Quantcast

Pusė apklaustųjų mokėtų brangiau už geriau laikomų vištų mėsą

  • Teksto dydis:

2018 m. kovą atlikta visuomenės nuomonės apklausa rodo, kad net trys ketvirtadaliai (75,8 proc.) lietuvių mano, jog fermose mėsai auginamų vištų sąlygos turėtų būti pagerintos, o beveik pusė (47,2 proc.) šalies gyventojų pasiruošę mokėti daugiau už geresnėmis sąlygomis užaugintų gyvūnų mėsą.

Gyventojams užduoti du klausimai apie mėsai auginamų viščiukų broilerių gerovę. Pirmasis – ar paukštynuose mėsai auginamų vištų sąlygos turėtų būti pagerintos?

75,8 proc. gyventojų atsakė teigiamai. Dažniau teigiamai atsakė jaunesni respondentai (amžiaus grupėje iki 29m. tokių buvo net virš 80 proc.). Taip pat už gyvūnų gerovę dažniau pasisako moterys (80,5 proc. moterų ir 70,6 proc. vyrų), labiau išsilavinę ir miestų gyventojai, rašoma puslapyje tustinarvai.lt.

Antrasis klausimas skambėjo taip – ar mokėtumėte daugiau už mėsą iš fermų, kuriose gyvūnai auginami geresnėmis sąlygomis?

Beveik pusė (47,2 proc.) lietuvių sutiktų mokėti brangiau už geriau užaugintų vištų mėsą. Į šį klausimą taip pat kiek dažniau teigiamai atsakė moterys, aukštesnį išsilavinimą turintys ir miestų gyventojai (tokių buvo net 65 proc.).

Lietuvoje kasmet mėsai nužudoma virš 50 mln. broilerių. Tai yra apie 50 kartų daugiau nei paršelių, karvių, avių, arklių ir kt. gyvūnų, nužudomų mėsai, kartu sudėjus.

Šiuo metu parduotuvėse pasirinkimo nedaug – geresnėmis sąlygomis (ekologiškai) vištas augina vos 4 viščiukų broilerių auginimo fermos. Likusios 56 fermos augina gyvūnus įprastu būdu, keliančiu gyvūnams didžiulių gerovės problemų. Nenatūraliai didelis svoris, dėl kurio didelė dalis viščiukų negali net vaikščioti, skeleto problemos, gyvenimas tankiai sugrūstose, nešvariose fermose – tai tik keletas problemų jose.

Tyrimą „Tušti narvai“ užsakymu atliko Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“. Iš viso buvo apklausti 1005 žmonės 19-oje miestų ir 23-uose kaimuose.

Pilnos klausimų formuluotės:

Jūsų nuomone, ar fermose mėsai auginamų vištų sąlygos turėtų būti pagerintos?

Tikrai taip 43,4 proc.

Labiau taip 32,4 proc.

Labiau ne 4,7 proc.

Tikrai ne 1,6 proc.

Nežinau/ sunku pasakyti 17,5 proc.

Ar mokėtumėte daugiau už mėsą iš fermų, kuriose gyvūnai auginami geresnėmis sąlygomis?

Tikrai taip 19,4 proc.

Labiau taip 27,8 proc.

Labiau ne 15 proc.

Tikrai ne 17,9 proc.

Nežinau/ sunku pasakyti 18,2 proc.

Mėsos nevartoju 1,7 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ne vienam šimtui tokių gražuolių per gyvenimą nukirtau galvas ir išviriau. Ūūūūūū, akiniuotos jautruolės...

Vija

Vija portretas
Kokia grazi vistyte! Lygiai tokia, kaip kaime pas mciute. Grazuole, marguole.

...

... portretas
Chm: "du klausimai apie mėsai auginamų viščiukų broilerių gerovę" - įdomu: 'konservai' savo 'broilerį' mėsai augina?.. ar mes sutinkam už jį daugiau mokėt?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių