Quantcast

Prasideda oficialus kainų skelbimas eurais ir litais

  • Teksto dydis:

Nuo penktadienio verslininkai prekių ir paslaugų kainas privalės nurodyti litais ir eurais.

„Kainos dviem valiutomis turi būti nurodomos visose prekių ir paslaugų teikimo vietose, reklamoje, interneto parduotuvėse ir tinklapiuose. Automatinėse prekybos ir paslaugų teikimo vietose, taip pat elektroniniuose prietaisuose, tokiuose kaip kasos aparatai, svarstyklės, nežyminčiuose kainų dviem valiutomis, kainos gali būti rodomos viena pagrindine valiuta - iki euro įvedimo dienos kainos nurodomos litais, po euro įvedimo dienos eurais“, - sakė ūkio viceministrė Rasa Noreikienė.

Pasak jos, smulkieji prekybininkai, prekiaujantys turgaviečių vietose, kur nereikalaujama naudoti kasos aparatų, informaciją apie prekių kainas galės pasakyti žodžiu, tačiau raštu privalės pateikti lito perskaičiavimo į eurą kursą.

Pardavėjai ir paslaugų teikėjai, skelbdami kainas dviem valiutomis, turi vadovautis Vyriausybės patvirtintu Prekių ir paslaugų kainų nurodymo litais ir eurais reikalavimų ir jų laikymosi priežiūros tvarkos aprašu. Jame nustatyta, kad kaina eurais nurodoma su tiek pat skaitmenų po kablelio kaip ir kaina litais. Jeigu kaina litais nurodyta be skaitmenų po kablelio, perskaičiavus kainą eurais, po kablelio nurodomi du skaitmenys.

Siekdami tikslumo, pardavėjai ir paslaugų teikėjai kainas gali perskaičiuoti ir apvalinti iki trijų ar keturių skaitmenų po kablelio, o iki dviejų skaitmenų po kablelio apvalinti tik apskaičiavę galutinę mokėtiną arba apskaitinę pinigų sumą.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba analizuos, sistemins, viešins informaciją apie gautus su kainų nurodymu, perskaičiavimu ir apvalinimu susijusius skundus, išnagrinėtus ginčus ir nustatytus pažeidimus, jų skaičių ir pobūdį, sudarys pažeidėjų sąrašą.

Lietuva eurą įsives nuo 2015 metų sausio 1 dienos.


Šiame straipsnyje: eurasįvedimaskainosskelbimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

nera profsajungu ir pilietines visuomenes litvoje

nera profsajungu ir pilietines visuomenes litvoje portretas
dar ilgai busit kvailinami...

kada paskelbs didesni darbo uzmokesti

kada paskelbs didesni darbo uzmokesti portretas
kada bus paskelbtas didesnis Darbo uzmokestis nei yra dabar. Taigi kainis kyla ar galvoja kas nors kaip pragyventi uz darbo uzmokescio minimuma Lietuvoje
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių