Quantcast

Pradedami mokėti tiesioginių išmokų ūkininkams avansai

Nuo antradienio Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) ūkininkams pradeda mokėti tiesioginių išmokų avansinę dalį.

Šiais metais pirmą kartą avansinių išmokų taip pat sulauks pareiškėjai, ūkininkaujantys nederlingose žemėse. Tiesioginių išmokų avansas sudarys 70 proc. tiesioginių išmokų dalies, o pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programos (KPP) priemonę „Išmokos už vietoves, kuriose yra gamtinių ar kitų specifinių kliūčių“ 85 proc. skirtos paramos sumos. Avansas ūkininkams bus mokamas iki lapkričio 30 d.

2018 m. paraiškas gauti išmokas už deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus bei gyvulius pateikė beveik 126 tūkst., paramos pagal KPP priemonę „Išmokos už vietoves, kuriose yra gamtinių ar kitų specifinių kliūčių“ kreipėsi per 74 tūkst. ūkininkų, skelbia NMA.

ES reglamentas įpareigoja valstybes nares avanso išmokas mokėti tik nuo spalio 16 d. ir tik tada, kai valstybė narė užbaigia tikrinti pareiškėjų atitiktį paramos skyrimo sąlygoms. NMA jau atliko visas reikalingas patikras, kad avansą ūkininkams būtų galima pradėti mokėti nuo pirmosios dienos, kada leidžia reglamentas.

Avansinių išmokų sulauks ūkininkai, kurių pateiktose paraiškose nebuvo nustatyta neatitikimų ar jie buvo išspręsti. Jei ūkininkų įsipareigojimų pagal tam tikras tiesioginių išmokų paramos schemas ar priemones laikotarpis dar nėra pasibaigęs, avansinių išmokų mokėjimas pagal jas negalimas.

Planuojama, kad iki lapkričio pabaigos tiesioginių išmokų pagrindinės dalies avansas - 215 mln. eurų pasieks iki 99 proc. pareiškėjų. Tuo tarpu pagal KPP priemonę „Išmokos už vietoves, kuriose yra gamtinių ar kitų specifinių kliūčių“ avansas - 26 mln. eurų - bus išmokėtas iki 95 proc. ūkininkaujančiųjų nederlingose žemėse.

Jau pirmą mokėjimo savaitę (spalio 16-19 d.) numatyta išmokėti 195 mln. eurų tiesioginių išmokų ir 24 mln. eurų paramos ūkininkaujantiems nederlingose žemėse.

Galutinis išmokų mokėjimo terminas - kitų metų birželio 30 d., tačiau kasmet NMA mokėjimus pavyksta atlikti greičiau. 95 proc. pareiškėjų tiesiogines išmokas už 2017 m. gavo iki Naujųjų metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių