Quantcast

Registrų centras: būstas per metus pabrango apie 11,5 proc.

Negalutiniais Registrų centro duomenimis, vidutinė antrą šių metų ketvirtį įsigyto būsto kaina šalyje siekė 789 Eur už kvadratinį metrą. Tai yra šiek tiek (2,2 proc.) daugiau negu praėjusio ketvirčio vidurkis. Bendrai būstas per metus pabrango apie 11,5 proc.

Antrą ketvirtį didžiausias pokytis - naujų butų rinkoje: 8,9 proc. didesnės kainos lyginant su pirmu ketvirčiu. Naujų namų kainos per antrą ketvirtį krito Vilniuje (beveik 6 proc.) ir rajonų centruose (beveik 22 proc.).

Lyginant su praėjusių metų antru ketvirčiu, labiausiai augo naujų namų kainos (beveik 15 proc.).

Vidutinė šio segmento kaina šalyje per antrą ketvirtį buvo 843 Eur už kvadratinį metrą - 1,5 proc. daugiau negu pirmą ketvirtį ir 5,6 proc. daugiau negu praėjusiais metais tuo pačiu metu.

Senesnės statybos butai brango, kaip įprasta, dideliuose miestuose. Vilniuje antrą ketvirtį už kvadratinį metrą senesnės statybos bute pirkėjai mokėjo 1 388 Eur, t. y. beveik tiek pat, kiek praėjusį ketvirtį ir praėjusių metų antrą ketvirtį (atitinkamai 1 383 ir 1 386 Eur/kv. m).

Nedaug, tačiau šiek tiek didesnėmis kainomis negu anksčiau, pasižymėjo kiti šalies didmiesčiai ir kurortai (Kaunas, Klaipėda, Šiauliai ir Panevėžys, taip pat Alytaus, Palangos ir Neringos savivaldybės) - čia vieno kvadratinio metro kaina už būstą senesnės statybos namuose buvo 837 Eur, t. y. 2,3 proc. daugiau negu pirmą ketvirtį ir 4,3 proc. daugiau negu praėjusių metų balandžio-birželio mėnesiais.

Likusioje šalies dalyje senos statybos butų kainos pakilo ryškiau: už būstą senos statybos namuose kaimiškose vietovėse (neįtraukiami rajonų centrai ir didieji miestai) pirkėjai vidutiniškai mokėjo 424 Eur už kvadratinį metrą ir tai buvo atitinkamai 7 ir 13 proc. didesnė kaina negu pirmą ketvirtį ir praėjusiais metais tuo pačiu metu (396 ir 375 Eur/kv. m). Rajonų centruose senų butų kainos buvo atitinkamai 3,2 proc. ir 7,2 proc. didesnės negu pirmą ketvirtį ir praėjusiais metais balandžio-birželio mėnesiais.

Naujo buto kvadratinio metro kaina šalyje per antrą ketvirtį didėjo 8,9 proc. ir siekė 1 410 Eur/kv. m.

Antrą ketvirtį sostinėje už kvadratinį metrą naujuose butuose pirkėjai mokėjo 1 627 Eur - tai 2,8 proc. didesnė negu pirmą ketvirtį ir 5,3 proc. didesnė negu praėjusių metų antrą ketvirtį vieno kvadratinio metro kaina. Vertinant pastaruosius pusantrų metų, ši kaina nusileidžia tik 2017 m. ketvirtą ketvirtį fiksuotai 1 634 Eur/kv. m kainai.

Kituose didmiesčiuose ir kurortiniuose miestuose kvadratinis metras naujame bute kainavo vidutiniškai 1 155 Eur, t. y. 14,5 proc. daugiau negu pirmą ketvirtį ir 3,3 proc. daugiau negu praėjusiais metais tuo pačiu metu.

Naujos statybos butai brango ir kaimiškose vietovėse bei rajonų centruose. Ir kaimiškose vietovėse, ir rajonų centruose už naujus butus pirkėjai mokėjo vidutiniškai 792 Eur/kv. m. Kaimiškose vietovėse šis skaičius buvo 2,3 proc. didesnis negu pirmą ketvirtį ir beveik 20 proc. didesnis negu pernai antrą ketvirtį. Rajonų centruose naujų butų kvadratinis metras buvo 20,5 proc. brangesnis negu šių metų pirmo ketvirčio vidurkis, tačiau beveik 8 proc. mažesnis negu pernai balandį-birželį.

Senos statybos namų kvadratinio metro kainų šalies vidurkis, lyginant su šių metų pirmu ketvirčiu, augo 2,2 proc. ir siekė 400 Eur.

Vilniuje senų namų kaina per antrą ketvirtį paaugo net 24 proc. ir siekė 1 077 Eur už kvadratinį metrą. Lyginant su praėjusių metų antru ketvirčiu, ši kaina - 21 proc. didesnė.

Tuo metu kitų didžiųjų miestų ir kurortų senų namų kainos krito - kvadratinis metras senos statybos name kainavo 493 Eur, t. y. 11,4 proc. mažiau nei pirmą ketvirtį ir 14 proc. mažiau negu pernai tokiu pat metu.

Kaimiškose vietovėse seni namai nuo pirmo ketvirčio brango nežymiai - vos keliais eurais; lyginant su šių metų pirmu ketvirčiu, kainos augo 3,6 proc., lyginant su praėjusių metų vasara - 10,4 proc.

Rajonų centruose senų namų kainos per ketvirtį beveik nesikeitė ir buvo 364 Eur/kv. m, t. y. vos 0,3 proc. daugiau. Didesnis brangimas fiksuojamas šią kainą lyginant su pernai metų antru ketvirčiu, kada kainos buvo 10,4 proc. mažesnės kaimiškose vietovėse ir 22,7 proc. mažesnės rajonų centruose.

Naujos statybos namų kainos šį ketvirtį ryškesnės: nors visos šalies vidurkis, lyginant su pirmu ketvirčiu, nešoko aukštyn ir buvo 702 Eur/kv. m (palyginimui, pirmą ketvirtį - 700 Eur/kv. m), tačiau lyginant su 2017 m. antru ketvirčiu, kainos šiuo metu daug kur yra pastebimai didesnės - per metus naujo namo kvadratinio metro bendra kaina padidėjo beveik 15 proc. (nuo 611 iki 702 Eur).

Vilniuje naujo namo kvadratinis metras šį ketvirtį kainavo 964 Eur - beveik 6 proc. mažiau negu praėjusį ketvirtį, tačiau 23 proc. daugiau negu pernai antrą ketvirtį.

Kituose didžiuosiuose miestuose ir kurortuose nauji namai brango: antrą ketvirtį už kvadratinį metrą buvo mokami vidutiniškai 757 Eur, kas yra 12,4 proc. daugiau negu šiemet pirmą ketvirtį ir net 25 proc. daugiau negu pernai tokiu pat metu.

Kaimiškose vietovėse naujų namų kainos taip pat padidėjo - antrą ketvirtį už kvadratinį metrą pirkėjai mokėjo 641 Eur (3,1 proc. daugiau negu pirmą ketvirtį ir beveik 10 proc. daugiau negu pernai antrą ketvirtį).

Rajonų centruose naujų namų pirkėjai gali džiaugtis - ten kainos, lyginant su pirmu ketvirčiu, nukrito net 21 proc. iki 359 Eur/kv. m. Lyginant su pernai metais, kritimas nėra toks ryškus - dabartinė kaina yra maždaug 4 proc. mažesnė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klp

klp portretas
spekuliantai blin
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių