Quantcast

R. Budbergytė ragina naują valdžią nepabloginti biudžeto

  • Teksto dydis:

Europos Komisijai pareikalavus Lietuvos pasiaiškinti dėl 2017 metų biudžeto projekto, finansų ministrė Rasa Budbergytė teigia, kad Komisija nori papildomos informacijos dėl Vyriausybės prašomos išimties - didesnio deficito, nuo kitų metų įgyvendinant naują socialinį modelį. Tuo metu Finansų ministerija teigia, jog Komisija neprašo papildomų paaiškinimų dėl biudžeto ir nekomentuoja spalio 17 dieną jai pateikto projekto - ji tik primena, kad suformavus naują Vyriausybę, ji turės dar kartą pateikti projektą.

„Jiems (Komisijai - BNS) niekas neužkliuvo, tiesiog mes prašome išlygos dėl struktūrinės reformos - socialinio modelio, todėl jie prašo paaiškinimų, ar gali duoti tą išlygą. Mes turime tik tokią informaciją, dar nėra jokio vertinimo, ir tai nieko nereiškia absoliučiai, nes jie vertins galutinai tuomet, kai nauja Vyriausybė pateiks biudžeto projektą“, - BNS sakė R.Budbergytė.

Pasak jos, svarbu, kad biudžeto projektas, kurį būsima nauja Vyriausybė ir Seimas turėtų koreguoti, nebūtų pablogintas.

„Dar ne laikas, jie tai padarys, kai bus nauja Vyriausybė. Mums reikėtų baimintis, kad nepadarytume blogiau negu dabar pateiktas biudžeto projektas. Mūsų siekis, kas bebūtų koalicijoje, tikrai prisilaikyti nustatytų reikalavimų, siekti mūsų vidutinio tikslo, nes gi svarbu, kokie rodikliai bus 2018 ir 2019 metais“, - tikino R.Budbergytė.

Finansų ministrės teigimu, ministerija dar negavo oficialaus EK kreipimosi - apie jį informavo Lietuvos finansų atašė Briuselyje.

Pasak viešai paskelbto Europos Komisijos kreipimosi, norima patikinimo, kad naujoji Vyriausybė kuo greičiau pateiks kitų metų biudžeto projektą bei patvirtins įsipareigojimus dėl tolesnio struktūrinių reformų įgyvendinimo.

„Mes siekiame patikinimų iš Lietuvos valdžios institucijų artimiausiomis dienomis, kad naujoji Vyriausybė kuo greičiau po to, kai pradės veiklą, pateiktų atnaujintą biudžeto projektą Komisijai ir Euro grupei ir jo kontekste patvirtintų savo įsipareigojimus tęsti struktūrinių reformų įgyvendinimą“, - rašoma EK laiške.

Finansų ministerija pranešė, kad suformavus naują Vyriausybę, Lietuva biudžeto projektą turės pakartotinai pateikti Komisijai, kaip ir numatyta procedūriniuose dokumentuose. Išvada dėl biudžeto projekto bus pateikta lapkričio mėnesį.

„Laiške Lietuvai EK patvirtina, kad gautas Lietuvos kreipimasis pasinaudoti ES Stabilumo ir augimo reglamente numatytu lankstumu, vykdant struktūrines reformas - socialinį modelį. Kartu Komisija atkreipia dėmesį, kad galutinis biudžeto projekto ir struktūrinių reformų įvertinimas bus pateiktas, kai jau naujojo Seimo suformuota Vyriausybė pakartotinai pateiks biudžeto projektą ir patvirtins struktūrinių reformų tęstinį įgyvendinimą“, - pranešė ministerija.         

Seimui pristatydama kitų metų biudžeto projektą, R.Budbergytė spalio viduryje teigė, kad dėl socialinio modelio ir neapmokestinamojo pajamų dydžio didinimo 2017 metais viešojo sektoriaus deficitas sudarys 0,8 proc. BVP.

Šių metų Lietuvos biudžetą pirmą kartą vertinusi EK pernai lapkritį pareiškė matanti rizikos, kad jo išlaidos 2016 metais viršys pajamas daugiau nei numatyta. Briuselis baiminosi, kad Lietuva gali neįvykdyti įsipareigojimo, jog struktūrinis deficitas būtų ne didesnis kaip 1 proc. BVP. Briuselio vertinimu, Vyriausybė pernelyg optimistiškai prognozavo ekonomikos augimą.

Lietuva tuomet aiškino, kad EK prie pajamų nepriskaičiuoja įplaukų, kurias tikimasi surinkti iš geresnio mokesčių administravimo.             

Lietuva ir Ispanija antradienį paprašytos pateikti atnaujintus biudžetus, nes abiejose šalyse vyksta naujos vyriausybės formavimo procesas.

Komisija pateikti paaiškinimus prašo ir Belgijos, Portugalijos bei Ispanijos. EK ypač susirūpinusi, kad Italija, Kipras bei Suomija nesilaiko Europos Sąjungos tikslų.

EK siekia iki pirmadienio patvirtinti arba atmesti biudžetų projektus, kuriuos euro zonos narės pateikė spalio viduryje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA NA portretas
Pamatysime ką naujo parodys Jakeliūnas, kurį išmetė Butkevičius.

Hm

Hm portretas
Įdomu, kad prašo nepabloginti biudžeto, bet ne Lietuvos žmonių gyvenimo.

bosas

bosas   portretas
tai kurgi ne juk ponai neturės iškur vokt ir turtus krautis
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių