Quantcast

Prezidentė: Lietuvai nebūtina turėti nacionalinių avialinijų

  • Teksto dydis:

Žlugus skrydžių bendrovei „Air Lituanica“, Lietuvai nebūtina turėti nacionalinių avialinijų, sako šalies prezidentė. Dalios Grybauskaitės nuomone, tai yra nuostolinga veikla, už kurią turėtų sumokėti visi Lietuvos žmonės.

Žlugus skrydžių bendrovei „Air Lituanica“, Lietuvai nebūtina turėti nacionalinių avialinijų, sako šalies prezidentė. Dalios Grybauskaitės nuomone, tai yra nuostolinga veikla, už kurią turėtų sumokėti visi Lietuvos žmonės.

„Lietuva du kartus mėgino turėti nacionalines avialinijas, nelabai sėkmingai. Finale baigdavosi skolomis ir perpardavimais įvairioms interesų grupėms. Deja, ši patirtis nebuvo sėkminga. Dabar esame labai pavėlavę patekti į tarptautinę aviacijos rinką ir kol kas modelio, kuris būtų bent jau nenuostolingas - aš jau nekalbu apie kažkokius pelnus - niekas nėra pateikęs ir kol kas jo nėra, todėl stumti Vyriausybę arba valstybę dar trečią kartą į nuostolingą verslą tikrai nelinkėčiau niekam, nes už tai mokės visi Lietuvos žmonės“, - antradienį žurnalistams Vilniuje sakė D.Grybauskaitė.

Pasak jos, „Air Lituanica“ buvo finansinė avantiūra - jau jos veiklos pradžioje buvo aišku, kad įmonė negalės dirbti pelningai.

„Pirmiausiai norėčiau aiškumo - „Air Lituanica“ yra savivaldybės įmonė, ta įmonė, kuri visą laiką gyveno dotuojama, modelis pasirinktas, kurį aš vadinčiau finansinės avantiūros modeliu. Buvo visiškai aišku, kad negalės pelningai dirbti tokia įmonė. Kasmet bent jau reikėtų dar 10 mln. eurų dotuoti ir, kaip pavyzdys, - vieną kainą mokėjo vartotojas, kuris pirko bilietą, ir dar du kartus turėjo dotuoti savivaldybė. Taigi, buvo aišku, kad tai buvo finansinė avantiūra, kaip ir daugelis, deja, buvusio mero (Artūro Zuoko - BNS) finansinių avantiūrų, dabar žlunga“, - tikino prezidentė.

Prieš dvejus metus įkurta ir sunkioje finansinėje situacijoje atsidūrusi „Air Lituanica“ praėjusį penktadienį sustabdė veiklą.

Tai jau antra veiklą nutraukusi Lietuvos oro bendrovė - dėl finansinių problemų 2009 metų pradžioje skrydžius nutraukė šiuo metu jau bankrutavusi privataus kapitalo oro linijų bendrovė „flyLAL-Lithuanian Airlines“, kuri priklausė Gedimino Žiemelio valdomai investicijų bendrovei „ŽIA valda“ bei kitiems verslininkams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

eilinis pilietis

eilinis pilietis portretas
Idomu, kaip Latvijos "Air Baltic" susitvarko. Ar ji taip pat nuostolinga ar Latvija yra daug didesne valstybe?

Šulcas

Šulcas portretas
lietuviškos avialinijos aišku nereikalingos,bet reikalingas laivas už kurį mokame kasdien didžiulius pinigus.

Tai kad

Tai kad portretas
Lietuvai ir prezidento institucijos turėti nebūtina. Kainuoja brangiai, o naudos jokios, papuošalas, ir tiek...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių