Quantcast

Prezidentė: Europos biudžete Lietuva turi savo prioritetus

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, susitikusi su Lietuvoje viešinčiu Europos audito rūmų (EAR) pirmininku Klausu-Heineriu Lehne, aptarė rūmų reformą, auditorių įžvalgas bei pasiūlymus dėl naujojo ES daugiamečio biudžeto, pristatė Lietuvos prioritetus.

Anot Prezidentė spaudos tarnybos, susitikime antradienį kalbėta apie rūmų pateiktas įžvalgas ir pasiūlymus dėl ateinančio septynmečio Europos biudžeto. Prezidentė pabrėžė, kad jie iš esmės priimtini, dėl daugumos jų nuomonės sutampa, tačiau derybose Lietuva turi savo prioritetus.

Lietuvos vadovė priminė, kad naujajame septynmečiame Europos biudžete Lietuvai planuojamas finansavimas nėra teisingas, nes drastiškai mažinamos sanglaudos lėšos, o tiesioginės išmokos žemdirbiams lieka toli nuo europinio vidurkio, todėl siekiama, kad Lietuvai būtų taikomas pereinamasis periodas, ir ES parama būtų mažinama laipsniškai.

Prezidentė pabrėžė būtinybę vykdyti sutartinius įsipareigojimus ES finansuojant Ignalinos atominės elektrinės uždarymą iki pat projekto pabaigos, jam įgyvendinti skiriant tokią sumą, kuri atitiktų realius poreikius.

Susitikime taip pat kalbėta apie kitus esminius infrastruktūros objektus, tokius kaip „Rail Baltica“, ir jų atspindį Europos biudžete. Lietuva siekia, kad būtų užtikrintas šių projektų finansavimas iš ES biudžeto.

Pasak Prezidentės, būtinas didesnis Europos biudžeto lėšų naudojimo skaidrumas, todėl turi stiprėti jų investavimo drausmę prižiūrinčių rūmų vaidmuo. Tam gali pasitarnauti jų vykdomos veiklos pertvarkymai, didesnį dėmesį sutelkiant į veiklos auditus, kurie leistų operatyviau identifikuoti galimas rizikas. Operatyvus reagavimas į kylančias problemas leistų efektyviau naudoti ES lėšas užsibrėžtiems tikslams pasiekti, lėšos būtų naudojamos efektyviausiu būdu norimiems rezultatams pasiekti.

Auditorių teikiamoms rekomendacijoms įgyvendinti ypač svarbus ES valstybių bendradarbiavimas - dalijimasis gerąja nustatytų trūkumų šalinimo praktika leistų geriau valdyti visų ES šalių viešuosius finansus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių