Quantcast

Premjeras: atsisakyti pažangos darbo rinkoje neturime teisės

  • Teksto dydis:

Ministro Pirmininko vardu keliskart kviesti kalbėtis į Vyriausybę piketuotojai tą daryti atsisakė, todėl susidarė įspūdis, jog siekiama ne dialogo, o tiesiog atkreipti į save dėmesį. Tačiau premjeras teigiamai įvertino piketuotojų žingsnį pagaliau pateikti pageidavimų dėl Darbo kodekso rašytinę formą. Ją išnagrinėję specialistai pateikia judėjimui „Gyvenimas per brangus“ ir profesinėms sąjungoms pagrįstus atsakymus, kurie paneigia mitus, sklandančius viešojoje erdvėje, esą naujasis Darbo kodeksas tik pablogins darbuotojų teises.

„Pagaliau aiškėja konkretūs piketuotojų reikalavimai. Kai kurie jų nustebino, pavyzdžiui, nustatyti, kad darbdavių ir darbuotojų konflikto atveju įstatymas spręstų darbuotojo naudai. Argi galima besąlygiškai su tuo sutikti teisinėje, demokratinėje valstybėje? Teisės norma negali būti visais atvejais interpretuojama vienos šalies naudai – taip gali būti iškreipiama jos esmė. Bet bus sukurtos darbo ginčų komisijos, kurios tikrai neleis piktnaudžiauti darbdaviams“, – sako Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius.

Ministras Pirmininkas taip pat atkreipia dėmesį į dar vieną reikalavimą – palikti esamas išeitines išmokas ir atleidimo tvarką. Tačiau tokiu atveju Darbo kodekso pakeitimai netektų prasmės.

„Pakeitimuose buvo siekiama ne šiaip sau keisti išeitinių išmokų dydį, bet užgarantuoti, kad išeitinės išmokos besąlygiškai būtų išmokamos atleidžiamiems darbuotojams. Iki šiol Darbo kodekse galiojo ir toks punktas, kuris garantavo net 6 mėnesių dydžio išeitines išmokas, tačiau realybėje tokio dydžio išmokas gaudavo vos vienas kitas atleistasis. Pavyzdžiui, šiemet per pirmąjį ketvirtį darbdavio iniciatyva su išeitinėmis išmokomis buvo atleisti tik 0,4 proc. darbuotojų. Nauja Darbo kodekso redakcija garantuos, kad atleidžiamasis tikrai gautų jam priklausančią išeitinę išmoką, o ne būtų priverstas išeiti savo noru be jokios išmokos“, – sako premjeras.

Dėl kitų punktų pateikiamus atsakymus Vyriausybė išsiųs elektroniniu paštu judėjimui „Gyvenimas per brangus“. Tikimasi, kad šie atsakymai padės piketuojantiesiems suprasti Darbo kodekso esmę ir išsklaidyti mitus. Tačiau bet kokiu atveju premjeras ramina visuomenę – situacija darbo rinkoje bus stebima.

„Ir teigiamiems rezultatams, ir spragoms, jei tokios bus, pamatyti prireiks metų ar pusantrų, tad situacija darbo rinkoje bus stebima nuolatos. Jei naujasis Darbo kodeksas nepasiteisins, jis tikrai bus koreguojamas. Tačiau nieko nedaryti, stovėti vietoje, bijoti pažangos ir nesiekti geresnės ateities visuomenei - neturime teisės“, – sako Vyriausybės vadovas A. Butkevičius. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Eugenijus Grinevičius, laisvai kalbantis 2 kalbomis.

Eugenijus Grinevičius, laisvai kalbantis 2 kalbomis. portretas
Įdomu, kokios partijos atstovu tapo socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius? Mano manymu prasidėjo premjero priešrinkiminė agonija. Turbūt socialdemokratams apkarto ginti darbininkų, ir valstiečių teises, tai Algirdas Butkevičius matyt rado užsienyje turtingų rėmėjų stumiančių Lietuvą vergijon! Vergovė JAV panaikinta regis 19-ame, ar 18-ame amžiuje, o mūsų socialdemokratų lyderis būdamas mažos Lietuvos faktinių vadovu pradėjo ieškoti pinigų šių metų spalio 9 dieną vykstantiems rinkimams. O kas galėtu sušelpti ūbagėlį, jei ne laisvosios rinkos šalininkai-konservatoriai? Taip ir gimė naujasis darbo kodeksas, atrišantis rankas 21-ojo amžiaus vergovei! Pinigus rinkimams reikia iš kur nors gauti! Mano manymu reikėtu šaukti socialdemokratų suvažiavimą, ir balsuoti už naujo socialdemokratų pirmininko rinkimą, prieš artėjančius šiais metais seimo rinkimus! Kitaip socialdemokratai iš valdančiosios partijos vėl taps opozicinė partija! Valdžia premjerui apsuko galvą, tai faktas.

nu

nu portretas
Pradėkite nuo savęs-nuo seimo narių skč. mažinimo, nes tik pusė lanko posėdžius, nuo valstybės tarnautojo įstatymo, nes valdžiažmogių turime daugiau, nei Graikai. Tada galėsime kalbėt apie pažangą.

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Gerai, kad Lietuvą valdantieji neoliberalai neteko britų neoliberalų sąjungininkų ES. Darbo kodeksas ir pragaras: Ką iš naujo Darbo kodekso gavo darbdaviai? 1. Galimybę lengviau atleisti iš darbo. 2. Galimybę didesnę atlyginimo dalį nepastebimai mokėti vokeliuose. Ką iš naujo Darbo kodekso gavo darbuotojai? 1. Galimybę būti lengviau atleistiems iš darbo (nuoširdžiausiai ačiū už tai). 2. Špygą taukuotą (vietoje saugumo, kuris Danijoje užtikrinamas dažnai ir lengvai atleidžiamiems darbuotojams). Ko galima dabar laukti? Kad Butkevičių ir Kubilių, kurių gaujų balsais prastumtas šis Darbo kodeksas, rinkėjai Seimo rinkimų metu veja iki paties pragaro, kaip rinkėjai padarė su Vokietijoje panašų Darbo kodeksą prastūmusiu Šrioderiu (Gerhard Schröder). Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių