Manau,kad šiemet žemdirbiai ypatingai skaudžiai nenukentės,nes į Rusiją nepatenkančią produkciją supirks valstybė ir išsiųs į Ukrainą kaip humanitarinę pagalbą.Metai laiko persiorientavimui ir tai nėra neįmanoma.Nes jeigu tik verkti,tai tada tikrai viskas yra neįmanoma.Verslo paramos kažkokia tai valstybinė struktūra pastebėjo,kad net 1/3 paramos siekusių verslo subjektų paramą ketino skirti parodoms ir kitokiai reklamai Rusijoje.Ši žalinga praktika turėtų liautis ir paramą turėtų gauti tik besiskinančios į naujas rinkas įmonės.Ta visa prekyba iš malonės-dar vienas Rusijos įrankis laikyti tam tikras valstybes savo įtakoje.

Kestukui

Kestukui portretas
Va, dėl tokių apsimyžėlių ir džiaugiasi Putkinas.Kur matyta, kad žmogus pyktinasi, jog jo Prezidentė yra populiariausia.Jeigu patys pienininkai nepiknaudžiautų blokada, tai ir žemdirbiai nepajustų jos. Visur klesti gobšumas ir pavydas. Kestuliuk, ar stovėjai Baltijos kelyje ?

jklmn

jklmn portretas
Vel apsimyzelis prirase nesamoniu Viska Kestas teisingai parase o tu is pykcio pasiruoses sprogti,todel kad tu ubagas ir nieko nemoki Moki tik gerti ir myzti i kelnes o paskui pyksti ant protingesniu
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių