Quantcast

Pramonės produkcija vėl kyla

Pramonės produkcijos gamyba ir pardavimas Lietuvoje per devynis šių metų mėnesius, palyginti su 2015 m. sausiu–rugsėju, padidėjo 2,6 proc. – iki 13,6 mlrd. eurų. Ekonomistų teigimu, ši tendencija nuteikia optimistiškai.

Remiantis Statistikos departamento duomenimis, vien per šių metų rugsėjį, palyginti su rugpjūčiu, Lietuvos pramonės produkcijos gamyba ir pardavimas išaugo 7,1 proc. (iki 1,6 mlrd. eurų).

Kasybos ir karjerų eksploatavimo bei apdirbamosios gamybos produkcija nuo sausio iki rugsėjo mėnesio, palyginti su atitinkamu 2015 m. laikotarpiu, padidėjo 2,7 proc. O per rugsėjį, palyginti su rugpjūčiu, kasybos ir karjerų eksploatavimo bei apdirbamosios gamybos produkcija išaugo 7,3 proc.

DNB bankų grupės vyriausioji ekonomistė Baltijos šalims Jekaterina Rojaka pažymėjo, kad pramonės demonstruojami augimo rodikliai nuteikia optimistiškai.

"Tarsi feniksas iš pelenų kylanti pramonės produkcija byloja apie teigiamus pokyčius eksporte, kurio silpnėjimas pastaruoju metu kėlė nemažai abejonių dėl tvarios Lietuvos ūkio plėtros galimybių", – pažymėjo ji.

Tiesa, J. Rojakos teigimu, pramonininkai artimiausiu metu susidurs su augančiomis gamybos sąnaudomis, kurios gali gerokai apkarpyti įmonių pelningumą.

"Per pastarąją savaitę dvi didelės valstybės – Kinija ir Didžioji Britanija – pademonstravo itin staigų gamintojų kainų augimą, kurį į viršų kėlė brangesnės žaliavos. Pamažu keičiasi infliacijos lūkesčiai ir euro zonoje. Akivaizdu, kad stabilizuojantis situacijai naftos rinkoje ir pamažu kylant energetinių išteklių, grūdų bei kitų žaliavų kainoms, augs ir pagamintos produkcijos kainos", – prognozavo ekonomistė.

Be kita ko, J. Rojakos teigimu, Lietuvoje gerokai greičiau nei Europoje augantys atlyginimai ir atskirų profesijų bei kvalifikuotos darbo jėgos stoka dar labiau kilstelės sąnaudų kreivę į viršų.


Kyla kainos

Pramonės produkcijos gamintojų kainos rugsėjį padidėjo visose trijose Baltijos šalyse, o sparčiausiai – Lietuvoje. Nacionalinių statistikos žinybų duomenimis, praėjusį mėnesį, palyginti su ankstesniu, Lietuvos pramonės produkcijos gamintojai kainas kilstelėjo 1,0 proc., Latvijos – 0,3 proc., Estijos – 0,1 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių