Quantcast

Ūkio ministras: apie tėvo protekciją, vestuves ir žmonių pasitikėjimą (interviu)

Šiandien mūsų portale lankėsi ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius. Jis atsakė į skaitytojų klausimus apie savo kuruojamą sritį, politines bei kitokias šalies aktualijas. Taip pat 32 metų politikas pasidalino ir savo profesiniais bei asmeniniais planais.

Ką reiškia būti jauniausiu ministru Lietuvos vyriausybėje? Ar esate pasirengęs perimti Lietuvos socialdemokratų partijos vairą? Kaip vertinate savo pirmtakę Birutę Vėsaitę? Kiek vaikų norėtumėte turėti sukūręs šeimą? Šie ir kiti klausimai domino portalo kaunodiena.lt lankytojus.

Visą pokalbį galite skaityti čia.

- Ar nesunku būti jauniausiam ministrui vyriausybėje? Ar neskriaudžia labiau patyrę politikai?

- Politikoje esu ne vienerius metus. Nors esu jauniausias ministras, bet politine patirtimi esu kone vyriausias. Tad amžiaus skirtumas man netrukdo bendrauti su kolegomis nei vyriausybėje, nei Seime.

- Ką manote apie šios vyriausybės siūlomus prekybos alkoholiu apribojimus? Ar jums neatrodo, kad bus perlenkta lazda, jei mugėse bus draudžiama prekiauti net alumi? Juk smulkūs aludariai tiesiog išnyks, todėl bus daugiau žalos nei naudos iš jūsų naujos tvarkos.

- Visi matome, kad nesaikingo alkoholio vartojimo problema Lietuvoje itin aktuali. Tad vyriausybė deda pastangas, kad ši liūdna situacija keistųsi. Iš Ūkio ministerijos perspektyvos sieksime, kad planuojamos šį verslą ribojančios priemonės būtų proporcingos ir pamatuotos.

- Kaip konkrečiai padėsite smulkiesiems verslininkams? Ne paslaptis, kad jiems labai sunku išgyventi Lietuvoje.

- Daugiau nei pusė iš Ūkio ministerijos administruojamos ES struktūrinės paramos (daugiau nei 500 mln. eurų) įvairių priemonių pavidalu bus skirta būtent smulkiajam ir vidutiniam verslui. Taip pat su Finansų ministerija intensyviai tariamės dėl mokestinės aplinkos pokyčių, palankių pradedančiam verslui.

- Įvardykite tris svarbiausius darbus, kuriuos planuojate padaryti būdamas ūkio ministru.

- Mano tikslas, kad Baltijos šalių regione Lietuva taptų palankiausia vieta investicijoms. Taip pat, kad Lietuvoje, ypač laisvosiose ekonominėse zonose (LEZ), įsikurtų dešimtys rimtų investuotojų, kurie steigtų gerai apmokamas darbo vietas. Antras tikslas: Lietuva labai priklausoma nuo eksporto, todėl norime svariai padėti eksportuojančioms įmonėms jų veikloje. Trečias tikslas: Lietuva yra globalios ekonomikos dalis, o tai reiškia, kad turime būti inovatyvūs. Mūsų ekonomika privalo modernizuotis.

- Kokių užsienio kompanijų investicijų Lietuvoje galime sulaukti artimiausiu metu? Ar Lietuva šiuo klausimu daro viską, ką gali?

- Per artimiausius mėnesius paaiškės kelių didelių užsienio kompanijų planai dėl investicijų į Lietuvą. Viena kompanijų turi planų įsikurti Kauno LEZ. Reikia suprasti, kad mes konkuruojame su kitomis šalimis, o investuotojai, kol nėra galutinio sprendimo, pageidauja konfidencialumo. Tiesiogiai su investuotojais dirba Ūkio ministerijos įmonė "Investuok Lietuvoje". Viena tobulėjimo galimybių – turėti regioninį atstovą. Nes didžioji investicijų dalis ateina į didžiuosius šalies miestus, o norėtųsi, kad jos pasiektų ir Šiaulius, ir Panevėžį, ir mažesnius miestus. Tad regioninis atstovas ir užsiimtų tokių investicijų pritraukimu.

- Kodėl manote, kad esate geriausias kandidatas užimti LSDP pirmininko postą?

- Šiuo metu Socialdemokratų partijoje neturime vieno ryškaus lyderio. Manau, kad turiu pakankamai politinės kompetencijos ir patirties, kad imčiausi atsakomybės vadovauti partijai.

- Birutė Vėsaitė – bene labiausiai įsiminusi ūkio ministrė per visą šalies istoriją. Kokia jūsų nuomonė apie šią moterį?

- Aš labiau mėgstu kalbėti ir vertinti savo darbus. Nežinau, ar būtų etiška vertinti ankstesnių ūkio ministrų veiklą. Labiau orientuojuosi į ateitį, o ne į praeities analizę.

- Kada prie Ūkio ministerijos bus prijungta Energetikos ministerija?

- Ūkio ministerija tam pasirengusi, laukiame Seimo sprendimo.

- Kokios numatytos priemonės beatliekinių technologijų įgyvendinimo paramai? Ar Ūkio ministerija pritaria perteklinių atliekų deginimo kiekių planavimui, kurios siūlo "Lietuvos energija"?

- Šie klausimai labiau įeina į Aplinkos ministerijos kompetenciją. Ūkio ministerijai priklauso įmonė, užsiimanti kenksmingų atliekų utilizavimu, tačiau ir ją planuojama perduoti Aplinkos ministerijos žinion. Manome, kad šiuos klausimus turėtų spręsti būtent Aplinkos ministerija.

- Suprantu, kad buvimas ūkio ministru atitolino jus nuo ankstesnių įsipareigojimų, bet prisimename, kad aktyviai dalyvavote Kauno MBA klausimų sprendime. Kaip vertinate tai, kad iki šiol Kauno MBA įmonė veikia pažeisdama aplinkosaugines normas?

- Kol kas situacija nėra džiuginanti ir skaudu girdėti, kad ji nesikeičia. Kaip tik šiandien vyksiančiame Vyriausybės posėdyje dar sykį paraginsiu kolegas iš Aplinkos ministerijos aktyviau pasidomėti šiuo klausimu.

- Kaip vertinate savo darbą Jonavos mero kėdėje? Kaip sekėsi palaikyti miesto pramonę, verslą, sportą?

- Manau, kad mano ir mano komandos darbą apibūdina jonaviečių rodytas pasitikėjimas. Miestui vadovavau beveik šešerius metus. Per tą laiką Jonavoje įvyko daug esminių ir teigiamų pokyčių. Pavyzdžiui, kaip tik šiandien atidaroma Jonavos sporto arena, kurios miestas laukė daugelį metų. Mieste sutvarkėme Joninių slėnį, atsirado slidinėjimo trasa, dviračių takai ir t.t. O ir verslo srityje padarytas nemažas įdirbis, tarkime, parengtas ne vienas sklypas didelių įmonių įsikūrimui. Ne viena tokia bendrovė Jonavoje jau pradėjo veiklą. Nepamirškime, kad Jonavai labai sudėtinga konkuruoti su pašonėje esančia Kauno LEZ ir Kėdainių pramonės teritorija.

- Kaip jaučiasi žmogus, į aukštą valdžios postą prastumtas įtakingo tėvelio?

- Mano politinė karjera grįsta žmonių politiniu pasitikėjimu. Vien paskutiniuose merų rinkimuose gauti daugiau nei 70 proc. rinkėjų balsų man reiškia ir pasako labai daug.

- Kada planuojate vesti? Kiek vaikų norėtumėte turėti? Ką apie tai galvoja jūsų draugė?

- Vestuvės numatytos jau gegužės mėnesį. Norėčiau didelės šeimos, trys vaikai manęs neišgąsdintų. Kiek žinau, mano norai sutampa su sužadėtinės norais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Panašumas

Panašumas portretas
Apie jo darbus nuomonės neturiu,bet iš fizionomijos tikras Ivanuška duračiokas.Gal giminystės ryšiai kokia yra...

Cha, cha, cha.

Cha, cha, cha. portretas
Kažko seimo anūką primena.

tam Matosi

tam Matosi portretas
Cha, cha, cha. Gerai čia...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių