Quantcast

Iš rinkos nurodyta surinkti nesaugius ukrainietiškus grikius

Uždrausta tiekti Lietuvos rinkai galimai nesaugių ukrainietiškų grikių partiją. Importavusiai įmonei nurodyta apie šiuos nesaugius produktus informuoti visus gavėjus ir susigrąžinti juos iš prekybininkų bei vartotojų, informuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Vykdant iš trečiųjų šalių importuojamų maisto produktų valstybinę kontrolę ir ištyrus laboratorijoje mėginius, grikių kruopose iš Ukrainos nustatyta herbicido – glifosato – likučių. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute atlikus cheminės grikių taršos rizikos vertinimą pagal gautus laboratorinių tyrimų rezultatus, nustatyta, kad aptikta pesticidų likučių koncentracija rimto pavojaus vartotojų sveikatai nekelia, tačiau taip užteršti grikiai negali būti tiekiami rinkai.

Atsižvelgus į tyrimų rezultatus ir mokslininkų pateiktą rizikos vertinimą, šias grikių kruopas iš Ukrainos įmonės „Buk Pak Ltd“ į Lietuvą importavusiai įmonei „Pontem“ nurodyta nedelsiant surinkti juos iš rinkos.

Tyrimo metu nustatyta, kad į Lietuvą iš viso buvo importuota 9 000 kg (7 000 vnt., sufasuotų po 1 kg ir 40 vnt. – po 50 kg, tinkamumo vartoti terminas – 2020 03 01) grikių kruopų siunta. Įmonės sandėlyje sulaikytas šių produktų likutis – 2 565 kg.

Komentuoja įmonės „Pontem“ generalinis direktorius Donatas Garbauskas:

„Įmonės „Pontem“ pagrindinė veikla yra didmeninė prekyba maisto produktais. Didžioji dalis produktų importuojama iš įvairių ES ir kitų Europos šalių.

Žiniasklaidoje keliamas klausimas dėl grikių siuntos, importuotos iš Ukrainos.  Praėjusių metų gruodžio 14 d. ši grikių siunta buvo kruopščiai patikrinta Šalčininkų pasienio punkte. Gruodžio 15 d. atliktos Muitinės procedūros Vilniuje. Tai įprastas procesas – su tokiomis prekių ir dokumentų patikromis prekių ar produktų importuotojai susiduria kasdien. Šių metų sausio 21 d. gavome Vilniaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos leidimą realizuoti savo prekes.

Atkreipiame dėmesį, kad šių metų sausio 15 d. įsigaliojo nauji Europos Parlamento ir Tarybos reglamento pakeitimai, pagal kuriuos mūsų importuoti grikiai galimai tapo neatitinkantys naujų reikalavimų. Pranešimą iš Nacionalinės maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto apie galimą neatitikimą gavome tik šių metų sausio 30 d.

Situacija paini. Nuolat bendraujame su  VMVT specialistais, užsakyti papildomi ukrainietiškų grikių kokybės tyrimai, dar kartą atidžiai peržiūrimi nauji teisės aktų reikalavimai. Operatyviai atliekamos visos privalomos procedūros ir veiksmai, kurių reikalauja Vilniaus VMV  tarnyba.“


Šiame straipsnyje: GrikiaiVMVTnesaugūs produktai

NAUJAUSI KOMENTARAI

blogis

blogis portretas
parosenka nuodija paciu geriausiu draugu ir remeju tauta daugiau ner ir ka sakyt

Alfa

Alfa portretas
ten daug kas uztersta radiacija, nes per tam tikros medziagos ipakavimus radiacija nepraeina, net pasienio radiacijos matavimo priemones neparodys radiacines tarsos ,bet niekas nieko nesneka tyliai iveza ,trumpai: beda is ukrainos slenka.

Anonimas

Anonimas portretas
Nieko. Neprapuls. Atiduos pensininkams ir ubagams -- greiciau isstips. Jeigu galvojat kad grazins chaholams ar utilizuos tai labai klystat. Perklijuos etiketes, o dali del vaizdo kaip sakiau atiduos ubagams. Visi bus labai patenkinti.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių