Quantcast

Prezidentė vetavo įstatymo pataisas dėl šilumos punktų priežiūros liberalizavimo

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė grąžino Seimui pakartotinai svarstyti Šilumos ūkio įstatymo pataisas, kuriomis su šilumininkais susijusioms įmonėms nuo birželio leista vėl grįžti į šilumos punktų priežiūros verslą.

„Išskaidę šilumos paslaugų teikimą, suardėme korupcinę grandinę, kuri buvo užvaldžiusi visą šilumos ūkį - nuo kuro ruošimo iki pastatų šildymo sistemų. Sugrąžindamas seną šilumos punktų priežiūros tvarką, Seimas atveria kelią netrukdomam žmonių apgaudinėjimui ir monopolinių grupuočių savivalei. Jeigu šilumos sunaudojimą vėl kontroliuos pelnais suinteresuoti „rubiconiniai icorai“, o ne nepriklausomi prižiūrėtojai - sąskaitos už šildymą niekada nesumažės“, - pranešime spaudai pabrėžė D.Grybauskaitė.

Anot jos, Seimo patvirtinos Šilumos ūkio įstatymo pataisos leidžia daugiabučiuose iš naujo įsigalėti grobuoniškas kainas diktuojantiems šilumos monopolininkams.

2011 metais D.Grybauskaitės inicijuotos Šilumos ūkio įstatymo pataisos garantavo daugiabučių gyventojams galimybę pasirinkti nepriklausomą, su šilumos ir kuro tiekėjais nesusijusį šilumos punktų prižiūrėtoją, taip apribojant monopolininkų įsigalėjimą ir piktnaudžiavimą. Prezidentė siūlo ir toliau taikyti griežtus apribojimus ir nepriklausomumo reikalavimus šilumos punktų prižiūrėtojams.

Pasak D.Grybauskaitės, šilumos punktų prižiūrėtojais negali būti asmenys, dirbantys šilumos tiekimo įmonėse, išskyrus tuos atvejus, kai daugiabučio bendrija sutinka, kad tai darytų jų name gyvenantis šilumininkas. Prezidentės teigimu, šilumos punktų priežiūros negalima patikėti ir kuro tiekėjams, nes jie yra tiesiogiai suinteresuoti kuo didesniu kuro sunaudojimu ir pelnu, o ne mažesnėmis žmonių sąskaitomis ir taupiu namų šildymu.

Seimas praėjusią savaitę priėmė daugiabučių namų šilumos punktų priežiūrą liberalizuojančias Šilumos ūkio įstatymo pataisas. Pataisomis leidžiama šilumos punktais rūpintis šilumai pagaminti reikalingo kuro tiekėjams bei kitam, o ne to paties namo šilumos tiekėjui.

Dabar įstatymas draudžia pastatų šildymo sistemas prižiūrėti šilumos tiekėjams ar su jais susijusioms įmonėms, apskaitos prietaisų gamintojams, šilumai gaminti naudojamo kuro prekiautojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ŠILUMA

ŠILUMA portretas
Nėra nepriklausomų prižiūrėtojų. Visi vienaip ar kitaip su šiluma yra susiję; kolegos, buvę bendradarbiai, draugai, šiaip pažįstami.Jeigu reikės jie visada susitars.Koks dabar juridinis statusas "Kauno energijos" kaip karšto vandens tiekėjos ? Jokių sutarčių su daugiabučiais, bet naudojasi daugiabučių įranga, kurią prižiūri punkto prižiūrėtojas už gyventojų pinigus. Namų renovacija yra absurdas kai buvę kooperatiniai namai pastatyti už gyventojų pinigus prilyginami bendrijoms, kurios privatizavo už investicinius čekius.Tai kur čia teisybė,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių