Quantcast

Šimtmečiui skirtą monetą išleido trys Baltijos valstybės

Baltijos šalys trečiadienį į apyvartą išleido Šimtmečiui skirtą proginę 2 eurų monetą, kuri turėtų priminti Lietuvos, Latvijos ir Estijos istoriją ir vienybę.

Nacionalinėje monetos pusėje pavaizduota supinta kasa, kuri išsišakoja į Lietuvos, Latvijos ir Estijos herbus. Ši moneta yra vienoda, skiriasi tik nacionalinėje pusėje užrašytas šalies pavadinimas.

„Šiuolaikinės pinigų leidybos istorijoje mes susiduriame su tuo atveju, kada trijų valstybių centriniai bankai išleidžia vieną monetą. Euro zonos istorijoje yra buvę, kada kelios valstybės išleidžia vieną monetą - Vokietija ir Prancūzija taikos metinėms paminėti. Trys valstybės niekada nėra to dariusios“, - monetos pristatyme teigė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Jis pabrėžė, kad moneta cirkuliuos visoje euro zonoje.

„Be tradicinių euro monetų su nacionalinėmis pusėmis, Europoje cirkuliuos ir netradicinė šimtmečio moneta su trijų Baltijos valstybių nacionalinėmis pusėmis“, - teigė jis.

Lietuvoje ir Latvijoje trečiadienį moneta išleista 1 mln. vienetų tiražu, o Estijoje - 500 tūkst.

Monetos dizaino konkursas vyko pernai pavasarį. Monetos dizainą galėjo išrinkti gyventojai - beveik trečdalis iš 14 tūkst. balsavusiųjų pasirinko Justo Petrulio monetą „Baltijos sesės“.

Moneta yra pirmoji, sukurta J. Petrulio. „Jausmas, kai sužinojau (kad laimėjau - ELTA), buvo nepakartojamas“, - sakė jis.

Estijos ambasadorė Lietuvoje Jana Vanaveski monetos pristatyme teigė, kad monetos dizainas yra labai simboliškas ir pažymi Baltijos šalių vienybę.

„Kai žvelgiu į monetos dizainą, manau, kad jis yra labai simboliškas“, - teigė ambasadorė.

Latvijos ambasados pirmasis sekretorius Ivaras Liepniekis monetos pristatyme teigė, kad tiki euro kaip valiutos ilgaamžiškumu, ir pabrėžė, jeigu valiuta kada nors pasikeis, kad tai būtų tik pačių valstybių noru.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

moneta

moneta portretas
vasiliauskai kaip nieks nepabrango įvedus jūsų eurą?

Taigi

Taigi portretas
Puiku, Kas Nukalė?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių