Quantcast

Profsąjungos pritartų senam Darbo kodeksui su viena sąlyga

  • Teksto dydis:

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovas remia svarstymus kol kas palikti galioti senąjį Darbo kodeksą, o naująjį palikti priimti kitos kadencijos Seimui. Tačiau Artūras Černiauskas siūlo į dabartinį kodeksą perkelti nuostatas dėl naujo fondo, iš kurio būtų mokamos išeitinės išmokos darbuotojams.

„Jeigu būtų priimta tai, kas buvo sutarta komitete (Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete - BNS), tai būtų neblogai, kad būtų priimtas (naujasis Darbo kodeksas - BNS), bet mes visai nieko prieš, kad liktų senasis kodeksas, tik dėl vienintelio gaila - dėl papildomo išeitinių fondo“, - BNS sakė A.Černiauskas.

Atidėjus naujojo kodekso įsigaliojimą, nebūtų kuriamas išeitinių kompensacijų fondas. A.Černiauskas įtaria, kad darbdaviams senasis kodeksas būtų naudingas - jie sutaupytų apie 300 mln. eurų.

„Dabar, kai dalis socialinių įstatymų yra priimta, darbdaviai žaidžia žaidimą - kai jie (įstatymai dėl „Sodros“ pertvarkos - BNS) pradės galioti nuo 2017 metų, darbdaviai sutaupys lėšų, nes jiems socialinio draudimo įmoka „Sodrai“ sumažės (1 procentiniu punktu - BNS), o tas lėšas, kurias turėjo nukreipti į išeitinių ir nedarbo draudimo fondus, jie sutaupys. Paskaičiavus tai yra didelė suma - daugiau nei 300 mln. per metus“, - BNS teigė profsąjungų lyderis.

Pasak A.Černiausko, fondas būtų „nuėmęs įtampą tarp darbdavių ir darbuotojų“.

A.Černiausko nuomone, situaciją išgelbėti būtų galima, į dabartinį kodeksą perkėlus nuostatas dėl išeitinių išmokų iš fondo mokėjimo.

Jis taip pat pabrėžė, kad kodeksą palikus priimti naujam Seimui, jis gali dar labiau pakoreguoti įstatymą: „Sunku pasakyti, kokia bus Seimo dauguma...“.

Birželio pabaigoje Seimas nustatė papildomas išmokas ilgai vienoje darbovietėje dirbusiems atleistiems asmenims - už 5-10 metų darbą tokiems darbuotojams iš specialaus fondo, į kurį įmokas mokėtų darbdaviai, būtų skiriama vienos, už 10-20 metų - dviejų, o ilgiau - trijų vidutinių algų dydžio išmokos.

2017 metais darbdavių įmoka „Sodrai“ mažinama 1 procentiniu punktu (nuo 31 iki 30 proc.) - šio Seimo sprendimo prezidentė nevetavo. „Sodros“ netektis sieks 84 mln. eurų - ji būtų finansuojama iš valstybės biudžeto.


Šiame straipsnyje: Darbo kodeksasdarbasSeimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Valdantieji paliks galioti senąjį Darbo kodeksą: Aišku, jiems dar norisi patekti į Seimą. O Seime juk būti gera, norinčių patekti turime dešimt į vieną vietą. Puikus darbas atliktas, pasakykime visiems, kurie protestavome ir privertėme atmesti nežmonišką naująjį Darbo kodekso projektą. Tik taip galime sutvarkyti gyvenimą Lietuvoje. Šaunuoliai. (mokslas-studijos-ekonomika)

o kas yra PROFSAJUNGOS ???

o kas  yra  PROFSAJUNGOS  ??? portretas
KIENO TEISES GINA PROFSAJUNGOS IR KA ATSTOVAUJA TOS A LIA LITCHUJANIJOS PROFSAJUNGOS ...TAUTA-DARBO ZMONES...- AR ISLAIKYTINIUS VARIUGAS AFERIUGAS , KURIEMS JIE DUONA UZDIRBA ??????
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių